Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης αναχώματος στον Αχελώο,στα Καλύβια

 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι τεχνικές και χωματουργικές εργασίες για την αποκατάσταση κατεστραμμένου προστατευτικού αναχώματος στην κοίτη και την ανατολική όχθη του ποταμού Αχελώου, σε τοποθεσία  πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στα Καλύβια.

Ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο με ανάθεση από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το επιβλέπει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών,  έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα μεγάλο ¨εργοτάξιο¨, αφού πολλά εκσκαφικά μηχανήματα, μπουλντόζες και φορτηγά μεταφέρουν συνεχώς αμμοχάλικο και ογκόλιθους που θα ενισχύσουν κατά το δυνατόν την όχθη του ποταμού και το παλαιό ανάχωμα.
Άμεση και επείγουσα προτεραιότητα είναι  να εξασφαλιστούν τα επικίνδυνα σημεία και τα περιβόλια που καταστράφηκαν από την ορμή των νερών του Αχελώου και παράλληλα να δοθεί η απαραίτητη παροχέτευση υδάτων στο κανάλι που αρδεύει μεγάλο τμήμα του κάμπου Αγγελοκάστρου!
Να αναφέρουμε επίσης, όπως μας επεσήμανε ο Προϊστάμενος  Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης  Τέγας, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή μαζί με τον κ. Ν. Ματσίγκα, Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη με στόχο να επανέλθουν στην προγενέστερη κατάστασή τους και το ανάχωμα και η όχθη του ποταμού.

Κατόπιν η ΔΕΗ,  που τις προηγούμενες ημέρες είχε ¨κόψει¨ την ροή υδάτων από τους ταμιευτήρες για να γίνουν οι εργασίες, αναμένεται να  απελευθερώσει ποσότητες νερού ώστε να συνεχισθεί η κανονική ροή του ποταμού.
Παράλληλα λίγο πιο βόρεια από την περιοχή, έγινε εντός της κοίτης, απόφραξη και καθαρισμός από κορμούς δέντρων και χωμάτων που δυσκόλευαν την ροή του ποταμού και αποτέλεσαν ένα από τα αίτια των καταστροφικών ζημιών.
Ο κ. Χρήστος  Γ. Τάγκαλος-Ψιλογιαννόπουλος  του οποίου η ιδιοκτησία υπέστη μεγάλη ζημιά και απώλεια πάνω από 40 παραγωγικών δέντρων, όπως μας περιέγραψε, έβλεπε καθημερινά τα απειλητικά νερά του ποταμού να παρασύρουν γόνιμα εδάφη από το περιβόλι του χωρίς όμως  να μπορεί να κάνει κάτι, ενώ παραμένει μεγάλη η αγωνία του για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών.
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων κ. Ευστάθιος Τάγκαλος, μας ανέφερε ότι, οι εργασίες που πραγματοποιούνται είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του αναχώματος, η προστασία του εδάφους και η άρδευση του κάμπου.
Αναμένεται λοιπόν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να ολοκληρωθούν οι τεχνικές και χωματουργικές εργασίες στην περιοχή ώστε να επιτευχθεί η προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα γεωργικών καλλιεργειών και ταυτόχρονα να ποτιστούν τα χιλιάδες στρέμματα του κάμπου και οι καλλιέργειες των αγροτών.

http://kalyvia.gr