Σύσκεψη Δημάρχων από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την αντιπυρική προστασία

Εμφάνιση DSC_9725.JPG

Εμφάνιση DSC_9718.JPG

Εμφάνιση DSC_9773.JPG

Με ευρεία συμμετοχή Δημάρχων, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αντιπυρικής προστασίας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Ναυπάκτου Παναγιώτης Λουκόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Πάτρας Παναγιώτης Μελάς και Διονύσης Πλέσσας, Ι.Π. Μεσολογγίου Δημήτρης Μπουσμπουρέλης, Αιγιαλείας Χαράλαμπος Στεφανίδης, Ναυπάκτου Ανδρέας Κατσανάς, Δυτικής Αχαΐας Αθανάσιος Ραυτακόπουλος, ο Δασάρχης Πατρών Σταύρος Βαρβατσούλης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο Διοικητής Π.Υ. Αχαΐας Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων Π.Υ. Αχαΐας Ματθαίος Κυρίτσης, καθώς και αντιπροσωπεία από την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος.

Μετά την εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη επί του θέματος, ακολούθησαν τοποθετήσεις και διεξοδική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, όπου επιβεβαιώθηκαν τα όσα τέθηκαν εισηγητικά.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής ο όποιος ανέφερε ότι, στην Πυροσβεστική υπάρχουν  αυτοκίνητα παροπλισμένα, εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, για την επισκευή και τη συντήρησή τους (π.χ. λάστιχα). Ανέφερε ακόμα ότι από το 2008 έχουν να δοθούν μέσα προστασίας και στολές στους πυροσβέστες.

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, επιβεβαιώθηκε με παράδειγμα που αναφέρθη ότι το πυροφυλάκιο της περιοχής Ζήριας αυτή τη στιγμή δεν είναι προσβάσιμο ούτε με ειδικό όχημα, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι, για τη διάνοιξη του δρόμου.

Επίσης ο Δασάρχης Πατρών, τόνισε ότι για το 2014, η χρηματοδότηση του Δασαρχείου ήταν μόνο 20.000 ευρώ, όταν οι διαπιστωμένες ανάγκες της υπηρεσίας, υπερέβαιναν τις 200.000 ευρώ.

Τέλος, η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων έγινε απόφαση της σύσκεψης, η οποία θα σταλεί στο Υπουργείο και στους αρμόδιους φορείς, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ζητηθεί συνάντηση στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος στην εισήγησή του τόνισε τα εξής:

Η σημερινή συνάντηση στόχο έχει να συζητήσουμε το κρίσιμο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας. Αφορμή, ήταν η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση αιρετών της Τοπικής Διοίκησης για τις φονικές πυρκαγιές  του 2009 στην Ηλεία, που προκλητικά αθωώνουν τους πολιτικούς υπευθύνους.

Η τραγική κατάσταση  στην  οποία έχει περιέλθει ο τομέας της δασοπυρόσβεσης δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, διαχρονικά των κυβερνήσεων και των κομμάτων, που συμφωνούν με τις αποφάσεις της και που με συνέπεια τις υλοποιούν.

Η αποψίλωση του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα κενά σε οργανικές θέσεις και η πολιτική της μερικής κάλυψης των αναγκών από τους εποχιακούς, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή του δυνατότητα, ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης μέσω της ανταποδοτικότητας.

Ακόμα και η όποια προσωρινή κάλυψη αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά κωλύματα καθώς ήρθε καθυστερημένα η απόφαση για πρόσληψη εργαζόμενων με δίμηνες συμβάσεις στην Πολιτική Προστασία και οι πεντάμηνες μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν.

Με το άρθρο 110 του Ν. 4172/2013, τροποποιήθηκαν οι ν. 4029/2011, 3013/2002. Με το άρθρο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν στους εθελοντές πυροσβέστες στολή, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Μάλιστα μετά από έγκριση του οικείου Περιφερειάρχη και έγκριση του αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα δύνανται να εκτελούνται εργασίες συντήρησης και επισκευής των οχημάτων των εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, με έξοδα των δήμων.

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η  πολιτική υποστήριξης και χρηματοδότησης των Μ.Κ.Ο., των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ενάντια στην μόνιμη εργασιακή σχέση των εργαζομένων, στη διαχείριση της ανεργίας και μάλιστα σε σοβαρούς τομείς οι οποίοι χρειάζονται ειδικές γνώσεις και εμπειρία.

Στους δήμους, πλέον, έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό χόρτων, τη συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τις ομάδες εθελοντών. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων για την Πολιτική Προστασία, δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού. Στο Δήμο Πατρέων, τα χρήματα που διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτές τις αρμοδιότητες, μαζί με την πρόσληψη 7 δίμηνων συμβασιούχων, είναι 130.000€.  Ακόμα και αυτή η ελλιπής χρηματοδότηση, φτάνει στους δήμους με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για την έγκαιρη λήψη μέτρων και κατάλληλο σχεδιασμό. Καθώς η χρηματοδότηση των δήμων, όλο και λιγότερο στηρίζεται στους ΚΑΠ,  το κόστος της αντιπυρικής προστασίας θα επιβαρύνει, μέσω της δημοτικής φορολογίας, ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους.

Με αυτές τις επιλογές δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση που θα οδηγήσει και σε διαφοροποιημένες δυνατότητες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από τους δήμους, γιατί η πυρόσβεση θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε δήμου και τους πρόσθετους φόρους που θα βάζει στους δημότες.

Η πολιτική γης και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Αποτελούν κρίκους μιας ολόκληρης αλυσίδας νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης, μεταβάλλουν τη χρήση της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιούν οδηγίες της ΕΕ, που επίσης απαντούν στις ίδιες ανάγκες. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές – εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία. Υπηρετώντας αυτούς ακριβώς τους σχεδιασμούς, το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ εστιάζει  στην αντιμετώπιση εκ των υστέρων των συνεπειών των φυσικών φαινομένων και όχι στα μέτρα θωράκισης της χώρας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Φέτος, λόγω και της έντονης βροχόπτωσης όλο το χρόνο, έχουμε ιδιαίτερα έντονη βλάστηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς τόσο στα περιαστικά δάση αλλά και σε αυτά εκτός του αστικού ιστού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να παρθούν κάποια άμεσα μέτρα πρόληψης, αλλά και να γίνουν βήματα για τη συνολικότερη προστασία των  δασικών εκτάσεων.

Για να μπορούμε σαν Δήμοι να ανταποκριθούμε στο δύσκολο αυτό έργο της διασφάλισης της ζωής των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους και της προστασίας του φυσικού πλούτου, πρέπει να απαιτήσουμε:

  1. Άμεση εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στους δήμους.
  2. Άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  3. Την κατάργηση του Νόμου 4029/2011, μέσω του οποίου επιχειρείται η συρρίκνωση του Πυρ. Σώματος μέσα από τη μεταφορά των Πυροσβεστικών Κλιμακίων στην δικαιοδοσία των Δήμων ως εθελοντικά.
  4. Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, και σε ορεινούς όγκους. Όσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα της πυρασφάλειας και πυρόσβεσης θα οξύνονται.
  5. Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού.
  6. Να υλοποιηθούν τα έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, ώστε με βάση αυτήν την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των Δασικών Οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.
  7. Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).
  8. Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
  9. Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση. Να γίνει διάθεση χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο για τον καθαρισμό και την συντήρηση τους.
  10. Να σταματήσει ο ατομικός καταλογισμός και οι ποινικές διώξεις σε αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης, που μετακυλύει την ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων για την δασοπροστασία και πυρόσβεση.