Τα “δώρα” του Μπάρακ Ομπάμα… Αρχικά ζήτησε να γίνει η επίσκεψη στην επέτειο του Πολυτεχνείου!

obama-white-house-marine-one01

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι αρχικά ο Λευκός Οίκος είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις 17 Νοεμβρίου, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να απαντήσει το Μαξίμου ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Βερολίνο για να αποχαιρετίσει και επίσημα την Καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία είχε μία «θυελλώδη» σχέση, βασικά λόγω της αποτυχίας της να επιλύσει την κρίση χρέους της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Αμερικανός ηγέτης θα φτάσει στην Ελλάδα, στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να επαναβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξή στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε μια πορεία προς την βιωσιμότητα και την ευημερία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επαναβεβαιώσει και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών, που έχουν κάνει τόσα πολλά για να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ξεκάθαρη την αμερικανική εκτίμηση για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα βασικά θέματα συζήτησης του κ. Ομπάμα με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, το Κυπριακό, οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στη Συρία και άλλα διεθνή ζητήματα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών είναι εξαιρετικές και στην ουσία δεν υπάρχουν προβλήματα που θα τις σκιάσουν. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε από την αρχή να μην κοντραριστεί με την Ουάσιγκτον και μερικές κινήσεις Ελλήνων υπουργών που προκάλεσαν διαμαρτυρίες, στη συνέχεια διορθώθηκαν. Οι Αμερικανοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αλλά όχι με ανησυχία, την επιχείρηση προσέγγισης του κ. Τσίπρα με τη Μόσχα, αλλά φάνηκε εκ των υστέρων ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε τις προσπάθειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2010 μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η οικονομική κρίση, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Αμερικανός ηγέτης βρήκε ισχυρό εμπόδιο στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ και σε δύο περιπτώσεις ύψωσε τον τόνο της φωνής του, ιδιαίτερα το 2012 όταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν πολύ κοντά. Αμερικανική πηγή είχε τονίσει τότε ότι το Grexit αποφεύχθηκε λόγω της αμερικανικής παρέμβασης, κάτι που είναι απόλυτα ορθό. Ο κ. Ομπάμα έδειξε μία ιδιαίτερη «προτίμηση» στο νεαρό πρωθυπουργό της Ελλάδας αμέσως μετά την εκλογή του, και τον στήριξε από την αρχή της θητείας του και με δηλώσεις και με πράξεις. Βεβαίως, δεν πρόσφερε ποτέ οικονομική βοήθεια, όπως τον κατηγόρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε. Στις 36 ώρες της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Αμερικανός ηγέτης θα ασχολήθεί και με το Προσφυγικό, και εξέφρασε την πρόθεση του να επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό στη Λήμνο ή αλλού, στην περίπτωση που η μετάβαση στη Μυτιλήνη αποδειχθεί δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί από την Αθήνα να μετεαφέρει το μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης. Παράλληλα θα ζητήσει και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με ομιλία που θα εκφωνήσει σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.

mignatiou.com