Τα καπάκια της ανθρωπιάς. Tα καπάκια των παιδιών της Αχαΐας θα μετατραπούν σε αμαξίδια για ΑMEΑ της Αιτωλ/νίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (και η αναγκαιότητα ανακύκλωσης των πλαστικών καπακιών) ήταν η αφορμή για να γεφυρωθούν οι ανάγκες του περιβάλλοντος, με αυτές της κοινωνίας.

Η ιδέα ήταν να συγκεντρωθούν τόνοι από πλαστικά καπάκια, τα οποία (ανακυκλούμενα από ειδικευμένη εταιρεία) μετατρέπονται σε αμαξίδια, που προσφέρονται σε άπορους ανάπηρους συνανθρώπους μας.

Το εγχείρημα πήρε τον τίτλο «ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ».

Την ευθύνη για την απόδοση των αμαξιδίων σε ΑμεΑ που όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, ανέλαβε η Ένωση Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», η οποία συντονίζεται από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. μέσω του μέλους της Συντονιστικής της Επιτροπής της Ένωσης (επίσης ανάπηρου), κ. Τάσου Αργύρη.

Η δεύτερη γεφύρωση είχε να κάνει με το δεδομένο ότι τα καπάκια των παιδιών της Αχαΐας θα μετατραπούν σε αμαξίδια για ΑμεΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Χάρη στον εθελοντισμό των Gefyristas και την ιδιαίτερα ουσιαστική συμβολή του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, η μετατροπή ενός ευγενούς οράματος σε πραγματικότητα έχει δρομολογηθεί.

Οι δε μικροί μαθητές – πολίτες που κινητοποιήθηκαν συγκεντρώνοντας τα περισσότερα καπάκια καθώς και τα σχολεία τους βραβεύτηκαν, αφού οι προσφορές ανέβηκαν στη ζυγαριά μπροστά στα μάτια όλων.

Όλα αυτά την Παρασκευή (5/6) στην παραλία του Κάστρου του Ρίου με φόντο τη Γέφυρα που ενώνει ανθρώπους από τις δυο ακτές, με καλούς σκοπούς για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Παραθέτουμε τη λεπτομερή σχετική ανακοίνωση:

Με πρωτοφανή επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου 2015, η εκδήλωση της δράσης «ΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ», που σχεδίασε και συντόνισε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, σε άμεση συνεργασία με τους «Gefyristas», (ομάδα εθελοντισμού ενεργών πολιτών), λειτουργώντας υποστηρικτικά στο έργο κοινωνικών φορέων, (Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Πέλλας, ο οποίος συντονίζει πανελλαδικά την όλη δράση).

3.402 κιλά από καπάκια συγκέντρωσαν μετά από οργανωμένη στόχευση και μαζική προσπάθεια 7.197 μαθητών/τριών, από 84 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία από όλη την Αχαΐα. Με την αμέριστη στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων κατά την διάρκεια των 3 τελευταίων μηνών, κατορθώθηκε να συγκεντρωθούν τόσα πολλά κιλά, που αντιστοιχούν στην αγορά 3.5 αναπηρικών σωματιδίων.

Στην προσπάθεια αυτή, βραβεύονται, σύμφωνα με την υψηλότερη αναλογία κιλών /ανά μαθητή (κ/μ): Το Δημοτικό Σχολείο Ζήρειας Αιγίου με αναλογία 5κ/μ, το Δημοτικό Σχολεία Σκιαδά με αναλογία 4,25κ/μ, το 3ο Ειδικό Πατρών με αναλογία 2,12κ/μ και το Νηπιαγωγείο Λουσικών με αναλογία 2,08κ/μ.

Επίσης τα Δημοτικά σχολεία 25ο, 32ο, 36ο, 41ο, 60ο Πατρών καθώς και η ομάδα εθελοντών ¨ΕΨΙΛΟΝ’ για τα 3/ψήφια νούμερα σε κιλά που συγκέντρωσαν.
Συγχαίρουμε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν και για το σκοπό αυτό. Κατά την εκδήλωση δόθηκε Έπαινος συμμετοχής και ανάλογος έπαινος θα σταλεί σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές /τριες

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Π.Ε (http://dipe.ach.sch.gr/ecoea) βρίσκονται αναρτημένοι ο συγκεντρωτικός πίνακας με όλα τα συμμετέχοντα σχολεία καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Τα καπάκια φορτώθηκαν και ξεκίνησαν το ταξίδι τους για να μεταμορφωθούν σε αναπηρικά αμαξίδια, ώστε μέσα από την κοινωνική κινητοποίηση, τη δυναμική συμμετοχή, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανταποδοτικότητα της οικονομίας να υποστηρίξουν τους συνανθρώπους μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους μέχρι τώρα συμμετείχαν και ιδιαίτερα την «ΓΕΦΥΡΑ A.E» για την ολόπλευρη υποστήριξη.

Η δράση θα έχει διαρκή χαρακτήρα. Συνεχίζεται από χτες για την επόμενη χρονιά και δένει όλο και περισσότερα σχολεία στην κοινή προσπάθεια.

Mazi-gefyra