Τα μνημόνια δεν μας αρμόζουν… του Γιώργου Παληγεώργου μέλους της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας

Αν προσπαθήσουμε ρεαλιστικά να δούμε τις μεταβολές στο πολιτικό τοπίο της χώρα τα απ’ τις εκλογές του 2004 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσουμε πως αδιάλειπτα και με ανοδική πορεία πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ακριβώς περίοδο οι παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ)περνώντας απ’ τις τελευταίες τους αναλαμπές βυθίζονται! Το ΚΚΕ σταθερό σε μια ακατανόητη εμμονή περιχαράκωσης!  Και η θνησιγενής ΔΗΜΑΡ… Και βέβαια τα ακροδεξιά σκιρτήματα τύπου ΛΑΟΣ και απ’ το 2012 η πολλή ανησυχητική εμφάνιση με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της νεοναζιστικής χρυσής αυγής.

Θα μπορούσε ο ψύχραιμος και καλοπροαίρετος πολίτης να διαπιστώσει στα χρόνια αυτά, την απογοήτευση της κοινωνίας από την πολιτική εξουσία, αλλά και την πολιτική ζωή γενικότερα. Θα παρατηρούσε ασφαλώς ότι η χώρα βαδίζει χωρίς πυξίδα, με μια παρασιτική οικονομία σε αποσύνθεση.

Ήδη από το 2003 ζήσαμε μια έντονη κινητικότητα για την αναζήτηση κοινής πορείας και προοπτικής των κατακερματισμένων αριστερών σχημάτων της χώρας. Σημειωτέον ότι η μόνη πολιτική δύναμη της (πλην ΚΚΕ) αριστεράς που εκπροσωπούταν στη βουλή, στην αρχή αυτού του εγχειρήματος ήταν ο Συνασπισμός, που μέχρι τότε κινούνταν σε οριακά ποσοστά επιβίωσης ( ας μη λησμονούμε το εφιαλτικό ποσοστό 2,96% του 1993).

Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς γνωστή! Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι η ιστορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2004 μέχρι σήμερα. Κατά τη γνώμη μας αυτή η πορεία, με κριτήριο την κοινωνική του αντανάκλαση και επιρροή του, μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους!

α. Η πρώτη περίοδος (2004-2010) που είναι η αναζήτηση της μεγάλης ελπιδοφόρας αριστεράς στην Ελλάδα, κάτω απ’ την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεφεύγει από το άγχος εισόδου στη βουλή και αρχίζει να διατυπώνει λόγο για όλα τα μικρά και μεγάλα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Η κοινωνία σιγά αλλά σταθερά αρχίζει πλέον να βλέπει (και) αριστερά! Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι πολιτική δύναμη με μεγάλο κύρος!

β. Η δεύτερη περίοδος είναι η περίοδος των μνημονίων. Αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά υπόσταση μεγάλου πλέον κόμματος και αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ήταν οι πολιτικοί εκφραστές των μνημονίων και εισπράττει εκλογικά μεγάλα τμήματα από τη δύναμή τους.  Αναντίρρητα η λαίλαπα του πρώτου μνημονίου καταβύθισε το ΠΑΣΟΚ και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2012. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές έλεγαν πως, αν οι εκλογές τότε γινόταν λίγες μέρες αργότερα ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν το 1ο κόμμα. Κάποιοι άλλοι είπαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακόμα έτοιμος για το μεγάλο άλμα για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Την περίοδο αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται καλύτερα με τη συνδιάσκεψη στο τέλος του 2012 και το 1ο  Ιδρυτικό του Συνέδριο τον Ιούλιο του 2013.

Ήταν πλέον σε όλους  φανερό ( μέσα κι έξω από το ΣΥΡΙΖΑ), ότι η μόνη προοπτική για τη χώρα ήταν η απαλλαγή της από τα μνημόνια και η αποτίναξη του επίπλαστου χρέους! Ήταν επίσης φανερό ότι η παραπάνω προοπτική για τη χώρα ήταν συνυφασμένη με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ετοιμάζεται για την ανάληψη αυτής της ευθύνης, με ανάπτυξη έντονου προβληματισμού, με επεξεργασία πολιτικών θέσεων και με σαφείς διατυπώσεις για πως βλέπει τις επιλογές της χώρας.

Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια δραματική εξέλιξη για τη χώρα, που εμβρόντητη η Ελληνική κοινωνία παρακολουθεί, καθώς βλέπει ότι η συμφωνία με τους ληστρικούς «δανειστές»,  που προέκυψε στις 12/07/2015, μας οδηγεί όχι μόνο σε κατακόρυφη ύφεση, αλλά σε πλήρη ασφυξία! Και συμβαίνει αυτή η συμφωνία να πραγματοποιείται με κυβέρνηση της αριστεράς. Ασφαλώς υπάρχουν και οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, που όμως δεν υπολείπονταν και αυτοί σε αντιμνημονιακή ρητορεία και θέσεις.

Είναι προφανές ότι οι δανειστές(τοκογλύφοι) θέλουν να στραγγαλίσουν τη μικρή αναλογικά  σε ΑΕΠ Ελλάδα για να τρομάξουν παραδειγματικά τους άλλους λαούς (κυρίως των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, εν όψει και προσεχών εκλογών). Είναι προφανές ότι το πολιτικό κατεστημένο που εκφράζει τους δανειστές τοκογλύφους           (Μέρκελ, Σόιμπλε κλπ), δε θέλουν αριστερές κυβερνήσεις! Είσαι επίσης σαφής η πρόθεσή τους, να εμφανίσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα, ως χειρότερη από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Είναι προφανές ότι επιδιώκουν με κυβέρνηση της αριστεράς να παγιδεύουν το αντιμνημονιακό κίνημα!

Ζούμε ήδη το 3ο μνημόνιο! Όμως τι άραγε σημαίνει μνημόνιο; Ποια είναι η αιτία που γεννιούνται τα μνημόνια και συνθλιπτικά εφαρμόζονται στις κοινωνίες; Ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται απ’ τα μνημόνια; Η εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας όμως  δεν αφήνει αμφιβολίες, για να ερμηνεύσουμε τα μνημόνια ως κοινωνική επιλογή. Είναι επιλογή της τοκογλυφικής ολιγαρχίας σε βάρος των λαών και του λαού μας εν προκειμένω. Η ανάλυση αυτή βέβαια δεν μπορεί να εκτεθεί σε ένα άρθρο. Ωστόσο υπάρχουν οι διατυπωμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που λένε τα εξής:

«Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα …, γιατί πάση θυσία στο ευρώ σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο…Πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει την πολιτική της τρικομματικής (τότε) κυβέρνησης. Αυτόν το ρεαλισμό δεν τον αποδεχόμαστε…, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.»

Οι παραπάνω διατυπωμένες θέσεις  είναι από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφωνήθηκαν από τον Πρόεδρό του!

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι αυτές οι θέσεις διατυπώθηκαν πριν 2 χρόνια, που οι συνθήκες ήταν άλλες. Όμως και τότε σε καθεστώς μνημονίου ζούσαμε, όμως και τότε οι πολιτικοί προεξάρχοντες στην ΕΕ πάλι οι ίδιοι ήταν (Μέρκελ, Σόιμπλε). Αλλά ας δεχτούμε ότι άλλαξαν κάποιες συνθήκες, που μας αναγκάζουν να βελτιώσουμε ή να τροποποιήσουμε κάποιες θέσεις. Αυτό δε θα έπρεπε να συμβεί συντεταγμένα, στα αρμόδια κομματικά όργανα; (Η σύγκλιση της ΚΕ δεν δύσκολη). Δε θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, για να ενημερώσουν με τη σειρά τους αξιόπιστα την Ελληνική κοινωνία;

Σίγουρα η συμφωνία της 12/07/2015 υπήρξε προϊόν ασφυκτικών πιέσεων προς τον Πρωθυπουργό! Όμως οφείλαμε ως κόμμα να είμαστε προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με εναλλακτικές επιλογές. Από το 2010 μέχρι σήμερα υπήρχε ο χρόνος! Από το 2013, υπήρχε το κόμμα σε πλήρη συγκρότηση.

 

Υπήρξε ακόμα η προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού (δημοψήφισμα 5/7/2015), για το αν δέχόμαστε την πρόταση των «θεσμών» για συμφωνία, όπου κόντρα στην επικοινωνιακή επίθεση των ΜΜΕ που κραύγαζαν και κραυγάζουν υπέρ των μνημονίων, ο Ελληνικός λαός απάντησε με σαφήνεια 61,31%, ΟΧΙ άλλα μνημόνια, ΟΧΙ δεν αντέχουμε άλλο, ΟΧΙ στη συμφωνία! Αυτό το ΟΧΙ υπερασπίζονταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δήλωση-δέσμευσή προς πάσα  κατεύθυνση που πρωτοσέλιδα φιλοξένησε η «Αυγή» στις 5 Ιουνίου 2015, « Αυτή η κυβέρνηση και η βουλή δε θα ψηφίσουν νέο μνημόνιο»!

Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια εξουθενωμένη και λεηλατημένη κοινωνία! Είναι βέβαιο ότι με τη συμφωνία αυτή η Εθνική ανεξαρτησία θα είναι χαμένη και η δημοκρατία δε θα λειτουργεί. Είναι βέβαιο ότι η μαζική δυστυχία θα καλπάζει!

Όμως οφείλουμε να απεγκλωβιστούμε!

Η συμφωνία αυτή πρέπει στην πράξη να ακυρωθεί!

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την ΚΕ και να συζητήσει εξαντλητικά το θέμα και να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο!

Η χώρα πρέπει να σωθεί! Η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια!