Τα πνευστά προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα

550_334_431382

Από χρόνια, οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει πως όσοι παίζουν πνευστά όργανα τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από χρόνιο βήχα και φλεγμονή της αεροφόρου οδού.

Μερικές μελέτες είχαν υποδηλώσει πως στα στόμια των οργάνων συσσωρεύονται σάλιο και μικροοργανισμοί που με τη χρήση μολύνουν βαθύτερα τα μουσικά όργανα – και ακολούθως τον χρήστη τους.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε προ μηνός στη «Διεθνή Επιθεώρηση Μελέτης Περιβαλλοντικής Υγείας» (IJEHR), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστώνη ανέλυσαν 20 πνευστά – φλάουτα, κλαρινέτα, τρομπέτες και σαξόφωνα. Ολα περιείχαν ζωντανά βακτήρια, μούχλα και μύκητες, μερικά εκ των οποίων επέζησαν αρκετές ημέρες όταν καλλιεργήθηκαν. Τα ξύλινα όργανα και στόμια ήταν τα περισσότερο μολυσμένα.

Αν και στη μελέτη αυτή δεν καταγράφηκαν τα κρούσματα μόλυνσης των μουσικών, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά πνευμονολογικών προβλημάτων εξαιτίας των πνευστών. Πέρυσι, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Chest» η περίπτωση ενός 35χρονου τρομπετίστα, ο οποίος έβηχε άσχημα επί 15 χρόνια.

Ο βήχας του εξαφανίστηκε όταν άρχισε να απολυμαίνει την τρομπέτα του με καθαρό οινόπνευμα. Στην ίδια επιθεώρηση δημοσιεύθηκε λίγο νωρίτερα η περίπτωση ενός 67χρονου σαξοφωνίστα ο οποίος είχε δύσπνοια αλλά έγινε καλά όταν άρχισε να πλένει συστηματικά το στόμιο του σαξοφώνου του.

tanea.gr