Τι ισχύει με την Πηγή Δεβετζή

091729

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… «θανάτου» μιας σπουδαίας αθλητικής καριέρας ολοκληρώθηκε χθες.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… «θανάτου» μιας σπουδαίας αθλητικής καριέρας ολοκληρώθηκε χθες με τη δημοσίευση από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) της λίστας με τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε επανελέγχους δειγμάτων του 2007 και της τιμωρίας τους. Μέσα σε αυτή, όπως αναμενόταν, υπήρχε και το όνομα της Πηγής Δεβετζή. Η παλιά πρωταθλήτρια θα τιμωρηθεί με ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων και αφαίρεση των διακρίσεων από τις 31/8/2007 έως τις 30/8/2009. Μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει και η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αλλά γι’ αυτό αρμόδια είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ολα άρχισαν τον περυσινό Νοέμβριο, όταν η ελληνική ομοσπονδία ενημερώθηκε από την IAAF ότι το κατεψυγμένο δείγμα της Πηγής Δεβετζή βρέθηκε θετικό στην ουσία στανοζολόλη (για την ίδια ουσία έχουν τιμωρηθεί και άλλοι αθλητές μας). Η δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, ύστερα από έρευνα, τιμώρησε την αθλήτρια, η οποία όμως έχει σταματήσει από το 2009, με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό.

Η απόφαση της IAAF ακυρώνει τα άλματα της τριπλουνίστριας γι’ αυτή τη διετία κατά την οποία, μεταξύ άλλων, κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο ανοικτού της Οζάκα και ασημένιο στο παγκόσμιο κλειστού της Βαλένθιας. Σε ό,τι αφορά το ολυμπιακό μετάλλιο, αρμόδια είναι μόνο η ΔΟΕ. Υπάρχει ενδεχόμενο να «πατήσει» στην απόφαση της IAAF αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει και η ίδια πειθαρχική διαδικασία για το θέμα. Προς το παρόν, όπως τονίζει σε ανακοίνωση και ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αφαίρεσης μεταλλίου. «Εχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της ΔΟΕ και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη. Κατηγορηματικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη ΔΟΕ. Σε ό,τι αφορά την επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF, το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Για την επίμαχη διετία αναμένεται να αφαιρεθούν από την τριπλουνίστρια και οι πανελλήνιες νίκες της. «Υστερα από την εναρμόνιση με τον κώδικα του WADA όλες τις υποθέσεις τιμωρίας για χρήση απαγορευμένων ουσιών τις διαχειρίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ και δεν εμπλέκονται οι ομοσπονδίες. Αυτή θα είναι η πρώτη υπόθεσή του», μας είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

kathimerini.gr