Το Ισραήλ αποχαιρετά τον Σιμόν Πέρες – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην κηδεία

550_334_540131

To τελευταίο “αντίο” λέει σήμερα ο Ισραηλινός λαός στον Σιμόν Πέρες, ενώ στη κηδεία του πρώην προέδρου θα παραστούν δεκάδες ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο. Ήταν ο τελευταίος της γενιάς των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ, και πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 93 ετών.

Η κηδεία του Πέρες, σήμερα Παρασκευή, θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αλλά και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου.

Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο Μπιλ Κλίντον δεν περίμενε την κηδεία για να πάει στο προαύλιο της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, για να τιμήσει τον φίλο του.

Ο Κλίντον είχε φιλοξενήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ την τελετή της υπογραφής της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το 1993, και με μεγάλη δυσκολία έκρυβε τη συγκίνησή του μπροστά στο φέρετρο εκείνου που τον αποκαλούσε “πραγματικό φίλο”.

Η παρουσία του Μπιλ Κλίντον διέκοψε για λίγη ώρα το προσκύνημα στη σορό του Πέρες. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης (30.000 Ισραηλινοί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες) το κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 23.00 την πρόσβαση του κοινού στην πλατεία.

Πολλοί ήταν αυτοί που έβγαζαν φωτογραφίες, ακόμη και σέλφι με το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία. Επικρατούσε θλίψη και η αίσθηση ότι ένα κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε με τον θάνατο του Πέρες.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στην Ιερουσαλήμ και το όρος Χερτσλ, όπου θα ενταφιαστεί ο Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν, θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο για έναν επιπρόσθετο λόγο: στην πόλη θα βρίσκονται 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ