«Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι μπου…λο»

173220

Αφιέρωμα στον αντίκτυπο που έχει η κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο φιλοξενεί το «France Football». Γάλλοι που έπαιξαν στη χώρα μας μίλησαν με σκληρά λόγια ενώ έκαναν λόγο και για εύνοια του Ολυμπιακού.

Με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα που έχει η οικονομική κρίση στο χώρο καταπιάνεται με αφιέρωμά του το κορυφαίο γαλλικό περιοδικό «France Football», το οποίο εντόπισε και μίλησε με ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας.

Σαλίμ Αράς και Γιαν Μποέ Καν είναι δύο εξ αυτών ενώ μίλησαν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που όμως θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους. «Πολλές ομάδες δεν πληρώνουν και καθυστερούν πάρα πολύ. Δεν καταλαβαίνεις πολλά, αλλά η χώρα έχει προσαρμοστεί στις καθυστερήσεις. Τον τελευταίο μήνα δεν πληρωνόμασταν. Παίζαμε, νομίζαμε ότι ίσως θα πληρωθούμε. Τελικά, μου έδωσαν μια εξόφληση 12.000 ευρώ. Τότε γύρισα στη Γαλλία με όλες μου τις αποταμιεύσεις. Δεν θα άφηνα ούτε ένα ευρώ εκεί. Είχα 2-3.000 ευρώ εκεί, αλλά τα μετέφερα στη Γαλλία», αναφέρει μία πηγή από αυτές που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Στη συνέχεια, ο Σαλίμ Αράς αναφέρεται στις περιπτώσεις ομάδων που αποφάσισαν να υποβιβαστούν προκειμένου να απαλλαχθούν από τα χρέη που τους βάραιναν. «ΑΕΚ και Άρης υποχρεώθηκαν να υποβιβαστούν στην Γ’ εθνική, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς. Με καλεί κόσμος και με ρωτά, αν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα της κρίσης. Είμαι στην Αθήνα, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά είναι γεμάτα, πας στην παραλία και είναι γεμάτη. Υπάρχει κρίση, αλλά το ίδιο επικρατεί παντού. Και στη Γαλλία υπάρχει κρίση».

Μια ανάλογη κατάσταση περιγράφει και ο Μποέ Καν που ήταν στον Εργοτέλη: «Όταν είσαι εκεί, δεν αντιλαμβάνεσαι απαραίτητα την κατάσταση. Οι καφετέριες είναι γεμάτες, ο κόσμος βγαίνει. Εγώ ήμουν στην Κρήτη, οπότε ίσως αυτό να μην είναι κάτι συνηθισμένο».

Χαβιέ Τομάς: «Δεν θα ήθελα να επιστρέψω»

Στο «France Football» μίλησε και ο Χαβιέ Τομάς που ήταν στον Λεβαδειακό και τονίζει ότι δεν θα ήθελε να επιστρέψει άμεσα: «Υπάρχει μείωση στην προσέλευση του κόσμου. Μεταξύ του να πας στο γήπεδο ή να “γεμίσεις” το καλάθι σου, η επιλογή είναι εύκολη. Πρόκειται για ένα καλό πρωτάθλημα, με οπαδούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο και ελπίζω να προχωρήσουν. Προσωπικά δεν θα ήθελα να επιστρέψω άμεσα».

Τα λόγια του Τομάς επιβεβαιώνει και ο Αράς, ο οποίος έκανε λόγο και για τη μεταγραφή του Εσιέν: «Υπάρχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις και οι 5-6 κορυφαίες ομάδες μπορούν να συγκριθούν με μερικές στη Γαλλία. Είναι ένα πρωτάθλημα που προσέγγισε τον Εσιέν και πήγε στον Παναθηναϊκό. Κι όταν βλέπεις τον Ολυμπιακό να επικρατεί της Γιουβέντους, δεν είναι τυχαίο».

«Δείτε τους αγώνες του Ολυμπιακού και θα καταλάβετε»

Το αφιέρωμα, ωστόσο, δεν παρέμεινε μόνο στα οικονομικά προβλήματα των ομάδων, αλλά και στα θέματα διαιτησίας. «Η κατάσταση είναι μπ…, όπως η χώρα. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων. Υπάρχουν θέματα διαιτησίας που όλοι τα ξέρουν. Αρκεί να δείτε τα ματς του Ολυμπιακού και θα καταλάβετε», αναφέρει ένας από τους ποδοσφαιριστές που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, με τον Σαλίμ Αράς να συμπληρώνει: «Η διαιτησία είναι γνωστή. Υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται. Αν παίζεις στην έδρα του Ολυμπιακού, είναι πολύπλοκο να νικήσεις».

sport-fm.gr