Το τελευταίο ταξίδι του Φιντέλ Κάστρο (Φωτογραφίες – Βίντεο)

fidel_532_355

Στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε την επανάστασή του, με συνοδοιπόρους τον Τσε Γκεβάρα και τον αδερφό του (και νυν πρόεδρο) Ραούλ, επιστρέφει ο Φιντέλ Κάστρο. Η τέφρα του ιστορικού ηγέτη της Κούβας βρίσκονται στο Σαντιάγο ντε Κούβα, απ’ όπου ο Φιντέλ και οι άνδρες του ξεκίνησαν τον ανταρτοπόλεμο κατά του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, τον οποίο ανέτρεψαν την Πρωτοχρονιά του 1959.

Στο κοιμητήριο του Σαντιάγο ντε Κούβα, δίπλα στο μαυσωλείο του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας Χοσέ Μαρτί, η τέφρα του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης θα “αναπαυθεί” και ο Φιντέλ θα περάσει οριστικά στο πάνθεον της Ιστορίας.

Η κηδεία του “κομαντάντε” ξεκίνησε στις 07:00 το πρωί (ώρα Κούβας, 14:00 ώρα Ελλάδας), λίγο αφού έφτασε στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την τέφρα του. Ο Φιντέλ Κάστρο, που πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών, αποτεφρώθηκε λίγες ώρες μετά το θάνατό του.

1.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί στη μνήμη του “κομαντάντε”.

Αν και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας μετέδωσαν αρχικά ότι η τελετή θα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, λίγες ώρες πριν από την έναρξή της ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μία “σεμνή και κλειστή” τελετή. Η κουβανική τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση την ώρα της έναρξης κι έτσι το βίντεο από την τελετή θα μεταδοθεί πολύ αργότερα.

Η κηδεία θα είναι απλή και θα σηματοδοτεί το τέλος του εθνικού πένθους εννέα ημερών που κηρύχθηκε μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η αυτοκινητοπομπή μέχρι να φτάσει στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής της, Κουβανοί με σημαιάκια στα χέρια και φωτογραφίες του Φιντέλ, του ανθρώπου που κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 50 χρόνια, αποχαιρετούσαν για τελευταία φορά τον ηγέτη του.

Ώρες νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Σαντιάγο ντε Κούμπα και αποθέωσαν τον αδερφό του Φιντέλ και πρόεδρο της χώρας τους Ραούλ Κάστρο. «Μπροστά στο λείψανο του Φιντέλ στην ηρωική πόλη του Σαντιάγο, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε την πατρίδα και τον σοσιαλισμό» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κούβας.

Ανακοίνωσε επίσης πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας. Ο Φιντέλ επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι’ αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

newsit.gr