” H αντιμετώπιση του Προσφυγικού απαιτεί διακριτούς ρόλους από τον κάθε εμπλεκόμενο θεσμό, χωρίς ενδιάμεσους και μεσάζοντες. Κατά συνέπεια, το Ελληνικό Κράτος, η Πολιτεία, πρέπει άμεσα, ταχύτατα να εκπονήσει ένα «Εκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης”
To θέμα αυτό απασχόλησε και τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος. Εκδόθηκε το εξής Ψήφισμα.

 

 

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει κάθε διπλωματική πρωτοβουλία και κάθε μέσο πίεσης, προκειμένου η Παγκόσμια Κοινότητα και οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί, να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, για την άμεση παύση του πολέμου και την ειρήνευση της ευρύτερης περιοχής της Συρίας, ώστε να σταματήσει ο ξεριζωμός των ανθρώπων και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ασφάλειας που θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, θεωρεί την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, σαν βασική παράμετρο Πολιτισμού και λειτουργίας της Ποιότητας της Δημοκρατίας και εκφράζουμε την ευαισθησία μας και την πρόθεσή μας για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

Εξ αρχής δηλώνουμε ότι η αντιμετώπιση του Προσφυγικού απαιτεί διακριτούς ρόλους από τον κάθε εμπλεκόμενο θεσμό, χωρίς ενδιάμεσους και μεσάζοντες. Κατά συνέπεια, το Ελληνικό Κράτος, η Πολιτεία, πρέπει άμεσα, ταχύτατα να εκπονήσει ένα «Εκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης».

Το Σχέδιο αυτό – αφού εκπονηθεί – να τεθεί σε διαβούλευση και να συμφωνηθεί από κοινού με τα ανώτατα όργανα της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ώστε πλέον ο κάθε εμπλεκόμενος να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η εξεύρεση των χώρων θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την διάρκεια παραμονής, τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν, την οργάνωση της λειτουργίας των χώρων και την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών.

Επίσης, καθοριστικής σημασίας ζήτημα, τόσο για τον σχεδιασμό των χώρων, όσο και για την λειτουργία τους, είναι η διάθεση πόρων και η εξασφάλιση, τόσο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή των χώρων, όσο και για την λειτουργία τους μετέπειτα (παροχές, υποδομές, διατροφή, ομαλή λειτουργία κ.λ.π.).

Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι έχει κάθε κοινωνική ευαισθησία και πρόθεση να συμβάλει με προτάσεις και σύνθεση απόψεων σε κάθε τομέα κοινωνικής υποστήριξης της λειτουργίας των χώρων, καθώς και σε κάθε δράση ευαισθητοποίησης και αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες.

Καλούμε τους Δήμους της Δυτ. Ελλάδας, με συναίσθηση ευθύνης, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος.