Το 5ετές Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελουργικών Εκτάσεων, ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

unnamed-83

Ολοκληρώνεται αισίως το τρίτο έτος του πενταετούς προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελουργικών Εκτάσεων που έως τώρα, έχει στεφθεί με επιτυχία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και ειδικότερα για την Π.Ε. Αχαΐας, στην οποία σημειώθηκε μέχρι στιγμής και ο μεγαλύτερος βαθμός απορρόφησής του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας (2014-2018), μέσω του οποίου έχουν εξασφαλιστεί για τους παραγωγούς που θα ενταχθούν ενισχύσεις ύψους 44.178.000 ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα κονδύλια σύμφωνα με τον Εθνικό φάκελο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα για την πενταετία 2014-2018 κατανέμονται ανά έτος ως εξής:

  • Για το 2014, ποσό 4.178.000€
  • Για το 2015, 2016, 2017 και 2018, ποσό 10.000.000€ για κάθε έτος.

Στόχος του προγράμματος είναι η ποιοτική βελτίωση του ελληνικού αμπελώνα μέσω της υλοποίησης των ακόλουθων δράσεων:

  • ποικιλιακή μετατροπή συμπεριλαμβανομένου του επανεμβολιασμού.
  • μετεγκατάσταση αμπελώνα σε άλλη θέση.
  • βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.

Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Π.Ε. της Περιφέρειας από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου κάθε έτους, ενώ η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

«Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος με ισχυρή οικονομική στήριξη, υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του αμπελώνα της Περιφέρειάς μας, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στην σύγχρονη απαίτηση για ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ Κώστας Μητρόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι «κύριο μέλημά μας είναι και η ταυτόχρονη και εξισορροπημένη ανάπτυξη του αμπελώνα μας και στις τρεις Περιφερειακές μας Ενότητες μέσα στις οποίες επικρατούν άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων. Θα πρέπει λοιπόν οι παραγωγοί μας να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του προγράμματος προκειμένου να επωφεληθούν από αυτό, ειδικά τώρα που διανύουμε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο μέσα στην οποία οι ευκαιρίες στήριξης και χρηματοδότησης πάσης φύσεως επιχειρηματικότητας είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Προτρέπουμε λοιπόν τους αμπελουργούς μας να απευθυνθούν στα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, ώστε να ενημερωθούν αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του».

Με αφορμή τις απαραίτητες προϋποθέσεις-κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα, τονίζουμε ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση συγκομιδής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016 μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr.