Τσίπρας: Δεν θα μας πετάξουν από το ευρώ

550_334_428816

«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ και δεν θα το κάνουν. Το κόστος της διάλυσης της ευρωζώνης είναι τεράστιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιό των εταίρων ήταν «να τελειώσουν την ελπίδα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία διαφορετική πολιτική» και σημείωσε πως υπάρχουν διεργασίες και από λαούς άλλων χωρών που δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές λιτότητας. «Αν καταφέρναμε να πάρουμε κάτι που θα έδινε προοπτική, τότε το μήνυμα στην Ευρώπη θα ήταν ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό δεν θέλουν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ας μας δώσουν σήμερα το βράδυ συμφωνία και αύριο το πρωί θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Αν αποφασίσουν την άρση της ασφυξίας θα πληρωθούν και οι δόσεις», σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει.

Σε ερώτηση σχετικά με την λήξη της προθεσμίας για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ αλλά και του υπάρχοντος προγράμματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την επομένη της επικοινωνίας που είχε με Ολάντ και Μέρκελ κατά την οποία τους γνωστοποίησε το δημοψήφισμα, «με πήραν για να μου πουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος». «Η Δημοκρατία είναι κυρίαρχη αξία στην Ελλάδα. Δεν θα την ενταφιάσουμε αν δεν πάρει παράταση ένα πρόγραμμα. Όποια απόφαση θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις κλειστές τράπεζες, είπε: «Οι τράπεζες είναι κλειστές αλλά θα σταθούμε όρθιοι, ζωντανοί και θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας. Τα διλήμματα είναι σοβαρά και απαιτείται νηφαλιότητα» και συμπλήρωσε ότι κατετέθη ένα τελεσίγραφο, για το οποίο πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός.

Σχετικά με τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώπης, που είπαν ότι δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός ψηφίσει «όχι», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για διαπραγμάτευση και μετά το δημοψήφισμα. «Και οι ίδιοι είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι» τόνισε και είπε πως η κυβέρνησή του ζητά άρνηση της συμφωνίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Αυτούς τους πέντε μήνες κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε σε συμφωνία. Κάναμε μία ειλικρινή προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός με εξέλεξε με μία συγκεκριμένη εντολή» σημείωσε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως σε περίπτωση που υπέγραφε στις Βρυξέλλες την πρόταση που του δόθηκε, θα έπρεπε να γυρίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο και να την υιοθετήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στις μεσημεριανές δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ, αναγνωρίζοντας βέβαια τις αγαθές προθέσεις του προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο όπως είπε οι προτάσεις που έκανε είναι κοινές με αυτές του ΔΝΤ. Παράλληλα αποκάλυψε άγνωστες παρασκηνιακές λεπτομέρειες για το τι προηγήθηκε της απόφασης για το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή κατά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες με την Αγκ.Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε και επιστρέφοντας στην Αθήνα συγκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο και ενημέρωσε μετά την συνεδρίασή του τη γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο για την απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν έλαβε αρνητική απάντηση για αυτή την απόφασή του.

Χαρακτήρισε ως αιφνιδιασμό την άρνηση του Eurogroup για την παράταση του προγράμματος.

«Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί και ο ίδιος και η κυβέρνησή του την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί το «όχι» τότε αυτό, όπως είπε, θα είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του, καθώς θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εταίρους.

Ωστόσο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ του «ναι», τότε ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού και θα δρομολογήσει όλες τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες.

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν υπήρχε νόημα να τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης ως ερώτημα στο δημοψήφισμα, καθώς η ελληνική πρόταση υπάρχει στο τραπέζι και η Ελλάδα δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αντιθέτως με ευθύνη του Eurogroup έληξαν οι διαπραγματεύσεις, όταν αποφασίστηκε να μη δοθεί η παράταση του προγράμματος.

Κάλεσε τους εταίρους να σεβαστούν το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού στο δημοψήφισμα και να προσχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στον ρεαλισμό.

Θέλουμε να πάμε σε συμφωνία, αλλά διαρκώς όποτε προσεγγίζαμε σε αυτή τότε ετίθεντο επιπλέον ερωτήματα. Θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας δεν θέλουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω αλλά να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο Plan B ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή ή μη μνημονιακών μέτρων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την επιβίωση του ελληνικού λαού για την επιβίωση του λαού.

«Δεν ιδρώνει το αυτί μου» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει με γνώμονα το συμφέρον του λαού, χωρίς βέβαια να απαντήσει για το τι μπορεί να φέρει για τη χώρα μια ενδεχόμενη άρνηση των εταίρων να διαπραγματευθούν μετά από ένα ενδεχόμενο «όχι» στο δημοψήφισμα. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια πρόσκαιρη δυσκολία, αλλά θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Θετικός στη διεξαγωγή debate ο πρωθυπουργός

real.gr