Τσίπρας: Δεν πληρώνω το ΔΝΤ χωρίς έντιμη συμφωνία και αναδιάρθρωση χρέους

Τσίπρας: Δεν πληρώνω το ΔΝΤ χωρίς έντιμη συμφωνία και αναδιάρθρωση χρέους

Αποφασισμένος να τραβήξει την διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του μήνα, να μην πληρώσει, άν χρειαστεί, το ΔΝΤ αλλά και να συγκρουστεί με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του, στην περίπτωση που οι δανειστές προσφέρουν μια έντιμη συμφωνία, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία των δύο πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός εξέπεμψε τρία καθαρά μηνύματα.

Το πρώτο αφορά τις πιέσεις για άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε να δείχνει ότι βιάζεται, παρά τις πιέσεις που ασκούνται και θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση θα φτάσει μέχρι και το όριο του τέλους του Ιουνίου. Στην συζήτηση με τον κ. Θεοδωράκη εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι αυτό το διάστημα οι δανειστές σκληραίνουν την στάση τους αλλά στο τέλος δεν θα επιλέξουν λύση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Γεννηματά, απεκόμισε την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην σκληρή γραμμή αλλά δεν επιδιώκει την ρήξη.

Το δεύτερο, αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας.  Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκεται να αποδεχθεί μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους και δεν θα εξασφαλίζει πλήρως την χρηματοδότηση  της χώρας. Προτεραιότητα του φαίνεται να είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, φέρεται να είπε στους συνομιλητές της, η κ. Γεννηματά.

Το τρίτο μήνυμα, αφορά την στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία που ο ίδιος θεωρήσει έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα γίνει αποδεκτή από την αριστερή τάση του κόμματος του. Σε αυτή την περίπτωση φέρεται αποφασισμένος να συγκρουστεί. «Κανένας δεν είναι πιό αριστερός απο εμένα», φέρεται να δήλωσε.

Δήμητρα Κρουστάλλη

Newsroom ΔΟΛ