Τσίπρας: Επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή

550_334_423607

Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «οι συζητήσεις έγιναν σε θετικό και επικοδομητικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, τόνισε ότι: «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη, να δώσουμε μία λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προσπάθεια που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Η τριμερής συνάντηση, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, ολοκληρώθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές από την ελληνική πλευρά.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή συμβιβαστική λύση.

Στόχος είναι οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και την έναρξη συζητήσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση

Φως στο «τούνελ» της συμφωνίας – Συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ

Ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζ.Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

Μαξίμου: Ουδέποτε ενημερωθήκαμε από τον Επίτροπο

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσχοβισί, τονίζουν πηγές του Μαξίμου απαντώντας στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε πως ο Επίτροπος ενημέρωσε την Αθήνα ότι οι προτάσεις είναι ανεπαρκείς.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές παρείχαν διευκρινίσεις σχετικά με την τελευταία πρόταση προς τους θεσμούς.

«Προς χάρην της σαφήνειας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, «η αρχική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν για πλεόνασμα 0,5% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,5% για το 2016. Η θέση των θεσμων όπως την κατανοούμε είναι για πλεόνασμα 1% για το σύνολο του έτους 2015 και 2% για το 2016».

«Στην πιο πρόσφατη πρόταση μας που υπεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έχουμε προτείνει ένα πλεόνασμα 0,75% για το σύνολο του έτους 2015 και 1,75% για το 2016. Με την πρόταση αυτή, η κυβέρνησή μας προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων μας», συνέχισαν.

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι «οι υπόλοιπες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες και ικανές να πράξουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ολάντ: «Να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε σε συμφωνία»

real.gr