Τσίπρας: Όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού

tsipras

Για εκδικητική στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε αιχμηρή κριτική κατά των δανειστών για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζοντας πως «δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα να προβεί στην δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις».

Σε συνέντευξή του στον Ant1 ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το “όχι” σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη, αλλά πίεση προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό το πρόβλημα της Ελλάδας.

«Το πιο εύκολο θα ήταν να διεκδικήσω μία συμφωνία και γρήγορα. Όμως, πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, με βάρη σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Δεύτερο, ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και τρίτον, να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο και τέταρτον, να έχουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφασή του για δημοψήφισμα αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των δανειστών. «Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες και της ελληνικής οικονομίας. Έφυγα όταν κατάλαβα ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ ότι θα είχαμε και μέτρα υφεσιακά και καμία πρόβλεψη για το χρέος».

Ο πρωθυπουργός έθεσε «κόκκινη» γραμμή την περικοπή του ΕΚΑΣ ενώ για τα νησιά τόνισε πως η έκπτωση 30% για τα νησιά έχει να κάνει με το κόστος στις μετακινήσεις αυτών που ζουν στα νησιά.

Παράλληλα αποκάλυψε πως σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, «καλύψαμε τις απαιτήσεις των δανειστών με ισοδύναμα» και πρόσθεσε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα. Οι προτάσεις μας κάλυπταν τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Επέμεναν να μας επιβάλλουν αντικοινωνικά μέτρα. Δεν δεχτήκαμε μέτρα εναντίον των αγροτών, συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, της νησιωτικής οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε επίσης πως οι δανειστές μας έθεσαν τελεσίγραφο. «Ή αποδέχεσαι τα τελεσίγραφα ή αναζητάς διέξοδο στη Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ματώνει άλλο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, υπήρξαν προτάσεις για το δημοσιονομικό και το χρέος. «Το είπα δημοσίως, το δημοψήφισμα και το ισχυρό “όχι” του λαού στις μη βιώσιμες ερωτήσεις, ήταν η συνέχεια στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη τις εικόνες στις Τράπεζες. Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, γιατί το Eurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός στο ερώτημα που μας έδωσαν εκείνοι να αποφασίσουμε εντός 48 ωρών».

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση είπε, πως ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να κάνει ότι έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί. Να γυρίσει δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα πεντάμηνο που θα δημιουργούσε ανάγκη νέου δανεισμού και να πει ότι πέτυχε στις διαπραγματεύσεις.

«Την Παρασκευή μας είπαν πάρτε ένα πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση χωρίς να σας εξασφαλίσουμε ότι θα έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα διότι δεν θα λύνεται το χρηματοδοτικό πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ, υποστήριξε πως «αυτό που συνέβη την Κυριακή με την απόφαση της ΕΚΤ είναι μία απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία. Πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να πάρουμε μία βιώσιμη λύση που θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς να ζήσουν με μία καλύτερη σύνταξη. Για αυτούς παλεύουμε».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα τόνισε πως οι Τράπεζες θα ανοίξουν, είτε με μία συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη αλλά αυτή θα είναι η επιλογή του ελληνικού λαού. Αν υπερισχύσει το “όχι” την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό. «Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως απόλυτη προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις μέσα σε Τράπεζες και να φτάσουμε σε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση. «Το δημοψήφισμα θα είναι η τελευταία στάση. Όσο ισχυρότερο θα είναι το “όχι” τόσο περισσότερες θα είναι οι δυνατότητες να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους. Δεν υπάρχει κανένας φόβος, γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα και γιατί οι τράπεζες είναι επαρκείς».

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τη στάση προηγούμενων πρωθυπουργών οι οποίοι βγαίνουν και κουνούν το δάχτυλο εναντίον του. «Όλοι έκαναν δηλώσεις για την κατάσταση. Όλοι αυτοί δεν έχουν ευθύνη; Όλο το παλιό κομματικό σύστημα είναι απέναντι. Βρίσκομαι εδώ για να κάνω τη μεγάλη τομή, όχι να γίνω ένα με το κομματικό σύστημα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος του δεν είναι να βγει από το ευρώ. «Φθάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις, αρκεί να υπάρξει μία βιώσιμη λύση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εάν επικρατήσει το “ναι” θα έχουμε μία μη βιώσιμη συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως θα σεβαστώ όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα και θα κινήσω τις απαιτούμενες διαδικασίες. 

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε τέλος να επιτεθεί στα Μέσα Ενημέρωσης που προπαγανδιστικά κάνουν πόλεμο εναντίον του «Όχι» παρουσιάζοντας μάλιστα επίσημα στοιχεία του ΕΣΡ, σύμφωνα με τα οποία η διαδήλωση του «ΝΑΙ» παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ 48 λεπτών ενώ του «ΟΧΙ» μόλις 8 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για τελειώσει με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό αυτή περιπέτεια.

newsbomb.gr