Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το βοήθημα Τσίπρα σε χαμηλοσυνταξιούχους

elliniko-koinovoulio_aftodioikisi-696x464

Ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε ευρεία πλειοψηφία η επίμαχη τροπολογία για το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Την τροπολογία υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Πιο συγκεκριμένα ψήφισαν συνολικά 257 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 196 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, και Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι Στάθης Παναγούλης, Γιώργος Καρράς και Νίκος Νικολόπουλος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζε ο βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος απέστειλε επιστολική πρόθεση ψήφου η οποία όμως δεν προσμετράτε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, από το ΚΚΕ απουσίαζαν 3 βουλευτές και από την Χρυσή Αυγή απουσίαζαν 5 βουλευτές.Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. Απουσίαζαν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Φώφη Γεννηματά που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες καθώς επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Από τη ΝΔ απουσίαζαν 14 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Χρήστος Σταικούρας και άλλοι.

Η ΝΔ επέλεξε να ψηφίσει «παρόν» και σημειώθηκαν πολλές απουσίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την ψηφοφορία επείχε το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων.

Ενδεικτικό του έντονου κλίματος που επικράτησε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ύστερα από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24άρων ωρών η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων άλλαξαν στάση.

Ειδικότερα, η ΝΔ αιτιολόγησε το «παρόν» της λέγοντας πως δεν θα είναι συνένοχοι στον τυχοδιωκτισμό και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζει την χώρα σε αδιέξοδα. Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους συνταξιούχους για να συγκρουστεί με την Ευρώπη ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΟΤΑΜΙ δεν θα γίνει κομπάρσος σε αυτό το σκηνικό που στήνετε. «Το δίλλημα δεν είναι Τσίπρας ή δανειστές το δίλλημα είναι κοινωνία όρθια ή κοινωνία τσακισμένη από νέους φόρους» πρόσθεσε ο Στ. Θεοδωράκης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους και στον κ. Σόιμπλε πως επιμένουν πεισματικά σε λανθασμένες πολιτικές. Επίσης απείχε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

«Θέλετε συναίνεση αλά καρτ, όποτε σας συμφέρει ζητάτε συναίνεση» είπε ο Βασίλης Λεβέντης τονίζοντας πως «όποτε τα πράγματα είναι καλά μας λέτε πως μπορείτε μόνοι σας κι όποτε έρχεται πυρκαγιά μας ζητάτε βοήθεια».

Στην συνεδρίαση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ασκώντας κριτική τόσο στους ευρωπαίους εταίρους – δανειστές όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν. Ο Ν. Βούτσης απευθυνόμενος στα κόμματα που αποχώρησαν είπε πως περίμενε να στείλουν ένα μήνυμα στους δανειστές που οδηγούν για άλλη μια φορά την χώρα στην ασφυξία κάνοντας λόγο για «αποχή από την ευθύνη». «Η ονομαστική προέκυψε επειδή μπήκε ακόμα μια τρικλοποδιά στην χώρα από τους ευρωπαίους εταίρους, πως είναι μονομερής ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ρεσιτάλ κακοπιστίας προς την χώρα μας από τους δανειστές.

Από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης είπε πως υπερψηφίζει την τροπολογία γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση έστω κι αν πρόκειται για ψίχουλα», καλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίξει την τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη αρχικά η Εύη Χριστοδουλοπούλου αν και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι φοβάται τον Σόιμπλε – για αυτό δεν στηρίζει το έκτακτο βοήθημα – ξεκαθάρισε πως θα υπερψηφίσει την ρύθμιση για τους συνταξιούχους. Στην συνέχεια ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχουν συνεργοί και συνένοχοι στην βλαπτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και χαρακτήρισε προνοιακά ψίχουλα το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για παραλογές εμμονές του κ Σόιμπλε απέναντι όμως στην αναποτελεσματική διαπραγμάτευση κ Τσιπρα σε όλα τα επίπεδα.