«Χάλκινοι» στο Ρίο οι Μάντης-Καγιαλής

«Χάλκινοι» στο Ρίο οι Μάντης-Καγιαλής

 

Ψηλα τη σημαία της Ελλάδας κράτησαν στο Ρίο οι Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι χάρισαν στην ελληνική ιστιοπλοΐα το πρώτο της μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 12 χρόνια.

Οι Ελληνας ιστιοπλόοι στη medal race των 470 μετά από σκληρή μάχη με την Αυστραλία, κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είναι το πέμπτο σε αριθμό για τη χώρα μας στην 31η Ολυμπιάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το μετάλλιο είχε εξασφαλιστεί για το ελληνικό δίδυμο από το βραδυ της Παρασκευής, στην 10η και τελευταία ιστιοδρομία, ωστόσο έπρεπει να περιμένουν δύο ημέρες για να μάθουν σε ποιο σκαλί του βάθρου θα ανέβει.

Κι αυτό γιατί η medal race, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε λόγω της άπνοιας που επικρατούσε στη Marina De Gloria, γεγονός που έφερε την αναβολή.

Μάλιστα σε περίπτωση που ο αέρας δεν έκανε το… χατίρι στους διοργανωτές ούτε και σήμερα τότε όπως ανακοινώθηκε τότε τα μετάλλια θα μοιραζόντουσαν σύμφωνα με τη γενική κατάταξη που διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση της 10ης ιστιοδρομίας.

Τα οκτώ χρόνια κοινής πορείας μέχρι το Ολυμπακό μετάλλιο

O Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο.

Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν… πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014.

Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά τη εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.

Στη βραζιλιάνικη διοργάνωση πήγαν μ’ένα ολοκαίνουριο σκάφος που ονόματι «Ιφιγένεια», το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Lascaris Foundation, που αποτελεί τον μεγάλο χορηγό των Ελλήνων πρωταθλητών.

Ας πάμε να δούμε όμως ξεχωριστά τα βιογραφικά των δύο ολυμπιονικών.

Ο Παναγιώτης Μαντής γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1981.

Μπήκε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας σε ηλικία 8 ετών και ασχολήθηκε με την κατηγορία Optimist στο Ν.Ο.Τ.Κ.
Το 1994 μεταγράφεται στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς και μετά τα optimist ασχολείται ενεργά με την κατηγορία 420, όπου και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος.

Στη συνέχεια, με την Ολυμπιακή κατηγορία 470.

Το 2001 και το 2002 στην κατηγορία νέων ανδρών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470.

Από την άλλη ο Παύλος Καγιαλής γεννήθηκε στις στις 14/07/1984 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Χαλκιδική απ’ όπου ξεκίνησε και την Ιστιοπλοΐα όταν είδε κάτι σκαφάκια στη θάλασσα. Μετά στα 18 του κατέβηκε στην Αθήνα.

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις τους:

2010: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
2013: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2014: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2015: Αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Πλήρωμα Πόλη Ετος Κατηγορία Μετάλλιο

Κωνσταντίνος Ρώμη 1960 Dragon Χρυσό

Οδυσσέας Εσκιτζόγλου Ρώμη 1960 Dragon Χρυσό

Γιώργος Ζαίμης Ρώμη 1960 Dragon Χρυσό

Ηλίας Χατζηπαυλής Μόναχο 1972 FINN Ασημένιο

Τάσος Μπουντούρης Μόσχα 1980 Soling Χάλκινο

Tάσος Γαβρίλης Μόσχα 1980 Soling Χάλκινο

Αριστείδης Ραπανάκης Μόσχα 1980 Soling Χάλκινο

Νίκος Κακλαμανάκης Ατλάντα 1996 Mistral Χρυσό

Σοφία Μπεκατώρου/ Αιμιλία Τσουλφά Αθήνα 2004 470 Χρυσό