Χαιρετισμός του Ιάσονα Φωτήλα στο συνέδριο για τις «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης- Ανάπτυξης Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας»

3bef7682-f2d9-48c1-8e0c-5b8e863330eb

 

Στο διήμερο συνέδριο «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης- Ανάπτυξης Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας», που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Πάτρας» υπό την αιγίδα της Ε.Σ.Αμε.Α. βρέθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι στις χρόνιες ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα για αυτονόητες παροχές προστίθεται και η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που άλλα έταζε και άλλα κάνει όπως στην περίπτωση κατάθεσης νέου νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση στους μαθητές, τους γονείς των ΑμεΑ και τους εκπαιδευτικούς. Τόνισε τη μη ύπαρξη εθνικού μητρώου που να συνθέτει το τοπίο των ατόμων με αναπηρία. Αναφέρθηκε ειδικά στο πρόβλημα της ανεργίας στους ΑμεΑ και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης πολιτικής αντιμετώπισης του θέματος. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το Ποτάμι είναι στο πλευρό των ΑμεΑ και για το λόγο αυτό έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων – αναφορών για διάφορα ζητήματα που τους αφορούν.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

κ. Περιφερειάρχη,

Εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.με.Α,

Φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους  του Ποταμιού χαιρετίζω τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου σας για τις Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας για τα ΑμεΑ και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Το συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα  στην ελληνική κοινωνία.  Στις  χρόνιες ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας για αυτονόητες παροχές, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, σύμφωνη και με τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που είχαν ήδη επιβαρημένη καθημερινότητα, ήρθε να προστεθεί και η  πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άλλα έταζε και άλλα κάνει. Να θυμίσω μόνο στους παριστάμενους πως η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ένα νέο νόμο για την Ειδική Εκπαίδευση στους μαθητές, τους γονείς των ΑμεΑ και τους εκπαιδευτικούς, αλλά παραπέμφθηκε και αυτός στις καλένδες. Άλλο ένα δείγμα της ασυνέπειας λόγων και πράξεων.  

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα άτομα με αναπηρία  αποτελούν το 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Δεν υπάρχει όμως ένα εθνικό μητρώο αναπήρων ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια βασικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τοπίο των ατόμων με αναπηρία, όπως τον ακριβή αριθμό, τη γεωγραφική κατανομή, τη μέση ηλικία, το μορφωτικό ή το βιοτικό τους επίπεδο, την κοινωνική τους διαστρωμάτωση, καθώς και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

Θα αναφερθώ εν συντομία στο σημαντικότερο κατά την γνώμη μου πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην προσπάθειά τους για αποϊδρυματοποίηση και ανεξάρτητη διαβίωση, αυτό της ανεργίας. Δεν θέλω βεβαίως να υποτιμήσω άλλα εξίσου σοβαρά, όπως της εκπαίδευσης ή της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες του δημοσίου και σε χώρους αναψυχής, λόγω έλλειψης υποστηρικτικών υποδομών. Αποτελούν όλα άλλωστε αλυσίδα παραγόντων που  η αντιμετώπισή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν τα ΑμεΑ ισότιμη συμμετοχή στη ζωή, ενσωματωμένοι στην κοινωνία και με πρόσβαση στις ευκαιρίες στη ζωή, σε κάθε πτυχή της ζωής.  

Φίλες και Φίλοι,

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΑΕΔ, το ποσοστό της ανεργίας στα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας ανέρχεται στο 80%, ποσοστό απίστευτα υψηλό για   μια σύγχρονη χώρα.  Στις χώρες της Ε.Ε. κυμαίνεται στο 50%, ενώ αυτά τα ποσοστά κινδυνεύουν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα στις περιόδους κρίσης που περνάμε. Και άρα, επειδή ακριβώς κινδυνεύουν να μεγαλώσουν όχι μόνο να μικρύνουν, θα έλεγα ότι είναι απολύτως απαραίτητος και επιτακτικός ο σχεδιασμός πολιτικών για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

Ένα άλλο κρίσιμο νούμερο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν να μείνουν κατά 30% περισσότερο από τα άτομα χωρίς αναπηρία χωρίς δουλειά. Οι πολιτικές λοιπόν αντιμετώπισης του προβλήματος είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπίζουν και το θέμα των κοινωνικών προκαταλήψεων, γιατί έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις άρνησης για προσλήψεις εργαζομένων με αναπηρία.  

Από την πλευρά μας ως Ποτάμι έχουμε καταθέσει στη Βουλή ερωτήσεις-αναφορές για μία σειρά ζητημάτων που θα συζητήσετε στο συνέδριό σας. Ενδεικτικά θα αναφέρω για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας την ερώτηση που καταθέσαμε για τα οξυμένα προβλήματα της «Μέριμνας Πάτρας», ένα από τα πιο δραστήρια σωματεία για ΑμεΑ στην περιφέρεια, που προσφέρει επί δεκαετίες πολύπλευρές υπηρεσίες εκπαίδευσης σε εκατοντάδες παιδιά ΑμεΑ ώστε να μπορούν  να έχουν  πλήρη έλεγχο της ζωής τους, που είναι και το ζητούμενο στη σύγχρονη εποχή. Κι εκεί όμως το Υπουργείο Υγείας δια του υφυπουργού του κ. Πολάκη απαξίωσε να μας απαντήσει. Δυστυχώς η αδιαφορία και η αναλγησία τείνει να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης της αριστεράς.

Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του συνεδρίου σας προκειμένου να συνεχίσω να παρεμβαίνω στη Βουλή για την επίλυση των προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν  οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω και πάλι τις ολόθερμες ευχές μου για καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ