Χωρίς δεσμεύσεις οι αρχηγοί στο συμβούλιο – «Οχι» από ΚΚΕ

 

Χωρίς δεσμεύσεις προτίθενται να προσέλθουν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ, το οποίο δεν θα πάρει μέρος κάνοντας λόγο για «διάλογο-παρωδία».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το συμβούλιο αναμένεται να γίνει εκτός απρόοπτου στις 28 Νοεμβρίου, σε διαφορετική περίπτωση, θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Για την κυβέρνηση, αφού πρώτα γίνουν οι συνεννοήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενδεδειγμένη ημέρα για την πραγματοποίηση της σύσκεψης είναι το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα

Το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα θέματα, για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

ΝΔ: Ο Γ. Πλακιωτάκης στη σύσκεψη αρχηγών

Θετικά απάντησε η Νέα Δημοκρατία στο αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα συμμετέχει σε αυτή, χωρίς ωστόσο να έχει εξουσιοδότηση για να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία του κ. Πλακιωτάκη θα είναι περισσότερο τυπική και λιγότερο ουσιαστική προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πράξη αυτό που λέει από την πρώτη στιγμή ότι είναι υπέρ της συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Ωστόσο, «γαλάζια» στελέχη υπενθυμίζουν την άρνηση του κ. Τσίπρα σε οποιαδήποτε πρόταση συναίνεσης κατέθεσε η ΝΔ προεκλογικά και τονίζουν πως την αποκλειστική ευθύνη των σκληρών μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή για το φορολογικό και το ασφαλιστικό έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, θα προσέλθει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί περικοπές στις συντάξεις.

«Οχι» από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την πρόταση του Αλ. Τσίπρα, το ΚΚΕ τονίζει πως «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα όπως η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης».

Όπως επισημαίνεται, το κάλεσμα της κυβέρνησης γίνεται με στόχο να «καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν ‘εθνικής ομοψυχίας’, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων «η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε.».

Ο Περισσός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιδείξει «καμία συναίνεση, καμία ανοχή» και καλεί τον λαό να ορθώσει το ανάστημα του και να παρεμποδίσει τα «βάρβαρα» μέτρα.

Θεοδωράκης: «Ναι», χωρίς όμως ψευδαισθήσεις

Το Ποτάμι θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «χωρίς, όμως, ψευδαισθήσεις», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, μετά το σχετικό κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Ξέρουμε, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου, δηλαδή να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. «Ό,τι έγινε και με το μνημόνιό του» εξήγησε εν συνεχεία.

Επανέλαβε, δε,  ότι για να σωθεί η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και όχι νέους φόρους και απείρακτες συντεχνίες.

«Την απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δύο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους» κατέληξε ο ίδιος.

Ένωση Κεντρώων: Στη σύσκεψη θα επιμείνουμε στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι «θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας και θα συμμετάσχει δια του Προέδρου της κ. Λεβέντη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».

«Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;», τονίζεται χαρακτηριστικά.