Ψηφιακή… γραμματέας για όλες τις δουλειές στο Facebook

550_334_315968Εκτός από την παροχή Διαδικτύου σε κάθε γωνιά της Γης μέσω drones και τη σύνδεση του κόσμου μέσω εικονικής πραγματικότητας, το Facebook έχει ακόμα ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο στα σκαριά.

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο που αριθμεί περισσότερους από 1,5 δισ. χρήστες πειραματίζεται αυτή την περίοδο με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μεταφέρουν την εμπειρία του Facebook σε άλλη διάσταση.

Το πρώτο εργαλείο ακούει στο όνομα «Μ», και θα είναι μια ψηφιακή «γραμματέας» των χρηστών που θα κάνει για λογαριασμό τους ό,τι εκείνοι επιθυμούν.

Πολύ πιο εξελιγμένη από τη Siri της Apple και την Cortana της Microsoft, η Μ θα λειτουργεί μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Messenger και με ένα απλό γραπτό μήνυμα του χρήστη θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να κάνει online αγορές, κρατήσεις σε εστιατόρια και θεάματα και να στέλνει δώρα σε φίλους που γιορτάζουν, τα οποία μάλιστα η ίδια θα διαλέγει και θα στέλνει στη σωστή διεύθυνση!

Ο λόγος που είναι πιο εξελιγμένη από τις ήδη υπάρχουσες ψηφιακές βοηθούς είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ωστόσο το γεγονός ότι υπάλληλοι επιβλέπουν το έργο της δημιουργεί και ερωτηματικά για το κατά πόσο η υπηρεσία θα μπορεί να επεκταθεί στους 1,5 δισ. χρήστες.

To σύστημα

Προς το παρόν, η Μ βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο με μια ομάδα μερικών εκατοντάδων χρηστών στη Σίλικον Βάλεϊ, όμως μελλοντικά ο κολοσσός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα εξελιγμένο σύστημα με εγγεγραμμένο know-how που θα περιορίσει την ανθρώπινη εμπλοκή και να το επεκτείνει σε όλον τον κόσμο.

«Η ομορφιά των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις δυνατότητες αυτές σε οποιονδήποτε σε όλον τον πλανήτη», ανέφερε πρόσφατα σε συνέδριο ο επικεφαλής τεχνολογίας του Facebook, Μάικ Σρέπφερ, που έχει αποστολή να μεταμορφώσει το Facebook σε κάτι περισσότερο από ένα κοινωνικό δίκτυο.

Πάντως, η Μ θα βοηθήσει την εταιρεία να αυξήσει τη χρήση του Messenger χρησιμοποιώντας τη μελλοντικά και για απευθείας διαδικτυακές αγορές.

Το δεύτερο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με το οποίο πειραματίζεται το Facebook θα είναι σε θέση μεταξύ άλλων να κατανοεί εικόνες και να κάνει αναζήτηση βάσει του περιεχομένου τους.

Βασισμένη στα «Δίκτυα Μνήμης», μια τεχνολογία που επιτρέπει σε μια συσκευή να θέτει ερωτήματα και να δίνει απαντήσεις, η εφαρμογή θα μπορεί να αναγνωρίζει τις διαφορετικές πτυχές μιας εικόνες και να απαντά ερωτήσεις για αυτήν.

«Πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου είναι οπτικό. Πολλά από αυτά που κοινοποιούνται στα κοινωνικά δίκτυα είναι φωτογραφίες και βίντεο.

Μεγάλο μέρος του εγκεφάλου μας είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία εικόνων, έτσι ένα από τα κλειδιά για τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων είναι να τα διδάξουμε να κατανοούν τον οπτικό κόσμο», είπε ο Σρέπφερ.

Για τον σκοπό αυτόν ο τεχνολογικός γίγαντας έχει προσλάβει το τελευταίο διάστημα μέσω του «Facebook AI Reseatch» τα λαμπρότερα μυαλά της τεχνητής νοημοσύνης.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr