Όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ

unnamed-43

Με διάθεση για ουσιαστική συνεργασία, που εκφράστηκε τόσο από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τον Υπουργό Εσωτερικών, ολοκληρώθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ.  Παπαναστασίου, όσο και τα μέλη του Διοικητικού  και του Εποπτικού Συμβουλίου της, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Πηνειού κ. Α. Καστρινός, έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ( Τ.Α) σήμερα.

Ειδικότερα τονίστηκε  ότι είναι πλέον επίκαιρο, αλλά και ώριμο,  η Τ.Α. και εν όψει  του επικείμενου  συνεδρίου   της, να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  θεσμικού  πλαισίου  που θα διέπει τις συνολικές τις λειτουργίες.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα των οικονομικών πόρων ετέθηκαν έντονα τα προβλήματα των υποχρηματοδοτήσεων,  αλλά και των καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην  άμεση απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. όπως αυτοί προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό χωρίς την παραμικρή μείωση τους, δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη  θα οδηγούσε  στην κατάρρευσή της.

Επίσης  ζητήθηκε όπως υπάρξει και μια επιπρόσθετη απόδοση πόρων στους ΟΤΑ για την συντήρηση και λειτουργία των  μεταφερόμενων δομών, παράλληλα με την δημιουργία μιας νέας γενιάς πόρων από τα παρακρατηθέντα των τελευταίων ετών και την άμεση απόδοση τους στους Δήμους .

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων, ζητήθηκε να διευρυνθούν τα κριτήρια χρηματοδότησης εκ μέρους της πολιτείας,προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες υποχρεώσεις  των Δήμων και των Νομικών τους προσώπων, στην κατεύθυνση της οριστικής διευθέτησης όλων των οικονομικών τους οφειλών.

Σχετικά με τα θέματα των υποδομών και την χρηματοδότηση τους έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση των οργάνων της Τ.Α για την θέσπιση ενός νέου προγράμματος σε επίπεδο χώρας ύψους 2 δις, τον επιχειρησιακό συντονισμό του οποίου θα  έχει η ΕΕΤΑΑ ΑΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως, έγινε από το σύνολο των Αιρετών της Τ.Α, στην  επανεξέταση όλων των κριτηρίων βάσει των οποίων γίνονται οι κατανομές των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ στους Δήμους, προκειμένου να υπάρξει μια δικαιότερη απόδοση τους  και με βάση τις πραγματικές αλλά και ανελαστικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Αναφορικά με τα θέματα των κοινωνικών δομών των Δήμων, τονίστηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους και ειδικότερα  από τους  εκπροσώπους του Δήμου Πατρέων, προκειμένου να εκπληρώνουν με αποτελεσματικότητα και συνέπεια την αποστολή τους.

Για το θέμα της εφαρμογής του νόμου 4412/16 (περί δημοσίων συμβάσεων), ζητήθηκε η αναστολή της εφαρμογής του θεωρώντας ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των έργων της, ενώ σε σχέση με τα νέα προγράμματα κινητικότητας του προσωπικού των ΟΤΑ ζητήθηκε να προβλέπεται και η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων για όλο το εύρος των μετακινήσεων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε εκτενώς στην καλή συνεργασία που εχει με το σύνολο των Αιρετών  Τ.Α της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και αναλυτικότερα:

Συμφώνησε ότι εκκρεμεί μια συνολική αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Τ.Α και περιμένει τις προτάσειςτης που  θα προκύψουν από τα επικείμενα συνέδρια της , ενώ συντάχτηκε με την αναγκαιότητα  βελτιωσης των κριτηρίων  κατανομής των ΚΑΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η  δικαιότερη απόδοση τους και ειδικότερα στους  μικρότερους σε πληθυσμό – μεγάλους σε έκταση – απομακρυσμένους και ασθενέστερους ΟΤΑ.

Για το ΕΣΠΑ τόνισε ότι  θα πρέπει να διερευνηθούν οι τρόποι για την περαιτέρω αξιοποίησή του από την Τ.Α και σε πρώτη φάση οι μικροί Δήμοι που δεν διαθέτουν δομές να υποστηριχθούν από κεντρικές κρατικές δομές όπως, η ΜΟΔ και η ΕΕΤΑΑ.

Για τους παρακρατηθέντες πόρους, δεσμεύτηκε ότι θα ισχύσει και εφέτος ό,τι και την προηγούμενη χρονιά, ενώ για τις προσλήψεις στην ΤΑ εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων τόνισε ότι   εξασφαλίστηκαν 324 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εντός του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και ανάλογα με την απορροφητικότητα θα ανακατανεμηθούν συνολικά .

Αναφερόμενος στις  ΔΕΥΑ ενημέρωσε ότι  προετοιμάζεται νέο σχέδιο νόμου μέσα από το οποίο θα διέπεται η συνολική τους λειτουργία, ενώ εξέφρασε τη θετική του άποψη για την Δημοτική Αστυνομία, για  την οποία εκτιμά ότι θα ήταν θετική η επαναλειτουργία της με ανταποδοτικό τρόπο.

Σε σχέση με τα νέα προγράμματα κινητικότητας του προσωπικού των ΟΤΑ συμφώνησε ότι πρέπει να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου στις μετακινήσεις  των υπαλλήλων.

Τέλος ο κος Υπουργός  αφού αναφέρθηκε εκτενώς στους οδικούς άξονες Πατρών – Πύργου και Ιονίας Οδού εκτίμησε  ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για να διευκολυνθεί η αποπεράτωση τους, τονίζοντας παράλληλα την μεγάλη  αναγκαιότητα της απευθείας  σύνδεσής της   Ιόνιας  Οδού με την πόλη του Αγρινίου.

unnamed-44unnamed-45unnamed-46unnamed-47