“Όχι” από το Eurogroup στην παράταση του προγράμματος. Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ

Διεκόπη το Eurogroup: Όχι στην παράταση του προγράμματος

Με συνοπτικές διαδικασίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης,  απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πίεζε προκειμένου να λάβει την παράταση, ώστε να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η εισήγηση του euroworking group, άλλωστε, ήταν να μη γίνει δεκτό.

Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του και αναμένεται να συνεχίσει χωρίς την ελληνική αποστολή, δηλαδή με απόντες τους κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτο.

Ως αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τονίζοντας παράλληλα ότι απορρίφθηκε τελικά το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο του νέου Eurogroup για την χώρα μας, κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν σε εξέλιξη.

«Οι Έλληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», είπε.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

Όπως υπογράμμισε, αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν κίνδυνοι.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.

Ακολουθούν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

Ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις.

Θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση για να συζητήσουμε τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούμε. Θα ετοιμαστούμε για όσα πρέπει να γίνουν.

Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

Αρνητική έκπληξη το δημοσίευμα.

Οι 18 ΥΠΟΙΚ λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία και απέρριψε τις προτάσεις.