4ο Forum Υγείας, στη Πάτρα

8b9eecea-3b92-426f-8dd0-46e4bf4e0c5a

65f7934b-4c46-4af6-bf31-bc753e18cc63

Η δυναμική της υγείας και η συμβολή της στην ανάπτυξη αναδείχθηκαν στο 4ο Forum Υγείας που πραγματοποιήθηκε από την εφ. «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»  στις 4 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Αστήρ της Πάτρας. Δεκάδες ομιλητές τοποθετήθηκαν σε πέντε πολύ ενδιαφέρουσες και επίκαιρες   συνεδριακές εκδηλώσεις.Ειδικότερα:

Ανακατατάξεις στον ΕΟΠΥΥ

Μηδενική συμμετοχή των ανέργων στα φάρμακα,  ασφαλιστικό φάκελο για τους ασθενείς και αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ. Τις επερχόμενες μεταβολές ανήγγειλαν από την Πάτρα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης και ο αντιπρόεδρος Τάκης Γεωργακόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις για το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν εξελίχθηκε όπως θα έπρεπε. Και οι δυο ήταν  εκ των ομιλητών στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε  ο ΕΟΠΥΥ, για να απαντήσει στο ερώτημα:  «Μπορούν να συμπορευτούν σήμερα Υγεία & Ανάπτυξη στη χώρα και στη Δυτική Ελλάδα». Στελέχη του οργανισμού εστίασαν στη βαρύτητα που δίνεται στον τομέα της πληροφορικής, ώστε ο Οργανισμός να αποκτήσει ολοκληρωμένες βάσεις δεδομένων, τις οποίες , όπως αφέθηκε να εννοηθεί, σκοπεύει να τις αξιοποιήσει και για την ενίσχυση των εσόδων του. Εξάλλου, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις των γιατρών, σχετικά με το ότι  «έφτασε Ιούνιος και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ  για το 2016», η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την έναρξη των πληρωμών προς 1000 φυσιοθεραπευτές και 1500 γιατρούς και ότι  έχουν ενταλματοποιηθεί οι πληρωμές για άλλους 1800 παρόχους υγείας.  Έντονα διαμαρτυρήθηκαν οι υγειονομικοί για το claw back και το rebate που εφαρμόζεται στις πληρωμές τους.  Από την πλευρά της  η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες συμβάσεις με τους παρόχους υγείας όλων των ειδικοτήτων, μέσω της ανεξάρτητης Επιτροπής Διαβούλευσης . Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπερσίμης ανέφερε ότι δεν είναι δεσμευτικό να συμβληθούν όσοι κρίνουν ασύμφορη τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.

Ασφαλιστικό και φορολογικό “καίνε” τους γιατρούς

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν το ασφαλιστικό και φορολογικό μέλλον των γιατρών οι εισηγητές Δρ. Ιωάννης Κιτσοπανίδης, Ιατρός και Βασίλειος Σταθόπουλος, Οδοντίατρος. Στην εκδήλωση, με θέμα  «Ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτημα υγειονομικών» που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας οι περιγραφές ήταν αποκαρδιωτικές , καθώς οι γιατροί θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα ξεπερνούν το 70% του ετησίου εισοδήματός τους. Μάλιστα – όπως ειπώθηκε- από τη φοροεπιδρομή δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, εφόσον η φορολογική  τους έδρα παραμένει στην Ελλάδα. Οι συνέπειες των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων –όπως εκτιμήθηκε- θα φανούν τα επόμενα χρόνια και κυρίως από το 2018, οπότε και θα εκδηλωθεί έντονο πρόβλημα ρευστότητας στον ιατρικό κόσμο και ιδιαίτερα στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.  Για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων, οι εισηγητές πρότειναν να διαμορφωθούν νέα σχήματα που θα ξεφεύγουν από τα στερεότυπα ατομικά ιατρεία.

 

Εφαρμόσιμους τρόπους αντιμετώπισης του  φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου , υπέδειξε προς  τους υγειονομικούς ο Παναγιώτης Δαρμπάσης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομολόγος Υγείας, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα μοντέλα με βάση  τα οποία λειτουργούν σήμερα.

Υγεία και Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο

Η υγεία του 70% των Ελλήνων επηρεάζεται, όπως δήλωσαν, από το εργασιακό τους περιβάλλον. Αυτό ανακοίνωσε η  ιατρός εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών Δήμητρα Τριανταφύλλου τονίζοντας  ότι η προαγωγή υγείας στους χώρους εργασίας έχει οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις/οργανισμούς, όσο και για τους εργαζομένους. Ο Οδηγός για την υγιεινή και ασφάλεια που έχει καταρτιστεί για το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάστηκε στο 4ο Forum Υγείας, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις για το επίπεδο των κανόνων και μέτρων που τηρούνται με την ευθύνη του Τεχνικού Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Γιώργου Θωμόπουλου. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Γιώργος Παναγιωτάκης ανέφερε ότι ο Οδηγός θεσπίστηκε το 2013 από μια πενταμελής επιτροπή καθηγητών και μια ψυχολόγο, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο πως μπορούν να αποφευχθούν τα χημικά ατυχήματα.

Η υγεία και η ανάπτυξη αποτέλεσαν” τον κεντρικό πυρήνα μιας ακόμη ενότητας στη  συνεδριακή εκδήλωση  που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκτενής αναφορά έγινε στις κλινικές έρευνες στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όχι μόνο από την πλευρά της πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και για τη  συμβολή τους στην  ανάπτυξη της περιοχής. Ο συντονιστής της εκδήλωσης καθ. Αργύρης Συμεωνίδης, Διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ, παρουσίασε την εικόνα των κλινικών δοκιμών  και τις φάσεις των μελετών.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για να βγει στην αγορά ένα  φάρμακο πρέπει να περάσει επιτυχώς τέσσερις μελέτες-φάσεις, που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν από 12 έως 15 χρόνια και τα χρήματα, που θα δαπανηθούν μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ ευρώ.

Στα  βήματα για να επιλεγεί ο ασθενής αναφέρθηκε η Μοριακή Βιολόγος Τζίνα Χριστοπούλου. Επίσης η  συντονίστρια των κλινικών μελετών του αιματολογικού τμ. της Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Π. Έλενα Καλυβιώτη αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες των κλινικών μελετών και ποιοι συμμετέχουν σε αυτές, αλλά και στα ζητήματα ηθικής, τα οποία εξασφαλίζουν την ατομική αξιοπρέπεια και την ψυχοσωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων.

 

Αρνητικά ρεκόρ στην υγεία των παιδιών

Η Eλλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με έρευνα του 2013 ένα στα τέσσερα παιδιά είναι υπέρβαρο, ανεβάζοντας στην κορυφή τη χώρα μας, με το ποσοστό της τάξεως 40%. Τα πρωτεία έχουν τα αγόρια, καθώς προέκυψε ότι το 33% ήταν υπέρβαρα στην ηλικία των 10 – 12 ετών και το 11% παχύσαρκα , ενώ στα κορίτσια, το ποσοστό των υπέρβαρων ήταν 28% και των παχύσαρκων κατά 10%.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια και στους καπνιστές εφόσον οι μισοί πολίτες είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, ενώ 1 στους 5 έχει καπνίσει έστω και μία φορά

 

σε ηλικία από 13 έως 19 ετών. Όσον αφορά στο αλκοόλ, το 60% ηλικίας 13-19 ετών έχει καταναλώσει αλκοόλ, ενώ το 11% στα 13 τους χρόνια έχει μεθύσει μια φορά στη ζωή τους.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής (Τομέας Δημόσιας Υγείας), με θέμα: «Πρόληψη και προαγωγή υγείας στη σχολική κοινότητα».

Από τους αξιόλογους ομιλητές κατατέθηκαν  προτάσεις για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού για την αγωγή και προαγωγή της υγείας, ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Παναγιώτης Πλώτας ανέφερε πως στόχος του είναι η ένταξη της αγωγής της υγείας σ΄όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις στον τ. επίκουρο καθηγητή ΤΕΙ Πατρών – Υγιειονολόγο Ιωάννη Δετοράκη και της παρέδρου ε.θ. Αγωγής Υγείας του  Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Ματίνας Στάππα, για την πολυετή προσφορά τους στην προαγωγή και αγωγή υγείας.

Η μοναδικότητα του ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Περισσότεροι από 20 εισηγητές – εκ των οποίων αρκετοί ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και γιατροί που υπηρέτησαν για χρόνια τη δημόσιο σύστημα υγείας – παρουσίασαν τις πρωτοποριακές μεθόδους που ακολουθούνται  στο  ιδιωτικό θεραπευτήριο Ολύμπιον. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής γνώσης αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.  Αναφερόμενος στο κόστος για τον ασθενή, ο πρόεδρος του ΔΣ του Θεραπευτηρίου  «Ολύμπιον»  Φώτης Παπαβασιλόπουλος, κατέδειξε πως «η υγεία δεν είναι ακριβότερη στον ιδιωτικό τομέα απ’ ότι στο δημόσιο. Η διαφορά όμως έγκειται στο ότι στο δημόσιο δεν πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του αλλά πληρώνουμε όλοι μέσω της υπέρογκης φορολόγησης και δυστυχώς οι πόροι κατασπαταλώνται». Πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ χρήζει επανασχεδιασμού και  μετά από τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, πρέπει να γίνουν νέοι Οργανισμοί διότι “υπερτιμήσαμε τις ανάγκες”,  όπως είπε χαρακτηριστικά.