«Κύβος ερρίφθη» για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στο Αγρίνιο και τον σάλο που προκάλεσαν προ ημερών, νέες δηλώσεις της Πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, περί αναγκαιότητας άμεσης μεταφοράς των σχολών στην Πάτρα, επικαλούμενη μάλιστα και την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Αχαΐα.

Η «Σ» επικοινώνησε με συνεργάτες της Υπουργού και σήμερα αποκαλύπτει τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας, για το πολυσυζητημένο θέμα με το ενδεχόμενο μεταφοράς των σχολών στην Πάτρα και όχι μόνο.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φύγουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση οι σχολές»

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της κ. Αναγνωστοπούλου, αλλά και με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, αποκλείεται και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο η μεταφορά των σχολών από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά δεν τίθεται κανένας απολύτως λόγος να ανοίξει στην παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή συζήτηση για το θέμα αυτό, στέλνοντας επί της ουσίας με τον τρόπο αυτό μήνυμα κυρίως προς την πλευρά της Πρυτάνεως αλλά και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Πάτρας, να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει άμεσα η συζήτηση αυτή. Κάτι που προ ημερών είχε δηλώσει στη «Σ» και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ουσιαστικά η αρμόδια Υπουργός για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βάζει το θέμα στο συρτάρι, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί στο μέλλον το ζήτημα να ανοίξει εκ νέου. Όχι όμως με διαρροές, διχαστικές απόψεις που πυροδοτούν το κλίμα θέτοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε δυο νομούς και κυρίως χωρίς να αποφασίζει η Σύγκλητος και το Ακαδημαϊκού Συμβούλιο του Ιδρύματος. Την απόφαση για οποιαδήποτε αλλαγή στον χάρτη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σχολών θα παρθεί εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιβάλλον της Υπουργού και τις πηγές του Υπουργείου, το θέμα αυτό και αντίστοιχα ζητήματα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ανά τη χώρα, δεν βρίσκονται στα άμεσα προς εξέταση σχέδια της Πολιτείας. Ωστόσο αργότερα τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι της χώρας, θα τεθούν προς δημόσια διαβούλευση και διαπραγμάτευση, με τη συμμετοχών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και φορέων.

Όπως και να’ χει πάντως, μπορεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας να αποκλείει για τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδεχόμενο μεταφοράς των τριών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα, ωστόσο οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της περιοχής πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, καθώς στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές οι δεσμεύσεις των Κυβερνώντων αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία.

Νίκος Αγγελόπουλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ