Μετά από αρκετά χρόνια ασύλληπτης ανόδου το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, συνεχίζει να αυξάνει την επιβατική του κίνηση, τα στατιστικά του όμως προσωμοιάζουν όμως περισσότερο με εκείνα των ανεπτυγμένων αεροδρομίων. Αν και το πρώτο τρίμηνο είχε ισχυρή άνοδο με 8,4%, 11,3% και 89% αντίστοιχα, ο Απρίλιος (6,6%) και τώρα ο Μάιος με 5,7% δείχνουν μια πιο «ελαφρά» άνοδο που όμως συνεχίζει να δείχνει την δυναμική του αεροδρομίου.

Βέβαια αυτό είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι η αύξηση της τάξης των 10 ή 15 μονάδων σε μία επιβατική κινηση 17, 18 ή 20 εκατομμυρίων είναι σαφώς δυσκολότερο να επιτεχυθεί όταν φτάνεις τα 24εκατ.επιβάτες. Το σκορ του Μαϊου είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί εδώ και αρκετό καιρό, όμως δεν ανησυχεί καθώς η ανοδική πορεία δείχνει να συνεχίζεται με προσθήκες νέων προορισμών (για παράδειγμα από 1η Ιουνίου προστέθηκε και η Μουσκάτ στο Ομάν) αλλά και διατήρηση ή και αύξηση των υφιστάμενων δρομολογίων.

Τώρα, αν χωρίσουμε την κίνηση σε εσωτερικού και εξωτερικού θα δούμε ότι ο στατιστικός αριθμός μειώνεται λόγω των ισχνών επιδόσεων τους δύο τελευταίους μήνες στην κίνηση εσωτερικού (0,5% και μόλις 0,1% τον Μάιο).

Συνολικά, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 8,65 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,8%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εξωτερικού, παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη
της τάξης του 9,3%, με την κίνηση του εσωτερικού να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 4,6%.

Οι μήνες που ακολουθούν θα είναι οι πιο κρίσιμοι για να δούμε σε τι ποσοστό ανόδου θα κινηθεί φέτος το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Μία άνοδος περίπου 8% θα φέρει το Ελ.Βενιζέλος σε νέα ιστορικά υψηλά σπάζοντας το φράγμα των 26εκατ.επιβατών, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί πιο σίγουρα μετά τον Αύγουστο.

Σε σχέση με τον Μάιο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τα 2,29 εκατ. επιβάτες και στο 5μήνο έφτασε τους 8,6εκατ.επιβάτες.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com