Αφιέρωμα στον Αιτωλοακαρνάνα Μήτσο Κασόλα, σήμερα στην «Εφ.Συν.»

Ένα αφιέρωμα στον Αιτωλοακαρνάνα συγγραφέα Μήτσο Κασόλα, παρουσιάζει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών που υπογράφει ο Κ. Ν. Μ. Καζαμιάκης , με τίτλο: «Μήτσος Κασόλας: Ο συγγραφέας του πολιτισμού».

Το άρθρο ξεκινάει με ένα μικρό απόσπασμα από το προτελευταίο βιβλίο του, το οποίο αναφέρει: «Α! γη μου, Α! πατρίδα μου, Α! ρίζα βαθιά, πότε θα ξαναγίνεις δέντρο για σένα και τον κόσμο;» [Μήτσος  Κασόλας, «Για ένα μανιφέστο πολιτισμού»], και συνεχίζει με το βιογραφικό του:

Ο συγγραφέας του πολιτισμού, Μήτσος Κασόλας, αναφέρει, γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Εργάστηκε ως φωτογράφος και οπερατέρ στο κινηματογραφικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας μέχρι που τον απόλυσε η χούντα.

Στη Φίνος Φιλμ, για τρία χρόνια  ήταν βοηθός του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου. Ήταν μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών, για σενάρια, στο Ελληνικό Κέντρο  Κινηματογράφου.

Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων.

Άσκησε και το επάγγελμα του δημοσιογράφου από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες του κέντρου και της περιφέρειας: Tα Nέα, Aυγή, Οικονομική Πορεία κ.ά. Από το 1964 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρονικό, ένα δοκίμιο για τον Νίκο Καββαδία, οχτώ μυθιστορήματα και έξι θεατρικά έργα.

Το 1971 παντρεύτηκε με την Αριάδνη.

Το 1972 γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη Αγγελική και το 1975 η δεύτερη Μαρία.  

Το 1974 πήρε το A’ Κρατικό Βραβείο για το χρονικό του, H άλλη Αμερική και το 1982 τιμήθηκε με το A’ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά του O Πρίγκιπας, που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά, είκοσι έξι επεισοδίων, στην ET-1, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά.

Το μυθιστόρημά Αγγελίνα μεταφέρθηκε ως σειρά στη ΝΕΤ, επίσης από τον Τάσο Ψαρρά, με τον τίτλο Ο θησαυρός της Αγγελίνας.

Ποιήματά του μελοποίησε ο Γιάννης Mαρκόπουλος και έχουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Nτασέν, Δοκιμή.

Αποσπάσματα του βιβλίου του, H άλλη Αμερική, περιέχονται σε βιβλία της μέσης εκπαίδευσης. Μία σειρά από τα έργα του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο τμήμα ξένων γλωσσών. Επιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Αμερική με τον τίτλο Harvest το 1971.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται όλοι οι τίτλοι των μυθιστορημάτων του και ακολουθεί μια ενότητα, στην οποία παρουσιάζεται η μυθιστορηματική τριλογία του: «Πρίγκιπα»- «Αγγελίνα»- «Γερακίνα».

Τα τρία μυθιστορήματα του συγγραφέα Μήτσου Κασόλα: ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ- ΑΓΓΕΛΙΝΑ-ΓΕΡΑΚΙΝΑ, γράφει ο Κ. Ν. Μ. Καζαμιάκης, αποτελούν μια τριλογία με αυτόνομο μύθο το καθένα. Με την ΓΕΡΑΚΙΝΑ ολοκληρώνεται  η τριλογία που αφορά στην ιστορία, στα πάθη και στους αγώνες «ενός ολόκληρου λαού», όπως αποφάνθηκε σε μια κριτική του για τον ΠΡΙΓΚΙΠΑ, ο πεζογράφος Ανδρέας Φραγκιάς. Κοινό στοιχείο και στα τρία μυθιστορήματα ο ίδιος τόπος ζωής των βασικών ηρώων τους και πολλών άλλων προσώπων, με συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές μη αναμενόμενες … 

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ( Πρώτο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τηλεοπτική σειρά από την ΕΡΤ) είναι η ζωή ενός φτωχού αγρότη που σκηνοθετεί τον θάνατό του για να του σβηστούν τα χρέη του και να είναι «καθαρός» από  αυτά μετά την … «ανάσταση» του…

 Η ΑΓΓΕΛΙΝΑ (τηλεοπτική σειρά και αυτή από την ΕΡΤ) είναι 105 χρονών και στα πρόθυρα του τέλους της, επιθυμεί να παρευρεθούν στην κηδεία της οι συγγενείς και τα τρισέγγονα της ακόμα, που έχουν μεταναστεύσει σε ξένες χώρες. Το δέλεαρ για να παρευρεθούν είναι η διαθήκη της που θα ανοιχτεί στην ταφή και τους περιέχει όλους!. Το περιεχόμενο της, μεγάλη έκπληξη και ευλογία… αγάπης!

 Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ είναι 113 χρονών, και λόγω αυτής της ηλικίας της, δεν θυμάται τίποτα από τη ζωή της. Οι μνήμες της δεν λειτουργούν. Και όμως είναι πολλοί αυτοί που τρέμουν μήπως και ζωντανέψουν, φέρνοντας στο φως πολλά ένοχα μυστικά και εγκλήματα. Πράγμα που συμβαίνει κάποια στιγμή, προκαλώντας έναν ανεμοστρόβιλο δραματικών και τραγικών καταστάσεων και κωμικών επίσης! Και εξαιτίας της αφυπνισμένης της μνήμης, προκύπτει μια τρομερή πατροκτονία, τρεις φόνοι και μια αυτοκτονία, και ο θάνατος της Γερακίνας, με αναμενόμενη την παραπέρα ερήμωση ενός άλλοτε μεγάλου ιστορικού χωριού.  Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ είναι κι αυτή η ιστορία ενός ολόκληρου λαού, αλλά και μιας ολόκληρης ίσως χώρας, που μέρα με τη μέρα φαίνεται να  χάνει την ιστορία της και τον πολιτισμό της….

Πως όμως παρόλα αυτά καταφέρνει ο συγγραφέας, και με τη ΓΕΡΑΚΙΝΑ του, να προξενεί άφθονο γέλιο; Ο αναγνώστης θα το διαπιστώσει διαβάζοντας το βιβλίο.[…]

Ο τόπος του Μήτσου Κασόλα, της οικογένειας Κασόλα, αλλά και των ηρώων του, Πρίγκιπα, Αγγελίνας και Γερακίνας:  Κοίταζε ολόγυρα τον Κουμαριά, το όρος Παναιτωλικό, που ξεκινούσε από το Αγρίνιο και έφτανε ανατολικά ως το Βελούχι, έβλεπε και τη λίμνη ολογάλαζη, και τον Εύηνο, τον Φίδαρη, να διασχίζει τον κάμπο του χωριού, τα χωράφια και τ` αλώνια του: «Καλότυχα που είναι τα βουνά που δε γερνάνε, που δεν φοβούνται αστραπές που δεν παραπονιούνται. […]

Το μυαλό του γύριζε ξανά και ξανά στο Δαφνί (Δερβέκιστα), στο σπίτι του, στην πλατεία, στο σχολείο, στα σοκάκια, στα μαγαζιά, στα καφενεία, στις βρύσες, στις ρεματιές, στα ψηλώματα από τα οποία έβλεπε κάτω ολόκληρη τη λίμνη της Τριχωνίδας με τα παραλίμνια χωριά που τις νύχτες, όταν ανάβανε τα φώτα τους, έδειχναν σαν να ήταν ένα μεγάλο φωτεινό περιδέραιο της λίμνης. Μήτσος Κασόλας, Η Γερακίνα, εκδ. Καστανιώτη 2019, σελ. 151.

Το αφιέρωμα της ΕφΣυν, τελειώνει με μια αναφορά από την περασμένη εκδήλωση στον «Ιανό», στην οποία παρουσιάστηκε το νέο του μυθιστόρημα «Η Γερακίνα» και μίλησαν για το έργο του και την ιδιαίτερη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο Μάνος Ζαχαρίας, και ο Μανόλης Χατζηνάκης.

Και τέλος ο Κ. Ν. Μ. Καζαμιάκης κλείνει με μια φράση αφιερωμένη στην σύζυγο του Μήτσου Κασόλα, η οποία «έφυγε» μέσα στο καλοκαίρι: «Αριάδνη αγαπημένη, γη μας, πατρίδα μας, ρίζα βαθιά».

AgrinioTimes | «Εφ.Συν.»