Αγρίνιο: Δράσεις της Γ.Ε.Α. και του κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»

Ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο 20 & 21 Οκτωβρίου 2017 στο Αγρίνιο, έναν κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της Ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά καινοτόμων δράσεων μέσα από τις οποίες επιχειρείται για πρώτη φορά μια αμφίδρομη προσέγγιση όλων των ενεργών και δυνητικών συντελεστών των μουσικών παραδόσεων του τόπου μας μέσα από την επιστημονική γνώση και τις εμπειρίες του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κου Λάμπρου Λιάβα και των συνεργατών του.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων κατά τη διάρκεια του διημέρου πρόκειται να εξελιχθεί ως εξής:

 

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ώρα 11:00-13:00 επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη.

Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τη διεύθυνση του σχολείου και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ώρα 14:30-16:30 ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γ.Ε.Α (Πλατεία Παναγοπούλου 4), με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014).

Στους εκπαιδευτικούς παρέχονται σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.

Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις που θα πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

 

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ώρα 18:00-20:00 συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του Λαογραφικού  Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ) με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη Κ.Α.Π.Η του Δήμου Αγρινίου .

Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής και καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών προς αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς

 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2017

Ώρα 10:00-12:00 ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, Πλατεία Παναγοπούλου 4 (Συντριβάνι), με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική», ενώ στις 12:30-14:30 θα ακολουθήσει ανάλογο σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή στην Γ.Ε.Α ( Έχει υπάρξει και προγενέστερη ανακοίνωση).

 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2017

Ώρα 19:00-21:00 πραγματοποίηση στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γ.Ε.Α (Πλατεία Παναγοπούλου 4) μουσικής τιμητικής εκδήλωσης,όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον Λαογραφικό Όμιλο της Γ.Ε.Α παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες. και ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής.

Μετά τις βραβεύσεις θα ακολουθήσει και μουσική παράσταση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου

Να σημειωθεί οι εκπαιδευτικές δράσεις του διημέρου πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.