Σε μια μεγάλη γιορτή του εθελοντισμού, που σημαδεύτηκε από την εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου, μετατράπηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Αγρίνιο από το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταύρου με θέμα «Η διαχρονική έννοια της Αλληλεγγύης -Νέο ξεκίνημα σε νέο περιβάλλον».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού κ.Κώστας Μπόκας ο οποίος ανέλυσε τους στόχους και τις δράσεις της νέας διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου, ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση σώματος » Σαμαρειτών» στο τοπικό παραπάτημα.

Στη συνέχεια, μίλησαν για την αξία και τη σημασία της αλληλεγγύης, ειδικότερα στις μέρες μας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός και ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, Τάσος Τέλογλου.

Την εκδήλωση συντόνιζε η εκδότρια, Νάντια Σαμαρά, η οποία ως μέλος του διοίκησης του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου είχε και το βάρος της οργάνωσης όλης της εκδήλωσης.

Ο κ. Αυγερινός αναφέρθηκε στην αναπτέρωση του ηθικού και της αισιοδοξίας, στην προσπάθεια που επιχειρείται να προαχθεί το όραμα και οι ιδέες του εθελοντισμού. «Έχουμε όραμα ιδέες και ανθρώπους, παλεύουμε να ανοίξουμε σκουριασμένες πόρτες από πάθη και εγωισμούς» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Αυγερινός ο οποίος συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι: «προσπαθούμε να μεταδώσουμε την αλληλεγγύη και την προσφορά. Δεν έχουν θέση εδώ οι πολιτικές και οι επαγγελματικές φιλοδοξίες. Στεκόμαστε απέναντι στον λυσσαλέο πόλεμο που δεχόμαστε, μέσω του οποίου προσπαθούν να μας αποδυναμώσουν. Ιερή υποχρέωση μας είναι να συνεχίσουμε τον έργο και να μην προδώσουμε τους αγώνες χιλιάδων εθελοντρίων και εθελοντών που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα. Ο εθελοντισμός στατιστικά αποδεδειγμένο σε  άλλες χώρες συνεισφέρει με το 8% στο ΑΕΠ μιας ανεπτυγμένης χώρας, ενώ στην Ελλάδα δεν είναι ούτε το 0,7% του ΑΕΠ! Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δια μέσω των εθελοντών του μοίρασε πάνω από 1.200 χιλιάδες δέματα ποικίλης φύσεως και υφής, προσφέραμε πρώτοι βοήθεια στα πρώτα κέντρα των προσφύγων στον Βοτανικό, προσφέραμε πάνω από 300.000 φορές πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλη την Ελλάδα. Οι Σαμαρείτες – ναυαγοσώστες προσέφεραν τουλάχιστον 50.000 ασφαλείς προσβάσεις από την θάλασσα στην παραλία και βοηθήσαμε τουλάχιστον 20.000 άτομα να επανασυνδεθούν με χαμένα μέλη των οικογενειών τους».

Επίσης, ο κ. Αυγερινός μίλησε για την αναπροσαρμογή των στόχων και των σκοπών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που γίνεται βάση των σύγχρονων αναγκών και τα παράλληλα «βήματα» Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την συγκρότηση του σύγχρονου προφίλ της αλληλεγγύης και της προσφοράς που έχει σήμερα ανάγκη η Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κ. Τέλλογλου, ο οποίος προσέγγισε και ανέλυσε την έννοια της αλληλεγγύης μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, αλλά και προσωπικά του βιώματα από το πολεμικό ρεπορτάζ. «Στάθηκε» στο προσφυγικό τονίζοντας πως το θέμα αυτό θα επανέλθει για την Ελλάδα σε χειρότερη μορφή, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ανέλυσε στην σύγχρονη εποχή και Ελλάδα τον όρο της σχετικής φτώχιας και τα 5 κριτήρια της, καθώς επίσης και τους «πόρους» που κινητοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει η όλη αυτή προσπάθεια να «περάσει» στην ψηφιακή εποχή ώστε να προσελκύσει τις νέες γενιές, κάτι που πρέπει να συνδυαστεί με αποφάσεις γρήγορες και διαφανείς. «Η στοχευμένη δράση έχει μεγάλη σημασία και γι αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σ αυτό το ζήτημα, διότι ο χειρότερος εχθρός του εθελοντισμού είναι ο κακός εθελοντισμός και η αδιαφάνεια» ανέφερε ο κ. Τέλλογλου κλείνοντας την εισήγησή του.