Ο Νίκος Κατσένης γεννήθηκε το 1979 στο Αγρίνιο. Μεγάλωσε στην Πάτρα όπου και αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο.

Εισήχθη με πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Πατρών με την πρώτη του προσπάθεια από όπου αποφοίτησε στα έξι χρονιά ακριβώς. Ακόλουθα δούλεψε για 2 χρονιά στην Κρήτη ως αγροτικός ιατρός.

Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στο Μεσολόγγι και στην Ουρολογία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Με άριστες συστάσεις από τους καθηγητές του και μετά από συνέντευξη, προσελήφθη ως ειδικός σε νοσοκομείο

της Φρανκφούρτης στη Γερμάνια, με συμβόλαιο αορίστου χρόνου, έχοντας την ευκαιρία να εξειδικευθεί σε πλείστες τεχνικές.

Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έφερε ξανά στο Παλαιό Φάληρο το 2014 οπότε και ξεκίνησε τη συνεργασία του με το ιατρικό Π. Φάληρου.

Έκτοτε δραστηριοποιείται αποκλειστικά εντός του δήμου διατηρώντας εκεί το ιατρείο και την κατοικία του.

Η αγάπη του για τη γνώση και την εξέλιξη έχουν φέρει πολυάριθμες διακρίσεις και υποτροφίες για εξειδίκευση μεταξύ των οποίων και από την ελληνική ουρολογική εταιρεία.

Η πολιτική ήταν ένα πεδίο που τον ενδιέφερε από νεαρή ηλικία. Η πρώτη εμπλοκή υπήρξε στο πανεπιστήμιο όπου επιχειρηματολόγησε και ψηφίστηκε από τους συμφοιτητές του.

Ενταγμένος στο χώρο του προοδευτικού κέντρου έψαχνε πάντοτε συνθετικές λύσεις με ορίζοντα το μέλλον.

Πιστεύοντας στην ατομική ευθύνη και δράση θεωρεί προνόμιο και υποχρέωση τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.  Θεωρεί ότι 2-3 θητείες είναι αρκετές προτάσσοντας την ανανέωση ως αναγκαιότητα.

Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Ο Νίκος Κατσώνης, μιλώντας στο AgrinioTimes υπογράμμισε τα εξής:

-Κ. Κατσένη, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Θεωρώ ότι η αυτοδιοίκηση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι όποιες αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του δημότη. Και επειδή για τα περισσότερα προβλήματα απαιτείται βούληση πάρα οτιδήποτε άλλο, η πρόθεση μου να κάνω κάτι για τη βελτίωση της καθημερινότητας μου με οδήγησε στην εμπλοκή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος σας;

Η κινητοποίηση πόρων κυρίως κοινοτικών, αφού οι εθνικοί είναι μειωμένοι, ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων των πεζή δημοτών καθώς και των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών,  η ενίσχυση του δικτύου αλληλεγγύης τον φορέων της πόλης και η οραματική διεκδίκηση της γέννησης της αθηναϊκής Ριβιέρας.

-Που πάσχει περισσότερο η πόλη σας σήμερα;

Νομίζω ότι πονάει περισσότερο εκεί που οι περισσότεροι οικισμοί στη χώρα μας αποτυγχάνουν. Στο σεβασμό των δικαιωμάτων των δημοτών σε ότι αφορά τη μετακίνηση, στη στάθμευση, στη συναλλαγή με τις υπηρεσίες του δήμου, στη συντήρηση των σχολικών και άλλων υποδομών.

-Η σχέση σας με τόπο καταγωγής σας;

Τον θυμάμαι και τον έχω πάντα στην ψυχή μου παρόλο που τον έχω σπανία στην ατζέντα μου, λόγω χρόνου φυσικά. Μου έχει δώσει εμπειρίες ζωής και γλυκές αναμνήσεις από χρόνια περισσότερο αθώα και ξέγνοιαστα.

Η Αιτωλοακαρνανία έχει ασύγκριτες δυνατότητες ανάπτυξης λόγω θέσης, φυσικών πόρων όπως το νερό και ανάγλυφου.

Ελπίζω οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτεία να αξιοποιήσουν αυτό το δυναμικό.