Ιερά Πανήγυρις: Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Τριφυλλίου επ. Λήδρας (σημερινής Λευκωσίας), του και μαθητού του Αγίου Σπυρίδωνα στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Αιτωλικό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ο εσπερινός και ο παρακλητικός κανών προς τιμήν του Αγίου

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 και ώρα 07:00 πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Ο Άγιος Τριφύλλιος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή μας μολονότι υπήρξε μαθητής ενός ιδιαίτερα λαοφιλούς Αγίου, του Αγίου Σπυρίδωνα η ιστορία και η παράδοση δεν τον κατατάσσει ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, πράγμα που ίσως και ο ίδιο ο Άγιος να επιθυμούσε.

Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος λαμβάνοντας την κατάλληλη εκπαίδευση σε ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης, στην Βυρηττό. Εκεί σπούδασε νομική και ρητορική.

Όταν σε ταξίδι του στην Κύπρο συνάντησε τον Άγιο Σπυρίδωνα εντυπωσιάσθηκε από την ταπεινότητα του Αγίου αυτού και τον ακολούθησε.

Χειροτονήθηκε διάκονος του και συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Σε πολλά θαυμαστά γεγονότα που αναφέρονται στον βίο του Αγίου Σπυρίδωνα αναφέρεται πως ήταν παρών και ο διάκονος του.

Όταν στην Λήδρα (σημερινή Λευκωσία) ο χριστιανικός πληθυσμός αυξήθηκε ζήτησαν τον Τριφύλλιο για ποιμένα τους και πράγματι χειροτονήθηκε και αποτελεί τον πρώτο Επίσκοπο της Λευκωσίας. Σύμφωνα με Κύπριο συναξαριστή ήταν ιδιαίτερα όμορφος, ψηλός, ευγενής, γλυκύς στην όψη και με μεγάλα γαλανά μάτια.

Κτήτορας δυο μονών της Λευκωσίας και ποιμένας λογικών προβάτων πάντοτε δίπλα στην ανάγκη του ποίμνιου του υπηρέτησε τον κάθε άνθρωπο με πολύ αγάπη και θέρμη και κοιμήθηκε οσιακά στα 80 του χρόνια λίγο αργότερα από τον Άγιο Σπυρίδωνα έχοντας λάβει ήδη συμμετοχή και στην Σύνοδο της Σαρδικής υπογράφοντας στα πρακτικά της.

Η κάρα του φυλάσσεται στην μονή Κύκκου και κάθε χρόνο παραμονή της μνήμης του μεταφέρεται στην Λευκωσία. Κατά την διαδρομή έχει παρατηρηθεί πολλές φορές πως η κάρα του ιδρώνει, σημείο χαράς και ευλογίας από πλευράς του Αγίου όπως αναφέρουν.

Να σημειωθεί πως ο μοναδικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο είναι ένα μικρό ναϊδριο στον προαύλιο χώρο του ιστορικού σχολείου Ελένειον της Λευκωσίας ενώ σε πολλά βυζαντινά προσκυνήματα της Κύπρου υπάρχουν περίλαμπρες τοιχογραφίες του.

Στο Αιτωλικό από το 2017 κάθε χρόνο καθιερώθηκε η εορτή του Αγίου Τριφυλλίου να τιμάται την ίδια ημέρα όπως και στην Λευκωσία κατόπιν αιτήματος μιας ομάδας νεαρών παιδιών που είχαν ευλάβεια προς τον Άγιο.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις γίνονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου που ανήκει στον Ναό των Ταξιαρχών Αιτωλικού ενώ στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντός του Ιερού βήματος υπάρχει τοιχογραφία του Αγίου.