Ανατροπή με την ψήφο των αποδήμων; Πάει για… 300 «ναι» το νομοσχέδιο!

Προϋποθέσεις ευρύτατης συναίνεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ακόμη και από 300 βουλευτές δημιουργεί η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ύστερα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και το σχέδιο των 4 σημείων για την ψήφο των αποδήμων που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Το τοπίο αναμένεται έτσι να ξεκαθαρίσει στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα δύο σημεία… του Κ.Κ.Ε. που “πέρασαν”

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ταυτόχρονα δεν θα λείπουν περισσότερα από 30 χρόνια από την Ελλάδα και θα έχουν αποδεδειγμένα οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση α’ βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

Και τις δύο αυτές προϋποθέσεις είχε βάλει στο τραπέζι το Κ.Κ.Ε. και έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν την αφορμή για τη μεταστροφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού αντιμετωπίζονται θετικά από την Κουμουνδούρου. Μάλιστα, το σχέδιο του ΥΠΕΣ τελικώς δεν προβλέπει ισχύ της διάταξης από εδώ και στο εξής, αλλά και αναδρομική ισχύ, δηλαδή για όλους όσοι είναι και σήμερα εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όπως εξ αρχής ήταν η πρόταση του Κ.Κ.Ε.

Μένει έτσι να φανεί εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κάνει πίσω από τη θέση του για μη προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η κυβερνητική πρόταση – με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα – ορίζει την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και όσων ψηφίζουν στην Ελλάδα. Να προσμετράται, δηλαδή, κανονικά η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κουμουνδούρου δείχνει πάντως προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει ν’ ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, συνεπώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – όπως λέει η ανακοίνωση – θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία και πάντοτε με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπερίληψη των διατάξεων στο άρθρο 54 του Συντάγματος κατά την εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία. Μια προοπτική για την οποία κάθε άλλο παρά αντίθετη είναι και η κυβέρνηση.

 

Η κατ’ εξαίρεση επιστολική ψήφος

Επίσης, στο σχέδιο του ΥΠΕΣ προβλέπεται κατ’ εξαίρεση επιστολική ψήφος σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε προξενεία και πρεσβείες για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία. Ακόμη, η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις λίστες των κομμάτων υποψήφιοι από την ομογένεια.

Έτσι, τόσο η επιστολική ψήφος – με την οποία το Κ.Κ.Ε. διαφωνεί ακόμη και κατ’ εξαίρεση – όσο και η εκλογή «βουλευτών ομογένειας» αντί της δυνητικής συμπερίληψης υποψηφίων στις λίστες Επικρατείας είναι θέματα που χωρίζουν τις διάφορες πλευρές, αλλά δεν δείχνουν ικανά ν’ ανατρέψουν την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για συμφωνία τουλάχιστον όλων των πολιτικών δυνάμεων άνευ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το αν και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προστεθεί σ’ αυτές, θα φανεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη – newsit.gr