Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco αναλύει στο ethnos.gr τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Beyond.

Η δεύτερη δημοσκόπηση της σειράς «OPEN – ΕΡΕΥΝΑ», αποτυπώνει αξιόλογες μεταβολές σε σημαντικούς κοινωνικούς δείκτες, αλλά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, πέντε είναι οι άξονες ευρημάτων που ξεχωρίζουν:

Η σημαντικά αυξημένη ανησυχία για το μέλλον. Ο δείκτης αισιοδοξίας υποχωρεί σημαντικά (στο -13 από -2 τον Ιούνιο), ως κυρίαρχο πρόβλημα δηλώνεται με τεράστια διαφορά η ανεργία (50%), το 64% φοβάται περισσότερο την ύφεση απ’ ότι τον υγειονομικό κίνδυνο από το άνοιγμα του τουρισμού (31%).

Η θετική (για τα δεδομένα του συγκεκριμένου δείκτη), συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, που παραμένει στα επίπεδα του Ιουνίου. Με μέσο όρο βαθμολόγησης 5,9 στα 10 και το 57% να την βαθμολογεί με 6 και πάνω, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι αποδεκτή από την κοινωνία.

Η έντονη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συγκεντρώνει εντυπωσιακά και ελαφρώς ενισχυμένα ποσοστά εμπιστοσύνης (49%), έναντι του Αλέξη Τσίπρα (21%), ενώ παραλλήλως το 50% των πολιτών έχει σήμερα γι’ αυτόν καλύτερη γνώμη απ’ ότι πριν τις εκλογές, το 36% ίδια και μόνο το 18% χειρότερη.

Η χαμηλή κυβερνησιμότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού ένα χρόνο μετά τις εκλογές το 45% των πολιτών εκτιμά ότι αν είχε κερδίσει τις εκλογές θα κυβερνούσε χειρότερα απ’ ότι η Ν.Δ., το 23% το ίδιο και μόνο το 18% καλύτερα.

Η σταθερότητα της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου. Για μία ακόμα φορά σημειώνω ότι η αξία της καταγραφής αυτής είναι σχετική όταν απέχουμε πολύ από εκλογές, είναι όμως πολύ σημαντικό το ότι μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης, τα ποσοστά της Ν.Δ. παραπέμπουν σε μεγαλύτερη εκλογική επιρροή από εκείνη του Ιουνίου του 2019.

Ελαφρώς ενισχυμένη, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, παραμένει η συσπείρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με συνέπεια τα ποσοστά του, αν και 0,5% αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, να είναι πολύ μικρότερα από εκείνα των εκλογών του 2019. Σταθερή, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, εμφανίζεται η τάση για το Κ.Κ.Ε., την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25, ενώ το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ. παραπέμπει σε εκλογική επιρροή ελαφρώς μικρότερη από εκείνη των προηγούμενων εκλογών.

Από τα ευρήματα της έρευνας του Ιουλίου αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος των οικονομικών εξελίξεων στην εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων, αλλά και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο εμπιστοσύνης και της Ν.Δ. σε επίπεδο κυβερνησιμότητας. Η «OPEN ΕΡΕΥΝΑ» θα συνεχίσει να παρακολουθεί κάθε μήνα την εξέλιξη των τάσεων, αποτελώντας χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.