Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας για την αποκατάσταση ζημιών στην Π.Ε. Αιτ/νίας από τα καιρικά φαινόμενα

Στην χθεσινή συνεδρίαση Δευτέρας 12/2/2018 του περιφερειακού συμβουλίου συζητήθηκαν εκτός των άλλων και ζητήθηκαν οι εγκρίσεις εισηγήσεων από πλευράς Π.Ενοτήτων που αφορούν αποκαταστάσεις από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν  την 21η και την  22α Οκτωβρίου 2016 στην ΠΕ. Αιτωλ/νίας στο πρόγραμμα  Δημοσίων επενδύσεων 2017 στην ΣΑΕΠ 801, συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000,00 Ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα παρακάτω τρία υποέργα.

Α/Α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ(€)
1 «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ » 1.100.000,00
2 «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» 700.000,00
3 «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΕ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» 1.000.000,00
ΣΥΝΟΛΟ: 2.800.000,00

Απευθυνθήκαμε  με ερώτηση  στην εισηγήτρια του θέματος  αντιπεριφερειάρχη κα Σταρακά  ποιά είναι  αναλυτικά και συγκεκριμένα, τα παραπάνω  έργα  που  δικαιολογούν   το ποσό των 2.800.000,00 ώστε να κατονομαστούν.  Πήραμε  την απάντηση ότι απουσίαζαν οι υπάλληλοι  διότι κατά την αντιπεριφερειάρχη  αυτοί  γνώριζουν  και  θα μπορούσαν να με ενημερώσουν, ενώ δεν  υπήρχε καμιά   αναλυτική αναφορά  στην εισήγηση  που μας  στάλθηκε όπως υποχρεούται και προβλέπεται πριν τις συνεδριάσεις για ενημέρωσή μας.

Στην  τοποθέτησή μου  που ακολούθησε  την βεβαίωσα ότι  είμαστε θετικοί ως παράταξη να  εγκρίνουμε τις οικονομικές προτάσεις  για αποκατάσταση από τις  καταστροφικές πλημμύρες  του 2016-2017,τόνισα όμως για άλλη μια φορά την  παντελή αδιαφορία της  αντιπεριφεριάρχη της Π.Ε  κας Σταρακά για την αποκατάσταση της πληγείσας  ανατολικής πλευράς  του Ευήνου  της  Ορεινής Ναυπακτίας ( 5 συνολικά χωριά )από τις καταστροφικές  πλημμύρες του Φλεβάρη του 2015. Επανέλαβα  ότι δεν   έχει προχωρήσει  στην αποκατάσταση   ζημιών του προηγούμενου έτους. Επανέλαβα χθες  για πολλοστή φορά-όπως στο παρελθόν  με αναφορές και  επερωτήσεις  ότι  ενώ εκδηλώθηκαν καταστροφικά φαινόμενα με  κατολισθήσεις σε ορεινούς οικισμούς της Ναυπακτίας, η  αντιπεριφερειάρχης  ήταν επιλεκτική και μόνο με  την Ορεινή Ναυπακτία που παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον ασχολείται.

Είναι φανερό  ότι 3 χρόνια μετά  η υπομονή των  κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων που μετακινούνται και αναπτύσσουν παραγωγική –οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή , αλλά και κατοίκων των χωριών που έχουν επενδύσει σε ενοικιαζόμενες κατοικίες έχει τελειώσει. Είναι επίσης φανερό   ότι είναι  υποχρέωση της κας  Σταρακά  να μεριμνήσει  για την ολοκλήρωση της επικοινωνίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας   με αυτή  της Κεντρικής Ελλάδας  που  για να πραγματοποιηθεί  υπολοίπονται  4,5  χιλιόμετρα  οδόστρωμα  όπου τα τεχνικά έργα υπάρχουν.

Επίσης  η Π.Ε. οφείλει να προχωρήσει άμεσα  σε αποκατάσταση των καταπτώσεων  προς Γραμμένη Οξιά –Λεύκα – Κυδωνιά, καθώς και  του δρόμου Μανδρινής  προς  Σταυροπήγιο (Άμπλιανη) και  προς  Λειβαδάκι  που αποτελεί μοναδική διέξοδο σε περίπτωση εγκλωβισμού λόγω χιονοθύελλας ή πυρκαγιάς.

Ως περιφερειακός σύμβουλος δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω στην αξιοποίηση  της  δυνατότητας  για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας  μέσα από ένα σχέδιο  στοιχειωδών  υποδομών,  ώστε να υπάρξουν  προϋποθέσεις για  ανάπτυξη του πρωτογενή   τομέα( Κτηνοτροφία-ορεινή γεωργία ), αξιοποίηση του Δασικού πλούτου  σε συνδυασμό  με τον ορεινό τουρισμό  και την αναψυχή  και  αυτό προϋποθέτει  και την συνδρομή  της Περιφέρειας.

 

Κώστας  Κούστας  -εκπαιδευτικός

Περιφ. σύμβουλος  Δυτικής  Ελλάδας