Την πεποίθησή του ότι η Αιτωλοακαρνανία θα τον εμπιστευθεί ξανά γιατί «δείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα» εξέφρασε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «καταφέραμε να πετύχουμε στόχους που έως λίγα χρόνια έμοιαζαν ανέφικτοι».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κατσιφάρας επισημαίνει ότι απέφυγε λάθη που θα αδικούσαν ανθρώπους και θα είχαν αντίκτυπο στη ζωή τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι για εκείνον τα προβλήματα, οι προκλήσεις του αύριο δεν έχουν ούτε χρώμα, αλλά ούτε και γεωγραφικό προσδιορισμό.
Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο
 
Ερ. Αυτές τις μέρες συμπληρώνετε οκτώ χρόνια στην ηγεσία ενός θεσμού τον οποίο υπηρετείτε από την πρώτη στιγμή. Πως είναι αυτό τα ταξίδι; «Μικρός Πρωθυπουργός», «διεκπεραιωτής καθημερινότητας», «αυτόνομος πολιτικά ή ισορροπιστής»; Κόλαση ή παράδεισος;

Απ. Είναι μια διαρκής, καθημερινή προσπάθεια προσφοράς. Μια συνεχής αναμέτρηση με προβλήματα αλλά και προκλήσεις. Απ’ την μια αντιμετωπίζουμε ελλείψεις που επί δεκαετίες κρατούσαν σε στασιμότητα την περιοχή μας, απ’ την άλλη προετοιμάζουμε το αύριο.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ενεργοποιεί τις τοπικές δυνάμεις, διαμορφώνει αναπτυξιακούς όρους, αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Με μια κουβέντα, η Περιφέρεια σε δύσκολες εποχές κράτησε ζωντανή την Δυτική Ελλάδα, δεν παρασύρθηκε απ’ το ρεύμα της καταγγελτικής αδράνειας και αυτή η επιλογή μας έχει φέρει ορατά αποτελέσματα. Μέσα σε οκτώ χρόνια άλλαξαν πολλά. Το βλέπει αυτό ο πολίτης γύρω του.

Στους δρόμους, στις δομές Υγείας, στις μεγάλες και μικρές υποδομές, στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, στις αναπλάσεις, στα καινούργια σχολεία, στον Τουρισμό που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, στο περιβάλλον, στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση που αναθερμαίνονται.

Ερ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει ακόμη «γεμάτη αντιθέσεις»; Οικονομικά, κοινωνικά. Κι αν ναι γιατί;

Απ. Κατ’ αρχάς η αναφορά σε μια Περιφέρεια γεμάτη αντιθέσεις παραπέμπει στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Δυτικής Ελλάδος.

Στο αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος της, στους ορεινούς όγκους και στα χιλιόμετρα των ακτογραμμών μας,  στις επιλογές που έχουν οι επισκέπτες μας όλο τον χρόνο.

Κάτι που αποτυπώνεται και στα θεαματικά αποτελέσματα στο πεδίο του Τουρισμού. Μόνο φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2018, είχαμε 462.000 περισσότερες διανυκτερεύσεις και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 73%.

Πέρα απ’ αυτά, όμως, επειδή η ερώτηση σας έχει μια αμιγώς πολιτική διάσταση, θα σας έλεγα ότι από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο την ισόρροπη και συμμετρική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος. Και αυτό τον στόχο υπηρετούμε, χωρίς παρεκκλίσεις.

Δεν υπάρχουν διακρίσεις ή τοπικιστικές λογικές. Υπάρχουν μόνο προβλήματα και απαντήσεις.

Ερ. Στην πολιτική ατμόσφαιρα υφέρπει η άποψη, που κάποιες φορές παίρνει τη μορφή έντονης πολιτικής κριτικής ότι δεσπόζουσα θέση στις επιλογές σας (έργα, πρωτοβουλίες, δράσεις κ.λπ.) έχει η Αχαΐα. Μύθος η πραγματικότητα;

Απ. Κύριε Τσόμπο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες και αναχρονιστικές. Και ασφαλώς δεν αγγίζουν στο ελάχιστο την λειτουργία της Περιφέρειας.

Βρίσκονται πολύ μακριά απ’ την πολιτική μας φιλοσοφία και ιεράρχηση και παραπέμπουν σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο παλαιοκομματισμός.

Φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να γαντζώνονται στο παρελθόν και να συντηρούν διαχωριστικές γραμμές και τεχνητές πολώσεις. Δεν θα τους ακολουθήσω. Ούτε θα μπω σ’ αυτή την κουβέντα.

Για μένα, για την αιρετή Περιφέρεια, τα προβλήματα, οι προκλήσεις για το αύριο, οι ανάγκες του πολίτη δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν κατηγοριοποιούνται ανάλογα από αν προέρχονται απ’ την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα ή την Ηλεία. Αλίμονο αν σκεφτόμασταν έτσι.

Ερ. Υπήρξαν λάθη στην έως τώρα θητεία σας; Ποιά δε θα ξανακάνετε;

Απ. Κοινότοπη η απάντηση αλλά πέρα για πέρα αληθινή. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν δουλεύει.

Και όποιος δεν τολμά. Όταν, όμως, τα λάθη αδικούν ανθρώπους κι έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους, δύσκολα συγχωρούνται. Τέτοια λάθη τ’ αποφύγαμε. Γι’ αυτό και έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη και μπορούμε να βλέπουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια.

Ερ. Στήριξη της υποψηφιότητας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τα πολιτικά επιχειρήματα διατυπώθηκαν (θετικά – αρνητικά) και οι πολίτες θα τα αξιολογήσουν.

Ωστόσο θέλω να ρωτήσω πως θα εκφραστεί στην πράξη η στήριξη; Θα υπάρξουν στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα ψηφοδέλτια σας και στην περίπτωση επανεκλογής σας θα δούμε περιφερειακούς συμβούλους από αυτόν το χώρο σε θέσεις ευθύνης; ( π.χ. Αντιπεριφερειάρχη).

Απ. Έχουμε διακηρύξει σ’ όλους τους τόνους ότι η παράταξη μας είναι ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, αμιγώς αυτοδιοικητική. Μια παράταξη με ανοικτό, προοδευτικό, δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Δεν έχουμε δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις και αυτό έχει φανεί με κρυστάλλινο τρόπο έως τώρα. Ασφαλώς, ο καθένας εξ ημών, έχει την πολιτική του καταγωγή και ιδεολογία.

Αλλά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το πρωτεύον είναι το συμφέρον του πολίτη, η κοινωνική ευημερία και η οικονομική πρόοδος, οι δουλειές στους ανέργους, η καλή προετοιμασία για το αύριο, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η Δυτική Ελλάδα που θα συνεχίσει ν’ αναπτύσσει τον βηματισμό της στο μέλλον.

Για εμάς, το γεγονός ότι το έργο μας, η έως τώρα παρακαταθήκη μας, αναγνωρίζεται από ευρύτερες δυνάμεις αποτελεί μια χειροπιαστή επιβράβευση.

Γι’ αυτό καλωσορίζουμε κάθε κίνηση, κάθε ομάδα πολιτών, κάθε μεμονωμένο πολίτη που βλέπει ότι, σε δύσκολες συνθήκες, η Περιφέρεια κατάφερε να πετύχει στόχους που έως λίγα χρόνια έμοιαζαν ανέφικτοι. Στην ίδια πολιτική φιλοσοφία και λογική θα συνεχίζουμε. Πάντα προοδευτικά, δημοκρατικά, ανεξάρτητα και αυτοδιοικητικά.

Ερ. Αιτωλοακαρνανία: Γιατί να εμπιστευτεί ξανά τον Απόστολο Κατσιφάρα;

Απ. Γιατί δείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε έργα που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής.

Σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία υλοποιούνται 36 έργα (οδικά, αντιπλημμυρικά, δομών Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας, περιβαλλοντικά, αναπλάσεων κ.α.) συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατομμύριων ευρώ.

Αλλά, πέραν αυτών, προχωρούμε ήδη σε μια μεγάλη δέσμη παρεμβάσεων που ξεκινά απ’ την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου-Αιτωλικού, τις αστικές αναπλάσεις στο Αγρίνιο, την βελτίωση του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των δομών Υγείας και των σχολείων μας, την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση περιοχών που ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, την συνεχή πίεση και διεκδίκηση για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και τον κόμβο Μενιδίου, την Αμβρακία Οδό κ.α.

Όμως, πιο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι η Περιφέρεια διατάσσει τις δυνάμεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περιβάλλον που θα απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας. Πρόσφατα είχαμε καλά νέα και για το φυσικό αέριο, με 19 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια για τα δίκτυα διανομής. Είναι και αυτός ένας κρίσιμος κρίκος, ώστε να υπάρξουν νέες δουλειές, να δούμε την ανεργία να συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γοργότερο ρυθμό.