Τα έργα συνεχίζονται, κόντρα στις συστάσεις για την δημόσια υγεία και με κίνδυνο για τους εργάτες.

Την ώρα που πάνω από το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη είναι σε καραντίνα λόγω της πανδημίας, τα έργα κατασκευής των υποδομών για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ συνεχίζοντας. Εκατοντάδες μετανάστες εργάζονται σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και λόγω απάνθρωπων ωραρίων, προκειμένου να παραδώσουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα τις κατασκευές.

Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συναθροίσεις, ωστόσο οι εργάτες στοιβάζονται σε κατοικίες εργατών (όπου ζουν 8-10 άτομα μαζί), ακόμη και ανά 60 στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στα εργοτάξια, ενώ οι οδηγίες για απόσταση δύο μέτρων του ενός από τον άλλο πάνε… περίπατο.

«Ανησυχώ για πολλά σχετικά με τον κορωνοϊό, αλλά έχω ανάγκη τα χρήματα. Φοράω γάντια και μάσκα, αλλά δεν αρκούν», δήλωσε στον Guardian Κενυάτης εργάτης. «Πώς να διατηρήσουμε απόσταση δύο μέτρων όταν κάνουμε τέτοιες κατασκευές. Κανείς δεν νοιάζεται για την ασφάλειά μας. Δεν είμαστε ρομπότ, ούτε έχουμε ανοσία στον ιό», πρόσθεσε.

Πέρα από τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, οι ξένοι εργάτες που απασχολούνται στις υποδομές του Κατάρ αντιμετωπίζουν κι άλλες απάνθρωπες συνθήκες. Κάνουν υπερωρίες, ενώ παρότι πλήρωσαν χρήματα για να εξασφαλίσουν θέση εργασίας στο Κατάρ, δεν κάνουν εύκολα απόσβεση καθώς οι μισθοί τους είναι συχνά μικρότεροι από ό,τι τους είχαν υποσχεθεί και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση. Κι ασφαλώς ουδείς διανοείται να διαμαρτυρηθεί, υπό το φόβο να απολυθεί και έχοντας ανάγκη τα χρήματα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

sport-fm.gr