Άρχισε από την Δευτέρα η κτηματογράφηση στον Δήμο Αγρινίου

Ξεκίνησε χθες η κτηματογράφηση στον Δήμο Αγρινίου και λήγει στις 8 Απριλίου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το κτηματολόγιο, τα δικαιολογητικά και πόσα χρήματα πρέπει να καταβάλλετε 

Η Αιτωλοακαρνανία ύστερα από πάρα πολλά χρόνια μπαίνει στο «κάδρο» του κτηματολογίου! Το κτηματολόγιο ξεκίνησε πολλές δεκαετίες νωρίτερα στην Ελλάδα και τώρα φαίνεται πως μπήκε στην διαδικασία της ολοκλήρωσης, καθώς και στις περιοχές που δεν είχε εφαρμοσθεί.

Στην Αιτωλοακαρνανία η κτηματογράφηση έχει ξεκινήσει προ καιρού και εκκρεμούσε η κτηματογράφηση στις περιοχές του Δήμου Αγρινίου. Η διαδικασία για τον Δήμο Αγρινίου ξεκίνησε από χθες και θα λήξει στις 08 Απριλίου, ενώ οι Αγρινιώτες του εξωτερικού έχουν περιθώριο για την δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων στο κτηματολόγιο μέχρι και 08 Ιουλίου. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις!

Το γραφείο κτηματογράφησης για τον Δήμο Αγρινίου είναι στο Αγρίνιο στην συμβολή των οδών Καλλέργη και Δημάδη (έναντι ξενοδοχείου Alexander). Ο κάθε πολίτης από το Αγρίνιο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Άγιο Νικόλαο, το Δοκίμι, όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Θεστιέων, την Καμαρούλα, την Αβόρανη και όλα τα χωριά των πρώην Δήμων Νεάπολης, Παραβόλας, Παρακαλμπυλίων και Παναιτωλικού πρέπει δηλώνοντας τις ιδιοκτησίες τους στο γραφείο κτηματογράφησης να παραλάβει το αποδεικτικό – απόδειξη δήλωσης ώστε να μεταβεί στην τράπεζα να καταβάλει το χρηματικό ποσό προκύπτει από το σύνολο των ιδιοκτησιών του.       

Συγκεκριμένα για κάθε ακίνητο ο καθείς πρέπει να καταβάλει 35 ευρώ. Σχετικά με τα αγροτεμάχια ανεξαρτήτως του αριθμό τους πληρώνονται μόνο τα δύο πρώτα. Σημαντικό είναι πως δήλωση για το κτηματολόγιο πρέπει να κάνει ο έχων υψηλή κυριότητα του ακινήτου, καθώς επίσης και αυτός που έχει την επικαρπία. 

Σο γραφείο κτηματογράφησης του Αγρινίου, που λειτουργεί στην συμβολή των οδών Καλλέργη και Δημάδη έναντι του ξενοδοχείου Alexander, οι ώρες εξυπηρέτησης του κοινού είναι καθημερινά από 08.30 μέχρι και 16.30 και κάθε Τετάρτη από 08.30 μέχρι και 20.30. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 26410 25125 – 26410 25725.

Για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας απαιτούνται τα ακόλουθα:

  • Συμπληρωμένο έντυπο δήλωσης
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής / υπηρεσιακής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Αποδεικτικό ΑΦΜ
  • Φωτοαντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας με πιστοποιητικό εγγραφής / μεταγραφής ή έγγραφα απόδειξης νομής και κατοχής (περίπτωση χρησικτησίας ή κληρονομιάς χωρίς συνταχθέν συμβολαιογραφικό έγγραφο αποδοχής).
  • Τοπογραφικά

Τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του κτηματολογίου μπήκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα μόνο οι πρωτεύουσες των νομών, συνεπώς το Μεσολόγγι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κτηματολόγιο στην περίπτωση αυτή «λειτουργούσε» με τον τρόπο που έπρεπε. Πλέον όλος ο νομός και κυρίως το μεγάλο αστικό κέντρο, το Αγρίνιο, αποκτούν κτηματολόγιο.

Το  κτηματολόγιο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο δημιουργεί σημαντικά οφέλη, τόσο στον πολίτη και την Εθνική Οικονομία όσο και στο Περιβάλλον! Σε ότι αφορά τον πολίτη καταγράφει και κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του χωρίς αμφισβητήσεις, ενώ περιορίζει την τεχνοκρατία εξασφαλίζοντας απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων. Επίσης, ενισχύει την διαφάνεια και την ασφάλεια των μεταβιβάσεων. Όσο αφορά στην εθνική οικονομία, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την αγορά ακινήτων, αυξάνει την αξία της ακίνητης περιουσίας και προσελκύει νέους επενδυτές. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, οριοθετεί την δημόσια και δημοτική περιουσία και προστατεύει το περιβάλλον μέσω της αμετάκλητης οριοθέτησης των δασών και των δασικών εκτάσεων, όσο και του αιγιαλού εμποδίζοντας κάθε αυθαιρεσία και κάθε καταπάτηση.

Οι πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν όλη τους την ακίνητη περιουσία, είτε είναι εντός σχεδίου πόλης, είτε εκτός. Από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο ιδιοκτήτης ακινήτου που δεν θα έχει δηλωθεί θα είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές κυρώσεις, οικονομικές και νομικές.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»