Αστακός: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στον 1ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου

Ο Χρήστος Μπόνης, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών, ιδιαίτερα χαρούμενος από την μεγάλη συμμετοχή αθλητών στον 1ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου στον ΑΣΤΑΚΟ, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που διοργάνωσαν ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Απανταχού Αστακιωτών και ο Συλλογος Χοβολιωτών, τονίζει:

Ο αγώνας ήταν διπλός δηλαδή είχε δυο διαδρομές. Η πρώτη των 1.000 μ. συμμετείχαν αθλητές έως και 10 ετών και η δεύτερη και η εντυπωσιακή ήταν 5.600 μ.

Η διαδρομή των μικρών ξεκίνησε από την θέση Ανεμόμυλος και διασχίζοντας την παραλιακή οδό τερμάτιζαν στο κεντρικό σημείο της παραλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην συγκεκριμένη διαδρομή ήταν ότι την γραμμή τερματισμού διέσχισαν πάνω από εκατό μικροί αθλητές (περίπου ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ (110!!!). Απίθανος άλλα και απρόσμενος για τόσο μικρή ηλικία!!!!.

Στην μεγάλη διαδρομή των 5.600 είχαν δηλώσει συμμετοχή 350 αθλητές και λίγο πριν την έναρξη διαπιστώθηκε ότι η απώλεια κυμάνθηκε μεταξύ σαράντα και πενήντα. Συνολικά δηλ. ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμάνθηκε στους 400 (δεν έχουμε ακόμα τον ακριβή αριθμό)……………..

Λίγα λόγια για τον αγώνα…..
Υπήρχαν δυσκολίες σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας διότι υπήρξε η απόφαση να απονείμει μετάλλιο αναμνηστικό σε όλους όσους θα τερμάτιζαν, ενθύμιο της πρώτης διοργάνωσης, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα καθώς αυξάνονταν ραγδαία οι συμμετοχές να απαιτείται νέος αριθμός μεταλλίων και νέες κατασκευές (μιας και η μεγάλη συμμετοχή ικανοποιούσε τους διοργανωτές, η μικρή αυτή λεπτομέρεια δεν ήταν βασανιστική, απεναντίας ευχάριστη).

Φυσικά τα επιμέρους διαδικαστικά του αγώνα (δηλ. εμφανίσεις, χρονομέτρηση, εμφανίσεις εθελοντών, τροφοδοσία αθλητών με νερό, συνεργασία με φορείς άλλα και την αστυνομία, λιμενικό, κέντρο υγείας κ.α.) έπρεπε να έχουν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο, ούτως ώστε να μην εμφανιστούν προβλήματα κατά την διάρκεια του αγώνα.

Τα κυρία χαρακτηριστικά τώρα του αγώνα…
1-Οι βραβεύσεις
Στην κατηγορία της διαδρομής των 1.000μ, οι τρεις πρώτοι (μικροί) πρωταθλητές και τα τρία πρώτα κορίτσια (πρωταθλήτριες).
Το ίδιο και στην διαδρομή των 5.600μ. Παράλληλα υπήρξαν κάποιες επιμέρους βραβεύσεις:
1η-στον πιο ηλικιωμένο αθλητή (χωρίς φυσικά θέση κατάταξης)
2η-στον τελευταίο τερματίσαντα (για την ιστορία ήταν κορίτσι) και
3η-σε ένα Έλληνα αθλητή, με πανελλήνια ρεκόρ, Βαλκανιονίκη (στη σφαίρα) άλλα και με συμμετοχές σε πανευρωπαϊκά πρωτάθληματα τον κ. Γιώργο Λεμονή. Ο κ. Λεμονής έχει εγκατασταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Αστακό, έχει πολιτογραφηθεί δημότης Αστακού, ασκεί το επάγγελμα του επιχειρηματία (έχει πανέμορφες και εντυπωσιακές μεζονέτες με θέα όλο τον κόλπο του Αστακού) και παραμένει πιστός στον Αστακό.

Η ιστορία του σε πολλούς από εμάς που τον θυμόμαστε στους μεγάλους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξάγονταν κάποτε (πριν τον διαμελισμό των Βαλκανικών κρατών) είναι ανεξίτηλη, παράλληλα δε παραμένει ένα κόσμημα για την πόλη του Αστακού, διότι αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά αυτό το μεγάλο όνομα του Αθλητισμού (εποχή Τζώρτζη, Παπαγεωργόπουλου, Παπανικολάου κλπ).

2-η πρώτη αθλήτρια στην μικρή διαδρομή (Ζαρκαδούλα) είναι κόρη του Θανάση Ζαρκαδούλα κατοίκου Αστακού ο οποίος είναι αθλητής με καλά ρεκόρ σε μεγάλους αγώνες (Μαραθώνιος Αθήνας, αγώνες στην Αιτωλοακαρνανία μεγάλων αποστάσεων κλπ). Δηλαδή η κόρη στα χνάρια του μπαμπά.

3-Οι δυο πρώτοι αθλητές στην μεγάλη διαδρομή με καταγωγή από το Αγρίνιο, ανήκουν στην ΓΕΑ αφ ενός μεν είναι αδέλφια αφ ετέρου έχουν τεράστιες επιδοσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα με κατακτήσεις πολλών μεταλλίων και επαίνων. Μεγάλη τιμή για τον Αστακό η συμμετοχή τους.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
-Στο Αστυνομικό Τμήμα, στο Λιμενικό Τμήμα,στο Κέντρο υγείας Αστακού.
-Στους εθελοντές διότι χωρίς αυτούς σίγουρα τα προβλήματα θα ήταν τεράστια κατά την διανομή των αριθμών την διανομή νερού και χυμών άλλα και η περιφρούρηση κάποιων δύσκολων σημείων στον περιφερειακό δρόμο Αστακού-Μύτικα-Βόνιτσας.
-Στο Δήμο Ξηρομέρου και κυρίως στον φορέα Κοινωφελής επιχείρηση και τον πρόεδρο Κώστα Γεωργούλα.
Η συνδρομή του Δήμου Ξηρομέρου με την διάθεση των αυτοκίνητων που χρειάστηκαν άλλα και το υλικό σήμανσης ήταν θετική παράλληλα δε η Κοινωφελής Επιχείρηση συνέβαλλε με την αρμοδιότητα που τις παρέχει ο νόμος για τις συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις (οικονομική βοήθεια άλλα και υλική) κάτι που ήταν μια ανακούφιση.

ΤΕΛΟΣ ΔΕ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ
Δεν ξέρω αν χωρίς χορηγούς (μεγάλους και μικρούς) θα κατορθώναμε να πραγματοποιούσαμε τον αγώνα, κακά τα ψέματα που λέει και ο λαός μας αλλά όλα όσα σχετίζονται με την διεξαγωγή του αγώνα (αλλά και κάθε αγώνα) έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση και όχι μόνο. Χωρίς χορηγούς δεν υπάρχει καμιά δραστηριότητα.
Στο δικό μας αγώνα συμμετείχαν χορηγοί που διέθεσαν ένα αξιοσέβαστο χρηματικό πόσο, υπήρξαν χορηγοί που διέθεσαν ένα πιο μικρο χρηματικό πόσο, υπήρξαν και χορηγοί (όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα εστίασης κλπ) που διέθεσαν το απαραίτητο υλικό (νερά, χυμοί, κλπ) τα οποία ήταν απαραίτητα για όσους συμμετείχαν στον αγώνα

(Για την ιστορία και επειδή αυτά θα μείνουν στο αρχείο θα ονομάσω όλους τους χορηγούς για να τους τιμήσουμε έστω και νοερά)
(ΝΗΡΕΑΣ//- Αποστόλης Ντίνος ΕΚΟ// Στράτος Grup-AQUA// Νερό Βίκος// LOB STER// Σούπερ Μάρκετ Ν και Α Καλατζής// ΕΝ ΠΛΩ (καφέ)/ Μake ART-Νίκος Χολής (φωτογραφειο)// Αφοι Μέντη -Νερό Κορπής// Porto cafe// Drylant cafe/// Λιόγερμα cafe/// IL Post// Φαρμακείο Παναγ. και Βασιλ. Μάντζαρη// Blue Fish–Ψαροταβέρνα// Olympic Pegasus-Ουζερι// Ionion club-Holis// Σούπερ Μάρκετ PROTON–Λαζ Καλατζής// MOTO_DOC// Market Βασίλης.

Φυσικά αφού κλείσαμε το κομμάτι των ευχαριστηρίων σε όσους συμβάλλανε στον αγώνα (μεταφορικώς και πρακτικώς), ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ένα μεγάλο ευχαριστώ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ –Όλοι οι πιο πάνω αναφερθέντες δεν θα είχαν καμιά συμβολή αν δεν υπήρχε το αντικείμενο του αγώνα που είναι ο ΑΘΛΗΤΗΣ- Δεν μπορώ εγώ προσωπικά να τους τεμαχίσω σε πολλές κατηγορίες αλλά ούτε και να τους συμπεριλάβω σε μια.
Η προσωπική άποψη είναι ότι πρέπει να κατανεμηθούν σε δυο.
Η Πρώτη συμπεριλαμβάνει όλους τους Ντόπιους (δηλ. απο Αστακό, τον Δήμο Ξηρομέρου των Δήμων που γειτνιαζουν και των Δήμων του Νομου Ατωλ/νιας)
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι αθλητές που συμμετείχαν από πόλεις και συλλόγους από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα (χαρακτηριστικά από Πάτρα, ΣΔΥ Χανίων, Σέρρες, Περιστέρι, ΣΔΥ Πειραιά, Α.Ο Μελισσιών, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Άρτα άλλα και πολλούς συλλόγους που αναγράφονται σαν σύλλογοι αλλά δεν γνωρίζουμε την περιφέρεια τους).
Δεσμευόμαστε για του χρόνου με πολύ ανώτερη διοργάνωση σε πιο στέρεες βάσεις, με συμμέτοχες εκατονταπλάσιες και με μεγαλύτερους χορηγούς.