Μεθοδικά και με αρτιότητα ξετυλίγεται η ελληνική αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται στην Κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του ερευνητικού Barbaros σε τμημα και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή πλέει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού μας Ναυτικού, η οποία θα παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού. Η παρουσία της μόνο αιφνιδιαστική δεν είναι, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, βρισκόταν σε ετοιμότητα προκειμένου να κινηθεί προς την περιοχή των οικοπέδων 4 και 5.

Σε αυτήν την περιοχή 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Πάφου, που δέσμευσε παράνομα η Υδρογραφική Υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται εδώ και περίπου δυο ώρες, το τουρκικό ερευνητικό Barbaros.

Είχε προηγηθεί η πρεμιέρα του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα στην Άγκυρα, για την πάρανομη Navtex που επιχειρούσε να νομιμοποιήσει την παρουσία του Barbaros, σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως έγραψε το OnAlert η παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η περιοχή που δεσμεύτηκε βρίσκεται στο σταυροδρόμι όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των Οικοπέδων 4 και 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τη δική του απάντηση στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

onalert.gr