Τα αθλητικά παγούρια και οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία!

Είναι ένα από τα βασικά αξεσουάρ για έναν αθλούμενο. Είτε τρέχει, είτε ποδηλατεί, είτε γυμνάζεται το αθλητικό παγούρι του με το νερό ή το ισοτονικό βρίσκεται πάντα κοντά του για να τον κρατά ενυδατωμένο. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί πόσο ασφαλές είναι; Ξέρετε τις προδιαγραφές πρέπει να έχει για να μην αλλοιώνεται το υλικό του και το περιεχόμενό του και να γίνεται απολαβές για τον οργανισμό σας;

Αν σκεφτείτε ότι οι ανάγκες ενός αθλούμενου είναι από 1,5 έως και 3 λίτρα υγρών στην προπόνηση ή στον αγώνα που συμμετέχει, μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το παγούρι σας να είναι ασφαλές.

Οι προδιαγραφές και η βισφενόλη Α

Καλό είναι, λοιπόν, τα αθλητικά μας παγούρια να μην επιλέγονται βάση της εμφάνισης, αλλά να εξετάζονται οι προδιαγραφές τους. Δίνοντας προσοχή στο κάτω μέρος τους, διαπιστώνουμε ότι φέρουν τριγωνικό σύμβολο που αφορά το υλικό προέλευσης. Ο λόγος για τη σύσταση του μπουκαλιού γίνεται επειδή κάποια υλικά απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο υγρό που βρίσκεται μέσα τους, ενώ το πρόβλημα οξύνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η κουβέντα για τα μπουκάλια ξεκίνησε μιας και αρκετά περιέχουν το χημικό βισφενόλη Α ( bisphenol A ή ΒPA) που δυστυχώς συνδέεται με πολλές παρενέργειες για την υγεία μας.Συγκεκριμένα, η επιβλαβής δράση της βισφενόλης Α, που πραγματοποιείται ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου, αναφέρεται για την έκκριση πολλών ορμονών και το αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα για την υγεία.

Καρδιαγγειακά νοσήματα και αποβολές!

Ακόμα πιο ανησυχητικά για την υγεία, είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης από την Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Exeter, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.
Στην μελέτη αυτή ανέλυσαν 1500 δείγματα ούρων, επιβεβαιώνοντας ότι η ουσία βισφενόλη Α είναι ύποπτη για καρδιαγγειακά νοσήματα. Άλλη μια πρόσφατη μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε 114 περιπτώσεις εγκύων, απέδειξε ότι όταν η ουσία αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο αποβολής.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως όλα τα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι ίδια. Σε πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) βρέθηκε ότι βισφενόλη Α υπήρχε σε περισσότερους από το 95% των ενηλίκων, ενώ βρέθηκε ακόμα και σε δείγματα αίματος νεογέννητων παιδιών σε επίπεδα τέτοια, όπου σε πειραματόζωα φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη.

Η ουσία που απαγορεύτηκε στα μπιμπερό!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή ένωση αποφάσισε το 2011 να απαγορεύσει τουλάχιστον τη χρήση της βισφενόλης Α στα μπιμπερό ενώ για τους υπόλοιπους τομείς όρισε ανώτατα επιτρεπτά όρια. Ακόμα η Γαλλία φαίνεται ακόμα πιο ευαισθητοποιημένη για το θέμα και σκοπεύει μέσα στο 2015 να απαγορεύσει πλήρως τη χρήση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας στις συσκευασίες τροφίμων.

Τι να αποφεύγετε

α) Τα μπουκάλια τύπου PET που φέρουν το τρίγωνο με τον αριθμό 1 δεν είναι βλαβερά για την υγεία μας, αν φυσικά τα χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά
β) Κάποια από τα σκληρά μπουκάλια με τη σήμανση 7 μέσα σε τρίγωνο είναι αυτά που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Τι να προσέχετε

α) Αποφεύγετε την θέρμανση τα παραπάνω μπουκαλιών στο φούρνο μικροκυμάτων.
β) Προσοχή στα μπουκάλια με τη σήμανση 3, 6 και 7 μέσα στο τριγωνάκι και σε αυτά που αναγράφουν ΒPA

Τι να χρησιμοποιείτε

α) Χρησιμοποιήστε μπουκάλια που φέρουν τη σήμανση με το 4 ή το 5 μέσα στο τριγωνάκι

Δείτε ΕΔΩ τα σύμβολα για να τα γνωρίζετε και να καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε