937fm
Αρχική » Slider » Αγρίνιο: Μειωμένος κατά 14 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2017,του Δήμου
Αγρίνιο: Μειωμένος κατά 14 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2017,του Δήμου

Αγρίνιο: Μειωμένος κατά 14 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2017,του Δήμου

Αγρίνιο: Μειωμένος κατά 14 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2017

Αν και τα βλέμματα –όπως ήταν φυσικό εξάλλου- ήταν στραμμένα στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2017, από την αρχή για μία ακόμα φορά τα αίματα άναψαν στην τακτική συνεδρίαση τουΔημοτικού Συμβουλίου, παρόλο που η αρχική χαλαρότητα δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Στο στάδιο των ανακοινώσεων, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ρόκος επανέφερε το θέμα, της μη ανάρτησης των αποφάσεων του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων στην ιστοσελίδα του Δήμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά από τις 580 που έχουν ληφθεί εντός του τρέχοντος έτους έχουν αναρτηθεί μόλις οι 151, θεωρώντας αποκλειστικά υπεύθυνο τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου λέγοντας «παρανομείτε γιατί δεν εφαρμόζεται το νόμο. Έτσι δεν απολαμβάνει διαφάνεια ο πολίτης. Είναι ασέβεια προς το σώμα και τους δημότες».

Αρχικά δόθηκε απάντηση από την Διευθύντρια Διοικητικού η οποία είπε ότι, κάποιες αποφάσεις δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, γιατί περιέχουν προσωπικά δεδομένα, ωστόσο όλες δημοσιεύονται στην«Διαύγεια». Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει να αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Δήμου, κατόπιν σχετικού εγγράφου υπενθύμισης που απεστάλη». Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ρόκο να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό ασέβεια, προσθέτοντας ότι, έγινε παρανόηση και θα αναρτηθούν όλες. Απευθυνόμενος πάντως προς τον κ. Ρόκο επισήμανε: Τι ψάχνετε άραγε κ. Ρόκο; Προσπαθώ να καταλάβω. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε σκιές;»

Στο στάδιο των ερωτήσεων, ο κ. Αντωνάκος από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρώτησε αν η Δημοτική Αρχή καλύπτεται από την απόφαση της ΚΕΔΕ για αναστολή αποστολής αποθεματικών στοιχείων των Δήμων κατόπιν εγγράφου του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη (αναλυτικό ρεπορτάζ από τη «Σ» υπήρχε στο φύλλο του Σαββάτου). Ο Γιώργος Παπαναστασίου σημείωσε πως «για μία ακόμα φορά είναι ξεκάθαρο ότι η αυτοδιοίκηση μπαίνει στο στόχαστρο. Ομόφωνα η ΚΕΔΕ αποφάσισε να μην σταλεί κανένα στοιχείο, τα οποία εξάλλου γνωρίζουν. Στον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, προβλέπεται μείωση πόρων για την αυτοδιοίκηση κατά 220 εκ. ευρώ. Από την άλλη, μας ζητούν κιόλας να αυξήσουμε τα έσοδά μας, μέσω μάλιστα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών κατά 14% την ίδια ώρα που οι ίδιοι δεν κόβουν τίποτα από τους εαυτούς τους. Ούτε λειτουργικές δαπάνες, ούτε τους μισθούς τους, ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής. Εμείς δεν θα δώσουμε κανένα στοιχείο. Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές».

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης πάντως, ενστάσεις κατατέθηκαν κυρίως από την πλευρά του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Παύλου Μοσχολιού, αναφορικά με την έγκριση του επικαιροποιημένου εγχειριδίου διαδικασιών διαχείρισης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την δαπάνη χρηματικού ποσού σε σύμβουλο.

Στο μεταξύ λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ και με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε στο σώμα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 ο οποίος χαρακτηρίζεται ως φτωχός καθώς είναι μειωμένος από τον αντίστοιχο περσινό κατά 14 εκ. περίπου. Η Δημοτική Αρχή από την πλευράς της προέβαλλε ως αιτιολογία της γενναίας μείωσης του προϋπολογισμού την περικοπή των δημοσίων επιχορηγήσεων από την Κυβέρνηση η οποία φτάνει το 40%, χαρακτηρίζοντάς ωστόσο ρεαλιστικό και ανθρωποκεντρικό.

Γενικό Σύνολο Εσόδων: 85.228.596,00 ευρώ έναντι 99.193.000 του 2016.

Η συζήτηση συνεχίζεται.

Ρεπορτάζ: Νίκος Αγγελόπουλος

http://sinidisi.gr/