Η ιστορία του Αγρινιώτη που εργάζεται, σε ναυπηγείο, στη Γερμανία – Η ανεργία στο κόκκινο – Οι νέοι στο εξωτερικό για δουλειά

unnamed-7

Η ανεργία στην Ελλάδα της κρίσης, έσπρωξε τους νέους στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Κατά εκατοντάδες φεύγουν από τις πόλεις και τα χωριά τους ηλικίας 25-35 ετών, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη και όχι μόνο για αναζήτηση καλύτερης τύχης στην εργασία. Συναντήσαμε έναν νέο άνθρωπο ηλικίας είκοσι επτά ετών με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, ο οποίος εργάζεται εδώ και ένα χρόνο στην Γερμανία σε ναυπηγεία και ήρθε για Χριστούγεννα στους γονείς του. Είχαμε την  ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του και να μας ενημερώσει για την φυγή του από την χώρα μας και την εμπειρία του στον εκεί εργασιακό χώρο.

-Πως ονομάζεστε, από πού είστε και που ζείτε τώρα;

Ονομάζομαι Τόλης Σίμος. Είμαι από την Αιτωλοακαρνανία  και συγκεκριμένα το χωριό Καστράκι.

Ζω στην Γερμανία τον τελευταίο χρόνο.

-Πως βρεθήκατε εκεί και γιατί;

Με κάλεσε ένας θείος μου για δουλειά, καθότι εδώ ήμουν επι πέντε χρόνια άνεργος.

unnamed-5

-Έχετε σπουδάσει κάτι;

Έχω τελειώσει μια επαγγελματική  σχολή του ΟΑΕΔ στην Κηπουρική.

-Τι διαφορές υπάρχουν στο τρόπο ζωής εκεί σε σχέση με την Ελλάδα;

Βρίσκω μεγάλες διαφορές, γιατί εκεί έχουν άλλη νοοτροπία, άλλη κουλτούρα και άλλες συνθήκες διαβίωσης.

-Πως είναι εκεί τα μεροκάματα; θέλεις να μείνεις μόνιμα στην Γερμανία; Οι φίλοι σου από την Ελλάδα θέλουν να σε ακολουθήσουν;

Τα μεροκάματα είναι μεγαλύτερα στην Γερμανία από την Ελλάδα, δεν θέλω να μείνω μόνιμα στο εξωτερικό, οι μισοί φίλοι μου θέλουν να φύγουν έξω και οι μισοί όχι.

unnamed-6

-Τι θα πρότεινες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομία;

α) Να δώσει η πολιτεία τα κίνητρα σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Η περιοχή εδώ απαιτεί να γυρίσουν οι νέοι και να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Από τότε που σταμάτησαν αυτά πήγαμε με τις επιδοτήσεις στο χειρότερο. β) να προάγουμε και να αναδείξουμε τον τουρισμό σαν Αιτωλοακαρνανία γ) να αξιοποιηθεί το λιμάνι στο Πλατυγιάλι για την ανάπτυξη του εμπορίου δ) να ξαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του Αγρινίου.

-Για την ανεργία τι έχεις να πεις και πότε ευελπιστείς να γυρίσεις στην Ελλάδα;

Για την μείωση της ανεργίας θέλουμε κίνητρα από την πολιτεία, επίσης η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλω να γυρίσω πίσω αποκτώντας μια βάση στο εξωτερικό μετά από πέντε χρόνια.

-Το μήνυμα σου για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας;

Υγεία και ευτυχία σε όλους.

 

Επιμέλεια κειμένου – Φωτογραφίες: Χρύσα Σπαή