937fm
Αρχική » Slider » Χαιρετισμός Δημάρχου Θέρμου στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου
Χαιρετισμός Δημάρχου Θέρμου στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου

Χαιρετισμός Δημάρχου Θέρμου στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου

e67477b6-c81c-434b-837c-569287cb2c15

 

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

Με αισθήματα μεγάλης τιμής, εθνικής περηφάνειας, και ιδιαίτερης χαράς ως Δήμαρχος του Δήμου Θέρμου σας καλωσορίζω σήμερα στον ιστορικό μας τόπο!

Στο Θέρμο της Δημοκρατίας, των Αγίων και των Διδασκάλων του Γένους.

Καλώς ορίσατε κ.Πρόεδρε στη γη των Αιτωλών!

Καλώς ορίσατε στην πολιτεία των Θερμίων, των 5.000 χρόνων ιστορίας!

 

Σας υποδέχομαι σήμερα κατά τα Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου – εκ μέρους σύνολης της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των κατοίκων του Θέρμου και των 22 Δημοτικών Διαμερισμάτων που απαρτίζουν τον Δήμο μας,

σε μία ημέρα ορόσημο για την πολιτιστική ζωή του τόπου μας,

που τιμάται και σηματοδοτείται ταυτόχρονα από την πρώτη στην ιστορία του επίσημη επίσκεψη του Ανώτατου Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας.

 

Και είναι για όλους μας ξεχωριστή η τιμή της παρουσίας σας στο Θέρμο σήμερα, πρωτίστως για τις υψηλές ελληνικές αξίες που θεσμικά εκπροσωπείτε, αλλά και για το ήθος, τον ρεαλισμό, και την εθνική ευθύνη της μακράς πολιτικής σας διαδρομής

Είναι επίσης σημαντική για όλους μας η απόφαση σας να είστε σήμερα μαζί μας ως πράξη αναγνώρισης και εκτίμησης του πολυετούς έργου των ανθρώπων που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν την δημιουργία του Αρχαιολογικού μας Μουσείου, αλλά και ως κίνηση υποστήριξης και αυθεντικού ενδιαφέροντος προς  όλους τους κατοίκους της περιοχής μας.

 

κ.Πρόεδρε,

Ως Επίτιμος Δημότης Θέρμου, και έχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ως Υπουργός στην υλοποίηση του υψηλότερου σε αξία πολιτιστικού εγχειρήματος  που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον τόπο μας, – αυτό του Αρχαιολογικού μας Μουσείου – είμαστε βέβαιοι πλέον πως το Θέρμο αποτελεί για εσάς ένα κομμάτι της ελληνικής γης οικείο και γνώριμο.

Επιθυμία μας οι δεσμοί που δημιουργήσατε με τον τόπο μας, μέσα από τις πολιτικές μάχες που δώσατε για την ευημερία και την ανάπτυξη του, να είναι διαχρονικοί και ουσιαστικοί.

Το Θέρμο και οι άνθρωποι του να γίνουν για εσάς ένας προορισμός φιλόξενος και αυθεντικά ελληνικός στον οποίο πάντα θα επιστρέφετε, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών.

Σας οφείλουμε πολλά και ποτέ δεν θα λησμονήσουμε την κρισιμότητα των αποφάσεων που λάβατε για το μέλλον και την πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής μας.

Αναγνωρίζουμε όλοι μας και τιμούμε σήμερα αυτήν την προσφορά σας!

 

—————————————————————————————-

 

 Συστάσεις – ως είθισται σε παρόμοιες περιστάσεις- για την ταυτότητα του τόπου που επισκέπτεστε, δεν χρειάζεται σήμερα να σας δοθούν.

 Θα αφήσουμε το νέο Μουσείο Θέρμου και τα εκθέματα του, τον αρχαιολογικό χώρο, την επαφή σας με την λαογραφία και με τους κατοίκους του να σας αφηγηθούν την ιστορική  διαδρομή από το αρχαίο στο σύγχρονο Θέρμο.

 

 Εδώ, στην γη που σήμερα βαδίζετε κ.Πρόεδρε

  • Για πρώτη φορά στην ιστορία απαντάται το Πολίτευμα της άμεσης Δημοκρατίας από τους Αιτωλούς και την «Αιτωλική Συμπολιτεία»/«Το Κοινό των Αιτωλών»  στο Θέρμο, 300 σχεδόν χρόνια πριν από την δημοκρατία της Αθήνας
  • Εδώ θεμελιώνεται ο θεσμός της λαϊκής κυριαρχίας
  • και ο θεσμός της διαιτησίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, εδώ ανακαλύπτεται -επιγραφικά- στο αρχαίο Θέρμο
  • Εδώ γεννιούνται μεγάλα τέκνα του έθνους μας όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Χρύσανθος ο Αιτωλός και ο Ευγένιος Γιαννούλης
  • Εδώ δημιουργεί το έργο του ο μεγάλος μας Λαογράφος Δημήτριος Λουκόπουλος

 

Εδώ κ.Πρόεδρε υπάρχει ό,τι είναι  ΕΛΛΑΔΑ

και αν για κάτι δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι οι Θέρμιοι μέσα στους δύσκολους σύγχρονους καιρούς που διανύουμε, είναι πως μαζί με όλους τους άλλους Αιτωλούς σταθήκαμε για χιλιάδες χρόνια αληθινοί θεματοφύλακες των αξιών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της Ελληνικότητας, της Ορθόδοξης Πίστης μας και της Παράδοσης μας

Και από σήμερα, με την σύσταση και λειτουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου κάθε επισκέπτης αυτού του τόπου θα μπορεί πλέον ολοκληρωμένα να παρακολουθήσει αυτήν την εξελικτική πορεία του Θέρμου μέσα στους αιώνες.

Τα σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα του Αρχαιολογικού μας Μουσείου, σε συνδυασμό με τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και τις λοιπές  πολιτιστικές δομές του Δήμου μας θα έχουν την δυνατότητα να δίνουν αλληλοσυνδεόμενα σε κάθε φιλοξενούμενο μας ζωντανά την σπουδαία ιστορία του Θέρμου, εκφράζοντας αυθεντικά  την ποιότητα, τις πνευματικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, την αρχοντιά των ανθρώπων που το κατοίκησαν ανά τους αιώνες.

 Σε αυτήν την προσπάθεια δυναμικής ανάδειξης της πνευματικής ζωής και του οικοπολιτιστικού  μας πλούτου το Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελεί πάντα την γνησιότερη έκφραση του πολιτισμού μας στην απόλυτη μορφή του, το καύχημα και το ισχυρότερο μέσο της πολιτισμικής μας διπλωματίας.

Η περιήγηση στους μουσειακούς του χώρους φιλοδοξεί να αποτελέσει για όλους μας έναν ζωντανό διάλογο του παρελθόντος με το παρόν, μια αισθητική εμπειρία σύνδεσης των στοιχείων που οδήγησαν στην σύγχρονη ισχυρή γεωγραφική, κοινωνική και λαογραφική φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Μουσείο σύγχρονο, λειτουργικό, αντάξιο της πολιτιστικής βαρύτητας της γης των Θερμίων και της μακράς διαδρομής τους, σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, ευκαιρία ανάπτυξης και τόπος εκπαίδευσης, διαλόγου, προβληματισμού και διαμόρφωσης νέων πολιτιστικών απόψεων.

Η λειτουργία του θα αλλάξει για πάντα την εικόνα του σύγχρονου Θέρμου.

Ευχαριστώ θερμά – και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας – όλους όσοι εργάστηκαν και αφιερώθηκαν στον σκοπό της λειτουργίας του. Το Θέρμο πάντα θα τους τιμά.

 

Εξοχώτατε κ.Πρόεδρε

 

Σε μια στιγμή ύψιστης ιστορικής σημασίας για το σύγχρονο Θέρμο, κατά την οποία δέχεται για πρώτη φορά επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει στον κόσμο με το Μουσείο του την σπουδαία του ιστορία, την παγκόσμια ακτινοβολία της Αιτωλικής Συμπολιτείας του,  επιθυμούμε να κρατήσετε από τους σύγχρονους Θερμίους τούτες τις σκέψεις, με  βεβαιοτητα πως αυτές αποτυπώνουν και τις πεποιθήσεις της ολότητας  των συνδημοτών μου.

 

Είναι ανάγκη να πιστέψουμε βαθειά πως οτιδήποτε διαχρονικά ελληνικό ωραίο, μεγάλο και αληθινό δεν μπορεί να αλλοιωθεί από τα καταστροφικά στοιχεία της σύγχρονης κρίσης.

Στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως  Έλληνες νιώθουμε πως ακόμη μπορούμε να πιστώσουμε εθνικές ελπίδες και προσδοκίες για ανάκαμψη του τόπου μας.

Το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα που υπηρετείται  

κ.Πρόεδρε,   

κρύβει κορυφαία ισχύ και τεράστια εξουσία ουσιαστική και συμβολική για τους Έλληνες, πέρα και άνω συνταγματικών αρμοδιοτήτων.

Στις αποφάσεις και κινήσεις λοιπόν στα πλαίσια της Προεδρίας σας παρακαλούμε θερμά να κρατάτε και τις υπομνήσεις των περήφανων Ελλήνων που διαβιούν σε κάθε κομμάτι της ελληνικής γης, εκτός πρωτευούσης.

 

Παλεύουμε   κ.Πρόεδρε και να είστε σίγουρος πως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με πίστη στην αξία όσων μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας και οφείλουμε να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενεές…

Με κάθε κόστος η ιστορία μας και οι παραδόσεις μας πρέπει να κρατηθούν ζωντανές, η ελληνική κοσμοπολίτικη παιδεία μας να οπλίσει και άλλες γενιές, η πίστη μας να δώσει νόημα και κίνητρα ζωής.

Μακρυά από όσα μας χωρίζουν αλλά  με ΠΡΑΞΕΙΣ και  ΕΥΘΥΝΗ για την ΠΑΤΡΙΔΑ και την βεβαιότητα ότι  πάντα θα βρίσκονται τα πολιτικά πρόσωπα που θα στηρίξουν το έργο μας προχωράμε δίνοντας καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις ως άτομα, ως οικογένειες, ως κοινότητα πολιτών…..

Και έτσι θα συνεχίσουμε κ.Πρόεδρε…..ως Έλληνες, ως Θέρμιοι, ως Αιτωλοί!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο μας θα αποτελεί από σήμερα και στο εξής μια διαρκή  υπόμνηση  στις ζωές όλων μας του ιστορικού χρέους που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, και ο πολιτισμός των προγόνων μας που το μουσείο φιλοξενεί το απόλυτο μέτρο και ο δείκτης της ατομικής, συλλογικής και πολιτικής ποιότητας που αξίζει κάθε Έλληνας πολίτης, γιατί την έχει δικαιωματικά στην ιστορία του κατακτήσει.

Αυτή είναι η Ελλάδα, ο πολιτισμός και ο κοσμοπολιτισμός….η δύναμη της ….και θα την «ξαναφτιάχνουν» οι κοινότητες των Ελλήνων όπου γης όποιος κι αν την «αποσυνθέτει»……

Καλως ορίσατε !

 

Σπύρος Κωνσταντάρας

    Δήμαρχος Θέρμου