Όλο το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ για την αναδιάρθρωση της υγείας στην Αιτωλοακαρνανία

 

ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου αυτού είναι τα παρακάτω:

Α) Αναδιοργάνωση / αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών για τον πληθυσμό του Καλλικρατικού δήμου Αγρινίου (πληθυσμός ~95.000) . Αυτό σημαίνει απ’ τη μια αναβάθμιση σε στελέχωση και εξοπλισμό της ΜΥ ΠΕΔΥ Αγρινίου (Μονάδα αναφοράς) έτσι ώστε να εκπληρώνει όλες τις λειτουργίες ενός αστικού ΚΥ (ανάμεσά τους και η 24ωρη εφημερία) , και απ’ την άλλη , σύνδεση /δικτύωση της δομής αυτής με περιφερειακές δομές που θα προκύψουν και από την επαναλειτουργία κάποιων ( τοπικό ιατρείο Αγ. Κων/νου, ) και από την υπαγωγή κάποιων άλλων (Περιφερειακά ιατρεία –ΠΙ) σε αυτήν και που μέχρι σήμερα υπάγονται σε άλλα ΚΥ (πχ Θέρμου). Τα ΠΙ αυτά (που προτείνεται να υπαχθούν στο αστικό ΚΥ Αγρινίου επειδή είναι μέσα στα όρια του δήμου ) είναι : Δοκίμι, Παναιτώλιο, Καινούργιο, Παραβόλα, Ποταμούλα, Αγγελόκαστρο, Κάτω Μακρυνού, Γαβαλού , Ματαράγκα. Έτσι δημιουργείται μέσα στον δήμο ένα πλήρες δίκτυο ΠΦΥ , με την 1 μονάδα αναφοράς και έναν ικανοποιητικό αριθμό (11) σημείων πρόσβασης (που γίνονται 12 αν υπολογίσουμε ότι και η ίδια η μονάδα αναφοράς θα είναι σημείο πρόσβασης για τον πληθυσμό που διαμένει κοντά σε αυτήν).

Στο δίκτυο ΠΦΥ του δήμου Αγρινίου θα υπηρετούν όλες οι ιατρικές και μη ιατρικές ειδικότητες που σχετίζονται με την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών (ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη στελέχωσης με 30 γεν.γιατρούς / παθολόγους για έναν πληθυσμό αναφοράς περίπου 78.000 ενηλίκων και 12 παιδιάτρων για τα περίπου 17000 παιδιά, που θα κατανεμηθούν στις δομές ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης της κάθε μιας.

Μέσα στο ΚΥ θα υπάρχουν (εκτός από τα ιατρεία των γ.γ. και των παιδιάτρων) καρδιολογικό ιατρείο, ακτινολογικό εργαστήριο με κλασσικό ακτινολογικό, υπερήχους, μαστογράφο και οστική πυκνότητα, μικροβιολογικό εργαστήριο, ιατρεία για άλλες ιατρικές ειδικότητες που θα επισκέπτονται από το νοσοκομείο, φυσικοθεραπευτήριο, κέντρο μάνας – παιδιού, οδοντιατρείο (α) . Τα παραπάνω πλαίσιο, εφόσον συμφωνηθεί, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με αριθμούς για το προσωπικό κάθε δομής , τους χώρους που θα διαθέτει , τον εξοπλισμό κλπ – και από αυτό θα προκύπτουν οι ανάγκες σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα.

Β) Το δίκτυο ΠΦΥ για τον δήμο Μεσολογγίου (πληθυσμός ~34.000) . 3 Στα όρια του δήμου το δίκτυο συγκροτείται από το ΚΥ Αιτωλικού (προτείνεται να μην είναι 24ωρης λειτουργίας) , τα διασυνδεόμενα με αυτό ΠΙ (8) και την μονάδα της πόλης (πληθυσμός ~18.000) – που σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε άλλο κτήριο, ενώ προσωρινά θα στεγαστεί σε χώρους του νοσοκομείου . Το δίκτυο πρέπει να είναι στελεχωμένο με τις ειδικότητες που αναφέρθηκαν και πιο πάνω (ενδεικτικά αναφέρουμε 12 γ.γ. για ~28.000 ενηλίκους και 4 παιδιάτρους για περίπου 6000 παιδιά ) με προσωπικό κατανεμημένο ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης της κάθε δομής. Και ο εξοπλισμός ανάλογος με αυτόν που περιγράφτηκε πιο πάνω. Το προσωπικό του δικτύου ΠΦΥ του δήμου Μεσολογγίου στηρίζει την εφημερία του νοσοκομείου.

Γ) Τα ΚΥ των άλλων περιοχών του νομού Αιτ/νίας , προτείνεται να στελεχωθούν πλήρως με βάση το σημερινό τους οργανόγραμμα , παίρνοντας πάντα υπόψη τον πληθυσμό αναφοράς. Προτείνεται να είναι 24ωρης λειτουργίας, εκτός από αυτά της Κατούνας και της Άνω Χώρας (Ναυπακτίας) , που προτείνεται να εφημερεύει μόνο Παρ – Σαβ- Κυρ. (Για το Αιτωλικό ήδη προαναφέρθηκε ) . Τα ΚΥ που εφημερεύουν πρέπει να διαθέτουν και την ανάλογη εργαστηριακή υποδομή που θα υποστηρίζει την εφημερία.

Δ) Δευτεροβάθμια περίθαλψη Προτείνεται ως πλαίσιο σχεδιασμού η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών δομών του νομού ως μια (ενιαία) λειτουργική ενότητα (Γενικό νοσοκομείο Αιτ/νίας). Οι κλίνες είναι 380 (350 αν αφαιρέσουμε τις 30 του ΚΕΦΙΑΠ) , ο οργανισμός ενιαίος με πρόβλεψη για κάθε θέση προσωπικού πού τοποθετείται.

Οι κλίνες είναι 230 για την δομή του Αγρινίου και 120 για την δομή του Μεσολογγίου. Στόχος είναι η αξιοποίηση των 350 κλινών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες να παρέχονται πλήρως στον πληθυσμό του νομού και όλα τα δευτεροβάθμια περιστατικά να «κρατιούνται» και να μην διακομίζονται στην Πάτρα ή αλλού. (Εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά που διακομίζονται από το ΚΥ Ναυπάκτου , και που είναι λογικότερο να μεταφέρονται στην Πάτρα).

Στην λογική της καλύτερης αξιοποίησης των 350 κλινών ως ενιαίο σύνολο, προτείνεται οι 120 κλίνες της νοσ. δομής του Μεσολογγίου να αξιοποιηθούν για την λειτουργία Παθολογικής κλινικής, Χειρουργικής κλινικής, Καρδιολογικής κλινικής, Μονάδας τεχνητού νεφρού, και ΜΜΑΦ . Επίσης τμήματα εργαστηριακά και αιμοδοσίας. Ακτινολογικό με αξονικό τομογράφο.

Τμήματα ιατρικά χωρίς κλίνες : αναισθησιολογικό, παιδιατρικό, ενδοκρινολογικό. Λειτουργεί τμήμα επειγόντων (καθημερινή εφημερία) και τακτικά εξωτερικά ιατρεία για όλες τις ειδικότητες. Η νοσ. δομή του Αγρινίου διαθέτει τα τμήματα που διαθέτει και η νοσ. μονάδα Μεσολογγίου και επιπλέον τα τμήματα των λοιπών ειδικοτήτων καθώς και τμήματα που δεν εκπτύσσουν κλίνες (πχ δερματολογικά, γαστρ/κό, 4 ρευματολογικό ) . Διαθέτει επίσης MRI , και ΜΕΘ. Εφημερεύει καθημερινά και λειτουργούν τακτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων. Εφόσον διαμορφωθεί η τελική άποψη για την νοσοκομειακή περίθαλψη , αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται και σε τροποποίηση του οργανισμού καθώς και στην αναγκαία στελέχωση με βάση τον νέο οργανισμό (συγκρίνοντάς την με αυτή που υπάρχει σήμερα) .

Εννοείται ότι οργανισμός πρέπει να υπάρξει και για κάθε δίκτυο ΠΦΥ (σήμερα για τις δομές ΠΦΥ δεν υπάρχουν καν οργανισμοί)

Ε) Ψυχική υγεία και αποκατάσταση : Δεν προτείνεται κάποια αλλαγή σε σχέση με τον αριθμό των δομών και το οργανόγραμμά τους. Εκείνο που χρειάζεται είναι να στελεχωθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Για τα ΚΕΦΙΑΠ υπάρχει η γενική πρόταση να μην είναι ενταγμένα στους οργανισμούς των νοσοκομείων, αλλά να αποκτήσουν δικό τους οργανισμό και να υπαχθούν απευθείας στις ΥΠΕ. ΣΤ) ΕΚΑΒ Πρόταση για την ενίσχυση , εκσυγχρονισμό του στόλου και την αναγκαία στελέχωση σε πληρώματα

. Γ. Γιαννόπουλος Μ. Ζαμπάρας(φωτο) Δ. Κωστακιώτης

 

Τα παραπάνω αποτελούν εισηγητικές σκέψεις για την διαμόρφωση του πλαισίου πάνω στο οποίο θα συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση / σχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας στην ΠΕ Αιτ/νίας.