Δ.Ν.Τ. για Ελλάδα: Στρίβειν διά του αρραβώνος

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε επί της αρχής προληπτική συμφωνία (stand-by) με την Ελλάδα, χωρίς, όμως, ουσιαστικά να προβλέπεται η εκταμίευση του δανείου 1,6 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. 

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν το ΔΝΤ λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

​Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν το ΔΝΤ λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμοΚαι σήμερα, όμως, ζήτησε από τους ευρωπαίους πιστωτές να μειώσουν τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να μειώσουν το «φιλόδοξο» πλεόνασμα από το 3,5% σε 1,5% το συντομότερο δυνατό.

Στο πακέτο των εκθέσεων και των κειμένων του νέου προγράμματος – που συνοδεύουν την κατ’ αρχήν έγκριση της προληπτικής συμφωνίας- περιλαμβάνονται και πίνακες που δείχνουν τα «σενάρια» στα οποία βασίζει το Ταμείο τις εκτιμήσεις του για τις τράπεζες, το χρέος και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Στις «παραμέτρους» μπαίνει ακόμη και η εκτίμηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το μέσο του 2018 αλλά και προβλέψεις για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου το 2019.

Αυτοί οι πίνακες, όπως αναφέρει το capital.gr, αποκαλύπτουν ουσιαστικά ότι δεν προβλέπεται να εκταμιευτεί το δάνειο των 1,6 δισ. ευρώ. Σε αναλυτικό πίνακα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, το σενάριο βασίζεται σε έξοδο στις αγορές από το 2018 (1,2 δισ. ευρώ) με κορύφωση το 2019 (15,6 δισ. ευρώ) και συνέχεια με 4,9 δισ. ευρώ το 2020 που σταματούν οι εκτιμήσεις.

Το ίδιο σενάριο εκτιμά ότι φέτος θα ολοκληρωθεί και η 3η αξιολόγηση του προγράμματος, που θα φέρει στα ταμεία ακόμη πέντε δισ. ευρώ δόσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ενώ παράλληλα οι αξιολογήσεις του 2018 θα φέρουν επιπλέον 13,4 δισ. ευρώ.

Αλλά στη «γραμμή» που αναφέρει την δική του συμμετοχή το ποσό είναι… μηδέν. Και τούτο όταν σε άλλον πίνακα (Πίνακας 9 σελίδα 41) παραδέχεται ότι έχει ήδη εγκρίνει 330 εκατ. ευρώ/τρίμηνο με αρχή από την…  Παρασκευή και 2η δόση τον Νοέμβριο (όταν εκτιμά ότι θα τελειώσει η 3η αξιολόγηση με την ΕΕ).

Παρόλα αυτά, με βάση την απόφαση και σε αντίθεση με τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα του Ταμείου που απαιτούν να εκπληρωθούν οι όροι ενεργοποίησης εντός 30 ημερών, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος ενεργοποίησης. Καθίσταται σαφές, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει για να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές και να βοηθηθούν οι θεσμοί.

Ουσιαστικά λοιπόν, το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να λήξει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 χωρίς να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ.

Τι λέει για τα αντίμετρα 

H έκθεση του Ταμείου αναφέρει ότι τα αντίμετρα της κυβέρνησης μπορούν να εφαρμοστούν το νωρίτερο το 2023, όταν και εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

​H έκθεση του Ταμείου αναφέρει ότι τα αντίμετρα της κυβέρνησης μπορούν να εφαρμοστούν το νωρίτερο το 2023, όταν και εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοιΩστόσο, αφήνει ένα «παράθυρο» για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, τονίζοντας ότι το 2018 αν πιαστεί στόχος πλεονάσματος έστω 2,2% του ΑΕΠ (αντί για 3,5% που ορίζει το μνημόνιο με την ΕΕ) “οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν  ότι η πρόσβαση στις δόσεις του ESM θα συνεχισθεί και ότι οι στόχοι του ESM θα προσαρμοσθούν.

Η έκθεση προεξοφλεί, παράλληλα, την εμπροσθοβαρή περικοπή του αφορολόγητου το 2019.

Τράπεζες και κεφαλαιακό χρέος 

Η έκθεση του Ταμείου αναφέρει παράλληλα ότι απαιτούνται νέα τεστ αντοχής για τις τράπεζες για να φανεί εάν απαιτούνται ακόμη 10 δισ. – και πλέον- για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Καθιστά επίσης σαφές ότι εάν δεν τηρηθούν κατά γράμμα οι νέοι όροι του προγράμματος και δεν λυθεί το ζήτημα των τραπεζών τότε μπορεί να υπάρξουν «παρενέργειες» – δηλαδή να παρατεθεί το θέμα αποφάσεων επί των μεσοπρόθεσμών μέτρων του χρέους, του οδικού χάρτη χαλάρωσης των Capital Controls και βέβαια να υπάρξει ανάγκη τον Αύγουστο του 2018 για ένα νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Θετικό νεύμα από τον Ρέγκλινγκ 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την ψηφοφορία του ΔΝΤ.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM και του ΔΝΤ τον Αύγουστο του 2018, να ξαναχτίσει μια ανταγωνιστική οικονομία και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» τόνισε χαρακτηριστικά.

zougla.gr