Το σύμπαν μεγαλώνει με όλο και με γρηγορότερο ρυθμό.

Τουλάχιστον, αυτό θα μας έκανε να πιστέψουμε η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ομάδα Ισπανών φυσικών, ίσως δεν είναι η επέκταση του σύμπαντος που αλλάζει ρυθμό, αλλά ο ίδιος ο χρόνος. Ο χρόνος μπορεί να επιβραδύνει και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε τελικά να σταματήσει εντελώς!

Για να κατανοήσετε αυτό το οποίο ο José Senovilla και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων στο Μπιλμπάο, υποστηρίζουν, φέρτε στο νου σας τι ακούγεται όταν ένα ασθενοφόρο περάσει δίπλα σας στο δρόμο έχοντας σε λειτουργία τις σειρήνες. Καθώς απομακρύνεται από εσάς, ο ήχος της σειρήνας αρχίζει να χάνεται. Αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο Doppler και συμβαίνει επειδή τα ηχητικά κύματα λιγοστεύουν καθώς το ασθενοφόρο απομακρύνεται από εσάς, πράγμα που σημαίνει ότι φθάνουν σε πιο αργό ρυθμό δηλαδή χαμηλότερη συχνότητα.

Μήπως οι νόμοι της φυσικής άλλαξαν όταν το ασθενοφόρο πέρασε και δεν ήταν η ταχύτητά του που προκάλεσε αυτή τη μείωση της συχνότητας, αλλά το πέρασμα του χρόνου; Εάν ο χρόνος επιβραδύνθηκε, αυτό θα έκανε τα ηχητικά κύματα να φτάσουν σε σας με χαμηλότερη συχνότητα.

 

Μια αρχαία υπόγεια πόλη που μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει 22.000 ανθρώπους!

Αυτό είναι ουσιαστικά που προτείνει η ομάδα του Senovilla. Γνωρίζουμε ότι το σύμπαν επεκτείνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, διότι οι γαλαξίες που βρίσκονται πιο μακριά από εμάς έχουν μια μεγαλύτερη εκδοχή του φαινομένου Doppler με πιο έντονο φωτισμό από τους γαλαξίες που βρίσκονται πιο κοντά σε εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι κινούνται ταχύτερα. Αλλά αν ο χρόνος επιβραδύνει, το φως θα φτάσει σε μας σε χαμηλότερη συχνότητα. Θα βλέπαμε το φως αλλά θα ήταν για διαφορετικό λόγο.

Αυτή η θεωρία ακούγεται εξωπραγματική, αλλά δίνει απάντηση σε κάποια βασανιστικά ερωτήματα. Για να επιταχυνθεί η επέκταση του σύμπαντος, πρέπει να βρείτε κάτι που να το προκαλέσει. Εκεί μπαίνει η αποκαλούμενη «σκοτεινή ενέργεια». Αυτή η μυστηριώδης δύναμη υποτίθεται ότι αποτελεί το 68% του σύμπαντος, αλλά ποτέ δεν το έχουμε παρατηρήσει. Αν ο χρόνος επιβραδύνεται, δεν χρειάζεστε καθόλου «σκοτεινή ενέργεια»!

 

Δείτε γιατί οι χάρτες λένε ψέματα!

Αλλά αυτή η θεωρία γίνεται ακόμη πιο περίεργη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε μια αρχή, στη θεωρία χορδών, που λέει ότι το σύμπαν μας υπάρχει στην επιφάνεια μιας μεμβράνης η οποία υπάρχει μέσα σε ένα χώρο που ονομάζεται υπερδιαφάνεια . Όλες οι μεμβράνες μπορούν να έχουν διαφορετικούς αριθμούς διαστάσεων. Το  δικό μας έχει τρεις χωρικές διαστάσεις και μία χρονική, αλλά άλλες θα μπορούσαν να μην έχουν καθόλου διαστάσεις χρόνου ή να έχουν πολλαπλές. Οι διαστάσεις σε άλλες μεμβράνες θα μπορούσαν ακόμη να κυλήσουν μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων, δηλαδή ο χώρος θα μπορούσε να γίνει χρόνος και το αντίστροφο.

Αυτό είναι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί στη διάστασή μας ως προς το χρόνο! Τείνει σιγά-σιγά να μετατραπεί σε διαστημική διάσταση. Αν τα καταφέρει, το σύμπαν μας θα «παγώσει» στο χρόνο και θα υπάρξει σε τετραδιάστατο χώρο.

 

Οι αλήθειες που δεν μας έχουν πει ποτέ για το Τσερνομπίλ!  

Μην ανησυχείτε! Αυτό δεν θα συμβεί παρά σε δισεκατομμύρια χρόνια.

Για αυτό κρατήστε τη θετική πλευρά της θεωρίας!Η ζωή είναι μεγαλύτερη από ό, τι νομίζατε…

usay.gr