Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, να πάρει πίσω το διαβατήριο που του παρακρατά η Αστυνομία λόγω των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί.

Απορριπτική, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα του Βαγγέλη Μαρινάκη για αναστολή της απόφασης με την οποία η Ελληνική Αστυνομία του είχε αφαιρέσει το διαβατήριο.

Από το ξεκίνημά της, η εν λόγω υπόθεση έχει ως εξής:

Μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του εφοπλιστή ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα (για την υπόθεση του Noor1), η διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. αφαίρεσε το διαβατήριό του.

Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη, όμως, δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατόπιν τούτου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζήτησε από την Αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2019 στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, ωστόσο την Τετάρτη (19/12), εκδόθηκε απόφαση επί της αίτησης αναστολής η οποία και απορρίφθηκε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη του Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν τόσο οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας, όσο και ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

sport-fm.gr