Σε διάταξη μάχης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου (Ηχητικό)

Συνέντευξη του αναπληρωτή Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου – Τι λέει για τα ακαθάριστα οικόπεδα και τις φωτιές που προκαλούνται από αμέλεια και εμπρηστικές ενέργειες

Η… έστω και καθυστερημένη άφιξη του καλοκαιριού θέτει σε συναγερμό τους ενστόλους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Παρά τις βροχοπτώσεις και την καθυστέρηση στην… έλευση του φετινού καλοκαιριού ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι καθημερινός, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, Επιπυραγός, Ευστράτιος Πετράκης, μίλησε εκτενώς στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» και τον Νίκο Αγγελόπουλο. Ο κ. Πετράκης έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, την λήψη μέτρων πρόληψης, τα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά και τα περιστατικά εμπρηστικών ενεργειών.

petrakis ditika

«Από το 2003 κι έπειτα δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να έχουμε τόσες πολλές βροχές τον Ιούνιο μήνα, με εξαίρεση ίσως το 2012. Θετικό ήταν πως οι βροχές δεν είχαν μεγάλη ένταση παρά την μεγάλη διάρκειά τους. Μετά την βροχόπτωση αυτή η κατάσταση λειτουργεί αποτρεπτικά για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς. Υπάρχουν πυρκαγιές αλλά τις προλαβαίνουμε πριν πάρουν έκταση, όπως έγινε στις 12 Ιουνίου στα Αμπέλια και προ ημερών στις Οινιάδες» σημείωσε ο κ. Πετράκης.

Γενικότερα, καταγράφεται μείωση στις δασικές πυρκαγιές, αν και το περσινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο δύσκολα, δεδομένου πως εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές ακόμα και στις 20 Οκτωβρίου.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά κάθε χρόνο στις 1 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Κατά το διάστημα αυτό, απαγορεύεται να καίμε οτιδήποτε και να πραγματοποιούμε τις λεγόμενες «θερμές» εργασίες στην ύπαιθρο.

 

«Έχει μεγάλη σημασία ο καθαρισμός των οικοπέδων και όχι μόνο. Οι ελαιώνες καίγονται γιατί τα χορτάρια είναι μεγάλου ύψους και η φωτιά στην περίπτωση αυτή δεν ελέγχεται εύκολα. Υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα στο κέντρο του Αγρινίου που μοιάζουν με «ωρολογιακές βόμβες». Κάνουμε προσπάθειες να καθαριστούν, όπως επίσης φιλότιμες προσπάθειες κάνει και ο Δήμος Αγρινίου» επισήμανε ο κ. Πετράκης τονίζοντας το βασικό ζήτημα των ακαθάριστων οικοπέδων που θέτει σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διοικητή της Π.Υ. Αγρινίου, ενώ εξίσου σημαντικό είναι οι πολίτες να ενημερώνουν την ΠΥ για κάποια φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται πάντα.

«Είναι σημαντικό όταν κάποιος δει μια φωτιά να καλέσει την πυροσβεστική υπηρεσία. Είναι καλύτερα να έχουμε πολλά τηλεφωνήματα για το ίδιο περιστατικό παρά να είναι σε εξέλιξη η φωτιά και να μην ειδοποιεί κανείς. Συχνά εντοπίζουμε φωτιές από τα πυροφυλάκια που έχουμε. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε τυχεροί που στον Δήμο Αγρινίου, υπάρχουν οι δύο εθελοντικοί σταθμοί, στην Παραβόλα και την Γαβαλού, οι οποίοι «βγάζουν» περιπολικό για έλεγχο στα δάση της περιοχής. Εξασφαλίζουμε άμεση πρόσβαση στην φωτιά και τους ευχαριστώ για την δουλειά τους. Επίσης άψογη είναι η συνεργασία της Πυροσβεστικής με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Στρατιωτικών και την Ελληνική Αστυνομία. Η φωτιά είναι ζωντανός οργανισμός και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Πέρσι σαν υπηρεσία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά 1.400 συμβάντα. Πάρα πολλές πυρκαγιές, περίπου το 90%, προκλήθηκαν από αμέλεια. Το ζήτημα όμως είναι πως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από εμπρησμό. Είναι σημαντικό αν ο πολίτης δει μια ύποπτη κίνηση να ενημερώσει τις Αρχές. Αν μπορέσουμε να περιορίσουμε τους εμπρησμούς θα είμαστε πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε ο κ. Πετράκης.