Με το έργο «Καυγάδες στην Κιόντζια» του Βενετσιάνου συγγραφέα Κάρλο Κολντόνι, συμμετέχει το 3ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου που γίνεται στο Αγρίνιο και την αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ο Διευθυντής του Λυκείου Ευστάθιος Πίτσας μίλησε στην Φωτεινή Σπυροπούλου και το AgrinioTimes.gr για την προετοιμασία της παράστασης.

-Πόσα χρόνια λειτουργεί ο θεσμός του Μαθητικού Φεστιβάλ και ποιος τον διοργανώνει;

Το διοργανώνει η επιτροπή πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σχολείο μας συμμετέχει ανελλιπώς στο φεστιβάλ 8 χρόνια από τότε που ξεκίνησε.

-Πόσοι ηθοποιοί και μουσικοί λαμβάνουν μέρος;

Στο έργο εμπλέκονται 15 μαθητές (ηθοποιοί)  και 7 μαθητές (μουσικοί). Είναι ταλαντούχα παιδιά και πάντα ανανεώνονται.

-Υπάρχει κάποιο έπαθλο για τα σχολεία και συγκεκριμένα για τους μαθητές;

Ναι, για τους μαθητές υπάρχει έπαινος και από την συμμετοχή τους στην δράση αυτή αποκτούν θεατρική παιδεία και αλλάζουν νοοτροπία.   

-Πότε άρχισαν οι πρόβες;

Οι πρώτες πρόβες ξεκίνησαν με την παραλαβή της εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας, αρχές Νοεμβρίου και γίνονται δυο έως τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι την επίσημη παράσταση.

-Πως γίνεται η επιλογή του έργου και των μαθητών που θα παίξουν σε αυτό;

Οι οργανωτές καθηγητές της παράστασης κάνουν την επιλογή του έργου. Η προσφορά των μαθητών είναι μεγάλη και γίνεται επιλογή αυτών μέσα από μια διαδικασία σαν οντισιόν.

-Υπάρχει βεστιάριο στο σχολείο ή οι μαθητές αγοράζουν τα κοστούμια που χρησιμοποιούν;

Ναι, υπάρχει βεστιάριο και φέτος επειδή δεν υπάρχουν χορηγοί το βάρος έπεσε στους γονείς στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονταν από αυτό.

-Ποια σχολεία λαμβάνουν μέρος;

Λαμβάνουν μέρος 24 σχολεία από τον νομό μας και από γειτονικούς νομούς όπως: Το 3ο ΓΕΛ Πάτρας, Το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Το 2ο ΓΕΛ Πάργας και άλλα.

-Πότε άρχισαν οι παραστάσεις, πόση είναι η διάρκεια του έργου και πότε ολοκληρώνεται το φεστιβάλ;

Άρχισε στις 9 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου. Η παράσταση διαρκεί δύο ώρες. Θα θέλαμε να ξαναπαίξουν τα παιδιά σε κάποιον άλλο χώρο, αν βρουν τον χρόνο, μετά το Πάσχα και πριν αρχίσουν το διάβασμα για τις εξετάσεις.

Φωτογραφίες: Χρύσα Σπαή