Δίκτυο Μεσοχώρα SOS: «Η Μεσοχώρα ποτέ δεν παραδίνεται»

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι και η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί σχέδια «επαναφοράς» της εκτροπής του Αχελώου, αφού οι σχεδιασμοί της δεν παραμένουν κρυφοί.

«Δεκαπενταύγουστος και έχουμε κακά νέα από τη Μεσοχώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το «Δίκτυο Μεσοχώρα SOS», με τη Δ.Ε.Η. να «επιχειρεί να ξεκινήσει ξανά τη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα και το ΥΗΕ της Μεσοχώρας. Το σχετικό έγγραφο τοιχοκολλήθηκε από δικαστικό επιμελητή στο κοινοτικό κατάστημα της Μεσοχώρας, τη Δευτέρα 10/8/2020».

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι ακόμα δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τη μέρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναφορά του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης, τάχθηκε ευθέως υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα, μιλώντας μάλιστα για μερική εκτροπή του ποταμού: «Το ζήτημα του Αχελώου είναι μια πονεμένη ιστορία, που πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης, που δίνεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Και συνέχισε: «Άλλη εκτροπή του Αχελώου είχαν οραματιστεί αυτοί που την σχεδίασαν πριν από 40 χρόνια, άλλη συζητάμε σήμερα. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα ή ενδεχομένως και η Συκιά. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό επιχείρημα για μια, περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδος, αλλά θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον».

Απέναντι σε αυτούς του σχεδιασμούς έχει αναπτυχθεί στη Μεσοχώρα, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας ένα δίκτυο συλλογικοτήτων, το «Δίκτυο Μεσοχώρα SOS», που υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά και αμετάκλητα η ιδέα της εκτροπής του Αχελώου -μεγαλύτερης ή μικρότερης- και η επιδίωξη κατασκευής νέων φραγμάτων στον άνω ρου του Αχελώου. «Σε αυτήν την κατεύθυνση», υποστηρίζει το Δίκτυο «αν υπάρχει ένα έργο που πρέπει να υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα, αυτό είναι το γκρέμισμα του φράγματος της Μεσοχώρας και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, από τις επεμβάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια».

«Είμαστε σε αναμονή των αντιδράσεων των κατοίκων», συνεχίζει η χθεσινή ανακοίνωση, που κοινοποίησε το «Μεσοχώρα SOS».

«Νομίζουν ότι τον Αύγουστο και με αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας θα περάσει το θέμα στα μαλακά. Μάλλον,  δεν τα έχουν υπολογίσει καλά. Αυτήν τη στιγμή η σκέψη και η καρδιά μας είναι κοντά στους κατοίκους της Μεσοχώρας. Και η φυσική παρουσία μας, για όσους και όσες έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα».

«Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης  αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με διαδικασία fast track (από 6/8/2020 – 21/8/2020) και πολλές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης κραυγαλέων αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφές όλων των βουνών. Τελείως προσχηματικές διαδικασίες, για την τυπική νομιμοποίηση καταστρεπτικών δραστηριοτήτων, με φορείς αδίστακτους παράγοντες της αγοράς και του κράτους».

«Η Μεσοχώρα ποτέ δεν παραδίνεται», καταλήγει η ανακοίνωση.